Now Reading
Despre Escape Room – genul muzical recent ”descifrat” de tinerii internauți

Despre Escape Room – genul muzical recent ”descifrat” de tinerii internauți

Anul 2020 nu putea decât să se termine într-o notă confuză în rândul tinerilor care folosesc aplicațiile de streaming precum Spotify sau Apple Music. Un gen muzical a apărut din senin în raportul lor anual. Când ești axat pe un singur gen muzical, știi la ce să te aștepți în momentul în care îți afli ”rezumatul” la sfârșitul anului și deși există deja foarte multe genuri de muzică despre care nu se vorbește suficient, unele încep sa preia topurile și să înglobeze mai mulți artiști care par să fie din lumi diferite.

Escape Room, deși este un termen care nu are legătură cu muzica (cel puțin în România), este un gen de muzică bizar, care nu este inventat de Spotify sau de altă platformă de streaming, așa cum mulți credem că ar fi. Fiecare gen muzical are anumiți factori determinanți cum ar fi tempo-ul, durata, ritmul și alți factori. Mai mult decât atât, clasificarea genurilor muzicale nu se mai realizează așa cum se făcea în trecut, deoarece au apărut multe genuri noi de muzică și este esențial ca acestea să fie analizate în detaliu, din fiecare unghi.

Ce spune Spotify despre genul ”Escape Room”

Analizând informațiile oferite de Spotify, observăm faptul că genul muzical Escape Room se clasează foarte aproape de top 100 cele mai ascultate genuri de muzică (urmând ca în câțiva ani chiar să spargă topul, având în vedere numărul de artiști ce apar pe piață și care abordează genul acesta). Este un gen caracteristic ”ascultătorilor pasivi” (acele persoane care ascultă muzica, dar sunt preocupați mai mult de activitățile în care sunt angajați, muzica devenind doar un sunet de fundal care îi ajută să se acomodeze sau să se simtă mai relaxați, mai ales în condițiile unui task dificil).

Glenn McDonald, Data Alchemist pentru Spotify, este cel care i-a dat numele de ”Escape Room” genului în care artiștii sunt conectați din punct de vedere sonic cu muzica trap, dar rezonează mai mult cu zona experimentală, fie că e ea formă a muzicii indie, pop sau R&B. Cu alte cuvinte, ți s-ar părea că instrumentalul este preluat de pe un album lansat de Travis Scott sau Young Thug, dar artistul nu începe să recite versuri, ci să le cânte, într-un mod individualist, ceva ce nu ai mai auzit până acum la radio. Este numit ”Escape Room” pentru că artiștii și ascultătorii vor să scape de trap (”escape from trap”), abordând tehnici captivante, abstracte, formând o ambianță similară cu aceea dintr-un escape room autentic.

Caracteristice esențiale ale genului

Escape Room este genul în care artiștii folosesc frecvent termeni religioși, festivi, dar care în același timp pun accentul pe erotism și libertate de exprimare în orice aspect, fiind caracterizat ca un gen ”rebel”. De regulă, albumele Escape Room sunt foarte bine organizate, bine definite și conțin adesea interludii. Au întotdeauna un intro și un outo care transmit mesaje ce cântăresc foarte mult în înțelegerea subiectului albumelor. Acest gen mai poate fi caracterizat ca fiind similar cu melodiile care apar de obicei în jocurile video și care evident atrag atenția jucătorului și îl ajută să câștige. Totodată genul nu se bazează doar pe muzică, ci și pe elementele vizuale, teatrale care fac parte din compoziția mesajelor transmise. Este un gen modernist, emergent, destul de ritmat și tineresc.

Ce subgenuri există și ce artiști produc astfel de muzică?

See Also

Escape Room poate fi asociat cu o hartă cu diferite zone sau chiar cu o încăpere care are mai multe camere. Dar imaginați-vă aceste camere total diferite. Spre exemplu, unul dintre subgenurile pe care le putem întâlni este underground hip-hop, genul acela de muzica, care transmite un mesaj, care nu se axează pe performanța comercială a melodiei. Totodată, indie pop este unu alt subgen care la fel ca cel menționat mai sus nu se axează pe topuri, ci mai mult pe transmiterea mesajului, doar că indie pop se bazează pe un instrumental ușor, format din sunetul unei chitare și vocea artistului. În cazul în care te întrebai dacă poți dansa pe acest gen, află ca se poate, alternative dance fiind un alt subgen al Escape Room, fiind un mix de rock și muzică electronică. Un alt subgen important este indie r&b, o formă eclectică și progresivă de r&b. Alte subgenuri listate ar fi vaporwave, chamber pop, synthpop și chiar subgenuri extrem de nișate precum bulgarian rock. Probabil vei crede că acest gen este un mix nereușit de alte genuri, însă te înșeli. Fiecare componentă vine cu câte un element, mai mult sau mai puțin intens, pentru a crea un sunet armonios.

În cazul în care vrei să experimentezi niște Escape Room, există playlist-uri special făcute pentru acest gen muzical pe Spotify, printre artiștii simbol în curentul Escape Room numărându-se Charli XCX, Lizzo, JPEGMafia, FKA Twigs, Anderson.Paak, Run The Jewels, Grimes și mulți alții. Vă las playlist-ul pe care eu îl ascult în această perioadă.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
4
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top