Now Reading
Importanța psihologului în viața noastră

Importanța psihologului în viața noastră

 

Psihologul, un bun prieten pentru cei mai mulți dintre noi. Există foarte multe mituri în jurul acestei meserii, mai ales dacă tu ești pacientul sau clientul. Un stigmat social se activează atunci când spui „Am nevoie de un psiholog”, deoarece societatea încă te consideră nebun sau periculos pentru că realizezi o acțiune benefică dezvoltării tale personale. Medlife definește psihoterapia drept Psihoterapia este frecvent utilizată pentru problemele care se acumulează de-a lungul timpului. Aceasta funcționează numai în cazul în care se construiește o relație de încredere între pacient și psihoterapeut. Tratamentul poate dura câteva luni sau chiar ani.” Astfel putem demonta acest prim mit și anume faptul că mersul la psiholog nu înseamnă că ai probleme de sănătate mentală, ci doar te învață să îți gestionezi tiparele relaționale în mod sănătos.

Aruna Gopakumar, speaker TED și pasionată de ajutorarea oamenilor din jur cu scopul de a deveni conștienți de propriul lor potențial,  psihoterapeut ce oferă metode inovative și creative de psihoterapie de grup, spune că „Psihoterapia este noua normalitate.” Tratamentul prin vorbire, așa cum este denumită de unii specialiști, se bazează pe comunicarea dintre individ și un psihoterapeut într-un spațiu intim și recoconfortant. Una dintre multiplele probleme semnalate de către specialiști este faptul că în cadrul terapiilor față în față oamenii renunță cu mult mai ușor la ședințe decât dacă ședințele sunt realizate la telefon sau online.

 

Trăim în această lume unde este extrem de greu să îți valorifici visele, iar multe lucruri par a se afla într-un punct mort, nu știm în ce direcție să mergem, iar prietenii și familia observă situația într-un mod subiectiv. Îți sunt apropiați, astfel că nu își vor exprima sentimentele adevărate, ci, în foarte multe cazuri, îți vor spune ceea ce ai nevoie să auzi, anume că „Totul va fi bine”, fără a-ți da imboldul de a căuta soluții.

Sănătatea mentală este extrem de importantă. Dacă este afectată atunci vor fi afectate, la rândul lor: gândirea, relaționarea cu alte persoane și desfășurarea de activități cotidiene. În manualul bolilor la nivel mental se enumeră unele dintre cele mai răspândite problematici ale secolului: depresia, anxietatea,  schizofrenia, chiar și dependențele. Bolile de acest tip nu țin cont de date demografice și pot afecta pe absolut oricine indiferent de rasă, sex, culoare, naționalitate. Oricine se poate confrunta cu o afecțiune la nivelul mentalului, iar printre simptome putem enumera:

  • Sentimentul de ratare
  • Modificări extreme în starea de spirit
  • Izolare de familie, prieteni sau activități
  • Oboseală, nivel scăzut al energiei  sau probleme cu somnul
  • Sentimente de furie, ostilitate, violență
  • Schimbări bruște ale dispoziției
  • Paranoia, senzația că auzi voci sau ai halucinații
  • Gândul frecvent la moarte sau sinucidere

Este foarte important să ținem cont de binele nostru. Doar propria noastră persoană simte când suntem fericiți sau triști, din acest motiv trebuie să ne luăm un răgaz în care să lăsăm măștile să cadă și să ne adresăm întrebarea: „Cum îmi doresc să fiu?”. În cel mai bun caz suntem în punctul în care spiritual și economic ne simțim împliniți, dar unde mai este de lucrat? Ce doresc să perfecționez? Sunt răspunsuri la care poate știi răspunsul, dar un psihoterapeut bun va fi capabil să te ajute să îți împlinești obiectivele, să poți vindeca anumite răni din trecut și te va ajuta să mergi înainte cu forțe proaspete.

See Also

Emily Anhalt, speaker Ted și psiholog, afirmă într-unul dintre discursurile ei intitulat  „De ce ar trebui toți să mergem la psiholog” „A avea grijă de tine înseamnă a face alegeri pline de compasiune față de tine despre care putem spune că, de fapt, reprezintă o zi în care faci tot ceea ce vrei. Terapia poate fi realizată în multe feluri”.

Cel mai important este să ai grijă de tine și de sufletul tău pentru a putea evolua frumos, iar dacă un psihoterapeut te poate ajuta, de ce să nu o faci? Societatea ar trebui să înțeleagă că ajutorul de acest tip nu este un motiv de nesănătate mentală sau un moft, este un act esențial care poate crește calitatea vieții, este important pentru a putea fi tu bine cu tine.

Dacă ești bine cu propria ta persoană, vei putea fi în regulă și cu ceilalți.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top