Now Reading
Galerii de artă din București la care trebuie să ajungi

Galerii de artă din București la care trebuie să ajungi

Bucureștiul nu este o capitală atât de mare, odată ce ai locuit aici mai mult de 1 an, îți vei da seama că activitățile sunt și ele limitate, cel puțin față de alte orașe mari. De multe ori te întrebi ”ce mai e de făcut aici?” pentru că poate plimbările lungi nu sunt fezabile din cauza vremii, iar shopping-ul în aceleași magazine devine puțin cam… plictisitor. Având în vedere și perioada pandemică, restricțiile au devenit tot mai usturătoare, cluburile s-au închis, restaurantele și pub-urile nu mai activează ca odinioară. Ce rămâne de făcut în cazul în care chiar nu vrei să stai în casă, dar chiar nu există nicio opțiune pe lista de activități?

O idee foarte bună, la care probabil nu te-ai gândit este să vizitezi galeriile de artă. Probabil vei crede că sunt anoste și de neînțeles, nu sunt la fel de entertaining ca o seară în club, dar aici greșești. Arta a atins un nou nivel, fiind într-o continuă dezvoltare, mai ales luând în calcul ultimele curente care sunt foarte cool, combinate cu tehnicile clasice de abordare

Probabil când vine vorba de artă primele lucruri care îți vin în minte sunt muzeele bine cunoscute: de Artă Contemporană, de Artă Recentă, de Artă Națională, Kietsch-ului etc. Află totuși că există și alte locații unde arta te poate integra foarte ușor în povești fantastice. Majoritatea galeriilor sunt în centru, deci nu va trebui să te chinui cu transportul, iar între acestea, poți arunca un ochi mai în detaliu și asupra peisajului urban bucureștean, de care probabil nu știai.

Aceasta este o listă cu cele mai interesante galerii, care își schimbă expozițiile periodic și la care trebuie să ajungi.

  1. E T A J Artist-Run Space – www.etajartspace.com

Piața Romană este locul care găzduiește foarte multe ”minuni” ale Bucureștiului, de la restaurante la magazine de haine, librării diverse, parcuri și desigur… galerii de artă. Dacă pofta ta pentru artă este mai mare decât cea pentru un hamburgher de la McDonald’s, află că la 100 de metri distanță se află o galerie impresionantă. E T A J Artist-Run Space este un spațiu artistic destinat tinerilor talentați care fac parte din scena artistică locală. Cu un focus pe arta contemporană, (da, este ca un mini MNAC inclus într-un apartament), expozițiile de la E T A J au fost întotdeauna nonconformiste, artiștii care vor să-și expună lucrările aici fiind încurajați să dea frâu liber creativității, fără să se abțină de la detaliile șocante. Printre cele mai interesante expoziții de la E T A J se numără ”Phallus Impudicus”, care a abordat un subiect tabu, bulversant, dar uluitor, ”Loud Silence of Color”, o expoziție cu un joc de culori impresionant, realizat din perspectiva a două lumi paralele, ”Protest Blajin”, un protest sub formă de artă împotriva forțelor geo-politice, și multe altele.

Dacă dorești să experimentezi ceva nou și inedit, E T A J Artist-Run Space este locul potrivit, deși nu este o galerie mare, efortul depus și modalitatea în care artiștii îmbină conceptul cu materialele artistice este out of this world.

Fotografie realizată la expoziția ”Protest Blajin”, sursa: E T A J Artist-Run Space
Fotografie realizată la expoziția ”Loud Silence of Color”, sursa: E T A J Artist-Run Space
  1. Catinca Tăbăcaru Gallery – www.catincatabacaru.com

Mergând mai sus, la Piața Victoriei, pe străduțele aglomerate de lângă Guvern, unde probabil nu te aștepți să vezi altceva decât blocuri, sedii ale multinaționalelor sau ambasade, se află o galerie nou venită în oraș. Inițial, locuitorii orașului New York au avut posibilitatea să se bucure de expozițiile organizate de această galerie, până când aceasta a fost mutată în țări precum Zimbabwe, Canada, Finlanda și mai nou, din 2020, România. Deși abia a intrat în ”afaceri”, galeria și-a început activitatea în București, cu un start în forță, și anume expoziția ”It’s All Written In The Stars” de Rachel Monosov.

Expoziția se bazează pe un scurtmetraj, în care a jucat chiar autoarea, împreună cu sora sa. Acțiunea face apel la amintirile din copilărie ale celor două surori, într-un sat din Rusia, unde exista și un observator astronomic. Acestea reconstruiesc amintirile copilăriei, creând astfel o legătură cu viitorul îngrijorător, distopic, al planetei. Expoziția subliniază și sentimentul de izolare, care a stat la baza perioadei recente, o perioadă perfectă pentru instaurarea unei astfel de expoziții.

Pe lângă interesanta poveste a lui Rachel Monosov, o expoziție formată din mai multe elemente, atât din lumea filmului, cât și din lumea artelor plastice, Catinca Tăbăcaru Gallery va găzdui, în perioada următoare a anului 2021, mai multe expoziții ale mai multor artiști internaționali. Este o galerie cu un potențial excepțional și cu multe surprize pentru vizitatorii pasionați de artă mai mult sau mai puțin abstractă.

Fotografie realizată la expoziția ”It’s All Written In The Stars”, de Rachel Monosov, sursa: Catinca Tăbăcaru Gallery
Masca ”I can’t see the air” din cadrul expoziției ”It’s All Written In The Stars”, de Rachel Monosov, sursa: Catinca Tăbăcaru Gallery)
  1. Mobius Gallery – www.mobius-gallery.com

Dacă o luăm pe bulevardul Dacia, undeva în apropiere de Piața Spania, dăm de o altă galerie foarte interesantă. Deși, din afară, pare că este un magazin de haine scumpe, Mobius Gallery expune nu piese vestimentare, ci piese de artă, într-o atmosferă urbană combinată cu una extravagantă. Galeria a fost fondată în 2015 și vrea să sublinieze diferențele dintre arta contemporană prevăzută atât din ochii Vestului, cât și din cei ai Estului. Aceasta este o altă galerie menită să ajute tinerii artiști din Europa de Est, adesea desconsiderați, către care trebuie să ne îndreptăm atenția.

Una din expozițiile care au prins foarte bine la public, găzduită de Mobius Gallery, a fost ”Fanboy” de SADDO, un omagiu adus muzicienilor contemporani, cu un focus în zona Rap și R&B, prin reprezentări vizuale ale artiștilor care au schimbat ceva în lumea muzicii și referințe către versurile lor. O altă expoziție excepțională a fost și ”Eclipse”, de Andrei Gamarț, descrisă ca fiind o călătorie în care memoria luminii este un instrument care ne ajută să percepem realitatea. ”Callosum”, este o expoziție ce prezintă conexiunile între diferențele culturale dintre Est și Vest și mai ales dintre realitate și ficțiune. Este numită după corpul calos, care ajută la comunicarea dintre emisferele creierului.

Mobius Gallery este gazda a multor expoziții spectaculoase, cu un mesaj bine închegat și o estetică bine definită. Această galerie merită vizitată, nu doar o dată ci de mai multe ori.

Fotografie realizată la expoziția ”Callosum”, sursa: Mobius Gallery
Fotografie realizată la expoziția ”Fanboy”, sursa: Mobius Gallery
  1. Rezidența BRD Scena9 – www.scena9.ro

Probabil că ai auzit de expoziția aceea a relațiilor distruse, unde mai multe persoane, din colțuri diferite ale lumii, și-au împărtășit experiențele nefericite, lăsând câte un mesaj sau un obiect care făcea referire la povestea lor? Dacă nu ai apucat să o vizitezi, e bine de știut că acea expoziție a fost găzduită de Rezidența BRD Scena9. Și nu este singura expoziție cu o astfel de temă interesantă, Scena 9 a fost înființată de grupul BRD cu scopul, bineînțeles, de a susține arta locală. Aceasta galerie se află în zona Piața Romană, lângă Parcul Icoanei și este numai bună de vizitat după o plimbare în parc. Scena9 reprezintă o editură culturală care urmărește noile generații de creatori, din mai multe categorii. Faptul că o astfel de organizație se ocupă de dezvoltarea ramurii artistice în România este un exemplu pentru toți, pentru că ne arată faptul că o investiție în artă și cultură nu are efecte negative și nu este inutilă.

See Also

Printre alte expoziții susținute de Rezidența BRD Scena9 se numără și ”Artists Rooms”, un program care sprijină artiștii independenți ce nu au putut să-și desfășoare activitatea în perioada pandemică, aceștia expunând lucrări care fac referire la trăirile și sentimentele lor din carantină, ”Aici.Acum”, o declarație a tinerilor artiști despre starea actuală a artei contemporane și multe altele.

Ceea ce face Rezidența BRD Scena9 o locație importantă a culturii este faptul că aici nu se găzduiesc doar expoziții, ci și proiecții de filme (ideale pentru serile de vară), recitaluri și alte evenimente specifice. Este mult de scris despre această galerie, sunt foarte multe detalii care nu pot fi acoperite, de aceea trebuie descoperite, prin vizitarea proiectelor.

  1. Suprainfinit Gallery – www.suprainfinit.com

Suprainfinit este una din galeriile de care ar trebui să se vorbească mai mult. Descrisă ca fiind o galerie de artă eterică, expozițiile din cadrul acestei galerii se bazează adesea pe simțuri și trăiri. Galeria se află la câteva minute de mers pe jos de la Universitate, fiind destul de aproape și de zona Piața Unirii.

Expozițiile de aici sunt menite să creeze un univers utopic, de unde a pornit și numele de Suprainfinit. Un exemplu în acest sens îl reprezintă expoziția ”Of Refrains And Liminal Spaces”, ai cărei autori sunt membrii colectivului Apparatus 22. Această expoziție transmite faptul ca liminalitatea s-a infiltrat, în ultima perioadă, în viața noastră de zi cu zi, astfel delimitându-se spațiile dintre lumi, haos și un mediu pregătit special pentru a supraviețuii dezastrelor.  Expoziția ”Lust for Light”, de Andrei Chintilă, îmbină estetica artpop și încearcă să arate diferențele dintre cultura înaltă și restul, lumina este simbolul colapsului dintre acestea două.

Suprainfinit, așa cum îi sugerează și numele, nu are limite în ceea ce privește modul de abordare al expozițiilor, ceea ce înseamnă că pe viitor, vor fi și alte proiecte interesante care merită văzute.

Fotografie realizată la expoziția ”Of Refrains And Liminal Spaces”, sursa: Suprainfinit Gallery

Luând toate aceste aspect în considerare, deși noi v-am oferit doar câteva exemple din zecile de galerii de artă care așteaptă să fie descoperite în București (de menționat ar mai fi 1001 Arte, Elite Art Gallery, Galeriile Carol, Galateca, etc.), odată ce ai descoperit cât de relaxantă și cât de plăcută este această activitate, de a vizita expozițiile care încearcă să pună Bucureștiul cât mai bine pe hartă în ceea ce privește cultura, îți vei da seama că toate acele povești, toate acele detalii, te vor ajuta să îți dezvolți partea creativă, imaginativă, având aveai o sursă puternică de inspirație, care te va ajuta în realizarea activităților tale e orice natură. Mai mult decât atât, frecventând galeriile de artă, vei susține dezvoltarea scenei artistice în București sau chiar în România.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top