Acum citește
”Disputa” între Valentine’s Day și Dragobete

”Disputa” între Valentine’s Day și Dragobete

În lumea occidentală, sărbătoarea dedicată iubirii este reprezentată de Ziua Îndrăgostiţilor, în timp ce românii au tradiţia Dragobete. Dacă  ești curios să vezi care sunt diferențele dintre cele două, citește acest articol nu înainte de a ști că iubirea trebuie sărbătorită în fiecare zi și nu doar la ocazii speciale.

Potrivit legendei … Întorcându-ne la vechile istorii legate de tradiții, putem constata că  Dragobetele şi Ziua Îndrăgostiţilor au simboluri comune. Cu toate acestea tradiţia româneacă are un set distinctiv de convingeri şi superstiţii ataşate. Noi sărbătorim Dragobetele după 10 zile de la Ziua Îndrăgostiţilor. Acest eveniment popular festiv şi-a primit numele de la Dragobete după numele fiului unei antice zeițe ce readucea primăvara.  Dragobete este  echivalentul român al lui Eros din mitologia greacă.  În satul român, Dragobete a fost  sărbătorit de tineri şi femei care şi-au dezvăluit relaţiile. Potrivit superstițiilor se crede că în această zi „păsările se logodesc ”: vine primăvara, natura se trezește după hibernare, iar dragostea începe să plutească în aer. Fetele și băieții tineri merg în pădure pentru a culege flori, iar fetele necăsătorite culeg zăpada topită seara și o păstrează, folosind-o puțin câte puțin pe tot parcursul anului: porțiuni mici trebuia topite pentru a face „poțiuni de dragoste” din ele . Dacă va puneți întrebarea – tradiţia asta mai trăieşte? Aceasta a supravieţuit doar parţial, deoarece o parte dintre români continuă să facă schimb de daruri pe 24 februarie doar pentru a reînvia vechile obiceiuri în comunităţile locale.

În mod tradițional, se crede că Ziua Îndrăgostiților a existat de mai bine de 16 secole, dar sărbătorile iubirii au fost cunoscute încă din vremuri anterioare – din vremea culturilor păgâne antice. Sărbătoarea are și un „vinovat” specific – preotul creștin Valentin. Această poveste datează din jurul anului 269, când în fruntea  Imperiul Roman era împăratul Claudius al II-lea. Armata romană războinică cunoștea o lipsă acută de soldați pentru campaniile militare, iar comandantul era convins că principalul dușman al planurilor sale „napoleoniene” era căsătoria, pentru că un legionar căsătorit se gândea mult mai puțin la gloria imperiului decât la modul de hrănire a familiei sale. Și, pentru a păstra spiritul militar viu în rîndul soldaților săi, împăratul a emis un decret prin care a interzis legionarilor să se căsătorească.

Totuși soldații nu au încetat să se îndrăgostească deoarece era imposibil să controlezi acest sentiment profund. Spre fericirea lor, a fost găsit un om care, fără să se teamă de mânia imperială, a început să căsătorească în secret legionarii cu alesele inimilor lor. Acesta era un preot pe nume Valentin, din orașul roman Terni (Valentine of Terni). Aparent, era un adevărat romantic, întrucât distracțiile sale preferate erau să împace certurile, să ajute la scrierea scrisorilor de dragoste și să ofere flori vinovatelor pasiunii lor.

Desigur, imediat ce împăratul a aflat despre acest lucru, a decis să-i oprească „activitățile criminale”. Valentin a fost condamnat la moarte. Tragedia situației a fost aceea că Valentin însuși era îndrăgostit de fiica temnicerului. Cu o zi înainte de execuție, preotul i-a scris o scrisoare de adio fetei, unde a vorbit despre dragostea sa și a semnat-o „Sfântul tău Valentin”. A fost citită după ce a fost executat. Ulterior, ca martir creștin care a suferit pentru credință, Valentin a fost canonizat de Biserica Catolică, iar în 496, Papa Gelasius I a declarat 14 februarie Ziua Îndrăgostiților.

Vezi și

În zilele noastre, este de înţeles de ce Ziua Îndrăgostiţilor a preluat şi a cucerit popularitatea internațională. Sărbătoarea a fost mai ușor asimitală  în cadrul populaţiei urbane, mai ales a tinerilor iubitori de a urma trendurile prezentului. De aceea veţi putea observa mereu în apropierea acestei sărbători, destule petreceri de Ziua Îndrăgostiţilor sau diferite oferte indulcite ce vor fi pe placul perechilor moderne de astăzi, care aleargă după ceva inedit pentru jumătatea lor.

De Dragobete oamenii au o ocazie perfectă pentru a  se bucura de viaţa comună şi să o ia de la capăt cu ajutorul legăturilor sale spirituale cu natura, iar Ziua Sfântului Valentin este o sărbătoare internațională pentru perechile care doresc să o petreacă într-un anturaj inedit. Sigur, ideea de a petrece sărbătorile dragostei în România poate părea puţin cam ciudată la început. Dar această ţară are unul dintre cele mai bune peisaje naturale pe care Europa le are de oferit. Aceasta face ca România să fie o destinaţie romantică, în așa fel încât, indiferent dacă alegi să sărbătorești iubirea pe 14 sau pe 24 februarie, vei găsi cu siguranță cu ce să îți surprinzi jumătatea. Totuși contează mai mult intenția și faptul că veți petrece acest timp împreună.

În mod firesc, dacă vrei, poți să-ți organizezi o sărbătoare cu iubita sau iubitul tău oricând îți cere inima, fără a aștepta un moment anume. În dragoste este vorba de dorințe, de satisfacere a nevoilor fiecăruia și de a simți partenerul de alături. Când și în ce mod o faci sunt doar mici detalii ce nu contează.

Care este reacția ta?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus