
Fashion, beauty, recenzii și sănătate stagiar la Daily Magazine.
Una dintre cele mai mari bucurii pe care le poate avea un om este animalul său de companie. Imaginați-vă, după o zi obositoare și suprasolicitantă la locul de muncă, micul „prieten” ne așteaptă la ușă, bucuros pentru că ne vede. Atunci când nu ne simțim bine, pe plan emoțional sau pe plan fizic, acesta încearcă să ne scoată din stare prin diferitele lui comportamente și chiar reușește.
Animalele s-au integrat foarte bine în viața noastră cotidiană, devenind chiar cei mai buni prieteni și făcând parte din familia noastră. Totuși, în ultimi ani, nu se mai consideră animale de companie doar tradiționalele patrupede (câini și pisici), ci au prins avânt diferite specii, printre care pești, rozătoarele, păsările, tarantule, broaștele țestoase, dihorii și chiar șerpi.
Ce-i drept, se cunosc foarte bine beneficiile conexiunii care se formează între un om și animalul său domestic, dar subliniem 5 dintre cele mai importante „câștiguri” pe care le poate avea cineva din această relație.
Animalele reușesc să reducă stresul și anxietatea la care suntem supuși zilnic. Aceștia ne dau o stare de bine și ne fac să ne simțim mai relaxați. Două exemple foarte bune în această privință sunt torsul pisicii sau momentul când animalul se agață de picioarele noastre. Există foarte multe studii în această direcție, iar toate ne demonstrează același lucru.
Relaxarea este un alt câștig de care putem beneficia de pe urma animalelor domestice. Se eliberează anumiți hormoni care ne ajută să ne simțim bine, iar folosul este de ambele părți, atât pentru om, cât și pentru animal. Un exemplu foarte bun este mângâierea unei pisici, deoarece corpul eliberează endorfine.
Un alt avantaj este un stil de viață mai echilibrat, deoarece, de exemplu, având un câine în preajma noastră, este mult mai probabil să facem mișcare, ieșind cu el la plimbare sau făcând activități fizice alături de „amicul” patruped. Este foarte important, mai ales pentru persoanele vârstnice, care nu au motivație în a ieși din casă.
Animalele de companie ajută foarte mult pe partea de sănătate mentală. Depresia și bipolarismul cu care se confruntă mulți oameni pot fii ameliorate de prezența acestora, dar este de subliniat că nu vindecă boala în sine. Faptul că ne simțim iubiți de acestea, faptul că ne bucurăm de compania acestora, faptul că ne motivează să ieșim, să facem mișcare, o simplă plimbare, ne ajută foarte mult pe plan motivațional și pe plan mental.
Relația pe care o creăm cu „prietenul” nostru este una aparte, dar această conexiune se poate extinde în viața de zi cu zi. Persoanele care empatizează mai mult cu animalele au tendința să fie mai deschise și să creeze legături mai puternice. Oamenii cu o inteligență emoțională foarte bine dezvoltată au mai multă încredere în sine și mai multă ambiție în a realiza ceea ce își propun, așadar reușesc să se integreze mai bine în societate și să atingă obiectivele autoimpuse prin formarea de legături puternice cu ceilalți.
În concluzie, animalele ne ajută foarte mult și ar trebui respectate și iubite. Sunt foarte multe animale care au nevoie de sprijinul nostru și care chiar merită o șansă la viață. „Homeless Animal Hospital” este un spital dedicat câinilor și pisicilor fără adăpost sau provenite din medii defavorizate care ajută, așa cum spun ei, „unde nu ajută nimeni și unde nevoia este urgentă și critică.” Pe web-site-ul lor oficial https://www.homelessanimalhospital.org/ sunt prezentate toate campaniile pe care aceștia le-au realizat. Asociația nu este un adăpost pentru animale, dar ajută cazurile pe care le tratează, încercând să ofere un cămin tuturor. Adopția este soluția necesară pentru animalele fără adăpost și este chiar încurajată, deoarece toate sufletele sunt capabile de iubire în egală măsură.
Care este reacția ta?
