Now Reading
Graniță comună cu social media

Graniță comună cu social media

Timpul trece, uneori în favoarea, alteori în defavoarea noastră. Tu cum îl faci să curgă eficient? În multe cazuri internetul a devenit o capcană din care reușesc să scape doar cei mai curajoși, toată viața noastră a ajuns într-un stadiu al digitalizării și, în fața acestui labirint stufos, începem să ne pierdem. Tu când ai lăsat ultima oară timpul să treacă pe lângă tine?

Social media a devenit unul dintre cele mai interactive moduri în care oamenii pot comunica, pot discuta sau pot încheia afaceri. Totul este la un click distanță, astfel putem cădea în capcana că pe lângă acțiunea tardivă de a da scroll facem ceva util într-un timp foarte scurt, dar, de foarte multe ori, tot ceea ce facem este o derulare compulsivă a unor conținuturi pe care nici măcar nu le receptăm întocmai cum ar trebui. Mediile sociale reprezintă orice tip de conținut digital care le permite userilor să creeze și să distribuie conținut în timp real, multe astfel de rețele sunt utilizate pentru a transmite conținut text scurt, Twitter, în timp ce altele sunt optimizate pentru a trimite rapid fotografii și conținut video, Facebook, YouTube, Instagram și, cea mai nouă platformă de acest tip, TikTok.

Vorbim aici despre granița dintre dependență și plăcere, care se dovedește a fi una foarte fină, dependența recidivă din plăcere, iar plăcerea realizată de rețelele de socializare vine ca un boomerang pentru cei care nu au adevărate plăceri, care se simt singuri sau simt să suplinească lipsurile vieții prin intermediul unei activități compulsive și nu atât de sănătoase. Vorbim despre una dintre dependențele acestui secol care evoluează cu trecerea timpului tocmai pentru că nu percepem sistemele de alarmă ale lipsurilor noastre.

Nu mai există echilibru între viața reală și cea postată pe social media, ajungem să căutăm validare pentru ceea ce suntem, pentru părerile noastre și pentru fizic, astfel ajungem la o graniță dureroasă cu social media, o graniță ce începe să ne dicteze cum ar fi mai bine să fim, deși ar trebui să căutăm acest lucru adânc în interiorul nostrum, într-un intim moment de introspecție. Câte zâmbete din social media sunt adevărate? Se știe că de foarte multe ori toată bucuria este mimată pentru a obține o fotografie sau un video bun, iar vulnerabilitatea nu mai există. Omul este o ființă vulnerabilă, un animal social, care tinde să uite de socializarea reală, crede că mediile digitale îi oferă comunicare, dar nu este întotdeauna așa. Vulnerabil sau nu, omul simte nevoia de a se destinde, de a ieși în oraș, de a plânge, de a fi singur cu sine, iar social media îl învață că oricând cineva va fi acolo pentru el, ceea ce poate fi fals în realitate, această graniță ne face să uităm cât de puternici suntem pe interior și cât de multă nevoie avem să ne validăm propriile sentimente.

Pe lângă cele afirmate mai sus social media reușește să dezinformeze masiv prin diferite titluri menite să atragă atenția sau anumite practici care nu au nicio legătură cu sănătatea, putem observa cum foarte multe persoane își conferă titlul de doctor fără ca aceștia să fi practicat medicina vreodată, trebuie să învățăm să rămânem obiectivi și să căutăm cele mai eficiente surse pentru a fi la curent cu noțiunile importante care ne privesc sănătatea sau starea de bine, nu orice necunoscut de pe internet este psiholog sau, un termen foarte utilizat astăzi, terapeut. Cei mai mulți au doar niște calificări realizate prin cursuri cu frecvență de maximum o lună, nu îți mai lăsa problemele pe mâinile unor cuvinte frumoase pe care oricine le poate scrie, sănătatea nu este un trend.

See Also

De câte ori ai respirat fără să ții telefonul în mână? De câte ori ai fost tu cu tine? Îți propun să trecem împreună printr-o detoxifiere de social media, cum? Am pregătit pentru tine câțiva pași. Parcurgerea lor te va ajuta să te reîntâlnești cu cea mai important persoană din viața ta, tu, cel pe care l-ai neglijat când timpul trecea pe lângă tine în timp ce dădeai scroll.

  • Verifică mai întâi, prin intermediul aplicațiilor de profil, cât de mult stai pe telefon, setează-ți ulterior obiectivul de a sta mai puțin decât indică datele respective, există multiple aplicații construite pentru a-ți manageria timpul sau pentru a bloca accesul la internet.
  • Începe să îți faci o rutină de dimineață care nu implică utilizarea telefonului. Un duș răcoros care te va energiza urmat de o meditație și puțin sport îți vor oferi zvâcul necesar pentru a continua ziua.
  • Găsește lucruri care te ajută să te detașezi de social media. Lucrează, gătește ceva pe placul sufletului tău, ieși la o șuetă cu prietenii, practică sport sau chiar o simplă plimbare în aer liber fără prietenul digital.
  • Când te simți pregătit i-ați o zi lipsită de social media în care îți pui gândurile și obiectivele pe hârtie. Când vrei să renunți întreabă-te de ce ai ales acest detox, ce simțeai că este prea mult în viața ta? Unde ar trebui să lucrezi mai mult cu tine astfel încât să nu mai simți nevoia de a da scroll?

Pune toate acestea împreună și gândește-te ce lipsuri sunt în viața ta și merită a fi suplinite de dependența de rețele de socializare, întreabă-te dacă nu cumva îți pierzi timpul când l-ai putea de fapt consuma eficient.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top