Now Reading
Stilul ”Seapunk” – Mai mult decât un ”curent”

Stilul ”Seapunk” – Mai mult decât un ”curent”

Ne aducem cu toții aminte de vremurile când Tumblr era una dintre cele mai populare rețele de socializare pentru utilizatorii underground ai internetului. Cine nu avea un cont de Tumblr nu era considerat destul de cool. Motivul pentru care acest site a devenit atât de popular pentru categoria aceasta de tineri care nu se considerau mainstream, este datorat faptului că platforma le oferea cu ușurință posibilitatea să-și exprime ideile, emoțiile, principiile și viziunile care nu apăreau într-o lumină prea bună pe Facebook, site care era deja plin de oameni în vârstă sau Instagram, care nu era foarte popular la vremea respectivă.

Având destulă libertate de exprimare, majoritatea creatorilor de conținut care foloseau Tumblr drept platformă, își exprimau ideile prin artă. Inițial, genul Seapunk a început ca un meme, deoarece se folosea de anumite elemente kitschoase pentru a face oamenii edgy să râdă. Dar, în scurt timp, acesta a devenit o estetică nișată pentru hipsterii de pe Tumblr de care vorbeam mai sus. Ulterior, acest subgen a ”scăpat” de pe Tumblr și a ajuns pe scene mai mari, devenind astfel un trend, imediat după ce și alte categorii de persoane, care nu erau familiarizate cu activitatea de pe Tumblr, au înțeles mesajul și farmecul stilului Seapunk.

(”ROYGBIV” sursa: Clarice Sena Panizzon)

Compoziția estetică a stilului Seapunk

Inițial, stilul nu avea un nume, era doar o estetică abordată constant pe Tumblr. În momentul în care acest ”curent” a trecut la un nivel mai mare, Lil Internet, un producător de muzică electronică și unul dintre pionierii stilului, i-a atribuit numele de Seapunk, deoarece se folosea de elemente ce țin de mare sau ocean, în ipostaze inedite: delfini sărind prin piramide, sculpturi răsărind din carcasa unei scoici, sirene în culori neon consumând băuturi alcoolice etc. Toate aceste peisaje aveau ca scop reintroducerea stilului nostalgic al anilor ’90-’00 și promovarea culturii rave. Ilustrațiile aduceau aminte de desenele vechi sau de jocurile video de tip arcade, majoritatea fotografiilor semănând cu posterele de promovare care erau folosite pentru jocuri pe calculator în anii ’90.

Ce legătură are marea cu muzica punk?

Seapunk are legături mai mari cu stilul Cyberpunk, decât cu muzica Punk în sine, asemănarea dintre acestea fiind că ambele reprezintă subgenuri de muzică ”rebele”. Stilul Seapunk a fost abordat și în muzică, devenind astfel un ”microgen” similar cu Witch House, ce conține elemente de Rave, R&B și Dance. Muzica Seapunk este făcută astfel încât să sune cât mai mult cu muzica veche, a anilor ’90. Acest subgen de muzică poate avea și elemente tehno, hip hop sau chiar rock psihedelic. Tema principală a cântecelor rămâne oceanul, dar sunt abordate și alte teme, deși foarte multe cântece nu au versuri, se bazează mai mult pe instrumental. Ultrademon este artistul care a dat contur muzicii stilului Seapunk, acesta lansând un album cu același nume. Prima piesă de pe album, ”Chatroom with Enya”, este, de fapt, un remix al unui interviu despre ce înseamnă subgenul Seapunk.

(Cover art-ul pentru albumul ”Seapunk” de Ultrademon)

Azealia Banks este o adeptă a stilului Seapunk, aceasta lansând chiar și un mixtape, intitulat ”Fantasea”, care poate fi încadrat în acest subgen, fiind ajutată de producători precum Lone, Machinedrum și O/W/W/W/L/L/S. Azealia a favorizat întotdeauna stilul Seapunk în locul stilului Vaporwave, iar în 2012 a lansat și un videoclip pentru melodia ”Atlantis”, folosind exclusiv estetica Seapunk.

Subgenul a ajuns într-un final și în reflectoarele muzicii comerciale. Rihanna este una dintre artistele care s-au folosit de estetica Seapunk, într-un concert în care interpreta una dintre cele mai de succes melodii ale ei, ”Diamonds”. Lady Gaga și Katy Perry s-au folosit și ele de acest stil, purtând tot felul de haine, accesorii și peruci neon, astfel observându-se diferența dintre stilul lor obișnuit pre-Seapunk și cel de după popularizarea lui.

See Also

Momentul în care stilul a ajuns în cultura pop, a coincis cu momentul în care a început declinul Seapunk-ului, inițiatorii curentului fiind deranjați de faptul că stilul devenise prea mainstream și generic și că și-a pierdut valorile inițiale pe parcurs. Acesta a fost înlocuit de stilul Vaporwave, care a fost preluat în continuare de alți artiști precum Superorganism și Tame Impala.

Cu ce te îmbraci când vrei sa abordezi moda Seapunk?

Stilul Seapunk este un crossover. Avem artă, avem muzică, dar avem și fashion, iar aceste lucruri se intersectează. Când vine vorba de haine, stilul se bazează pe culorile neon, în principal culorile cyan și albastru teal. Ochelarii Rayban, accesorii din scoici și pietre, pene, ochelari de tip goggles, șepci colorate, peruci de tip neon, tricouri de tipul tie dye, jachete transparente, pălăriile de tip skipper, tricouri cu personaje din desene, ștrasuri, stickere cu smiley face și simbolurile ying-yang constituie doar câteva din elementele ale modei Seapunk.

(sursa: Chicago Reader)

Stilul Seapunk a fost ca o gură de aer proaspăt pentru scena artistică de la începutul deceniului trecut. Luând naștere precum Afrodita din spumele mării, stilul a reintrodus cuvântul ”estetică” în vocabularul multor persoane și a revoluționat nu doar muzica, cât și moda. Imediat după declinul stilului, oamenii au realizat cât de importantă este creativitatea în anumite activități, aici fiind inclusă chiar și editarea fotografiilor.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top