Now Reading
3 motive pentru care nu simți efectele complete ale cofeinei și modalități de a-ți crește nivelul de energie

3 motive pentru care nu simți efectele complete ale cofeinei și modalități de a-ți crește nivelul de energie

Dacă consumi mai multe sau diferite tipuri de băuturi cofeinizate fără să simți un impuls de energie, este posibil să ai toleranță la cofeină. Toleranța la cofeină limitează sau blochează complet efectele cofeinei.

Iată trei posibile motive pentru care cafeina nu te afectează și patru alternative pentru un impuls de energie sau, pur și simplu să te trezești dimineața.

  1. Cafeina nu te afecteze din cauza geneticii tale

Genetica poate fi de vină dacă nu simți efectele stimulatoare ale cofeinei.

Studiu: Într-un studiu din 2011, cercetătorii au descoperit că aproximativ 10% dintre oameni poartă o genă care îi face hiposensibili la cofeină, permițând un aport ridicat de cofeină în timp ce experimentează puțin sau deloc efect.

După ingerarea cofeinei, durează aproximativ 45 de minute până când aceasta este absoribtă de către corpul tău după care, moleculele de cofeină ajung rapid în creier. Odată acolo, acestea se leagă de receptorii în mod normal asociați cu adenozina, un neurotransmițător care încurajează somnul. Această acțiune blochează adenozina să ajungă la acei receptori inhibând astfel somnolența.

„Genetica poate juca un factor în sensibilitatea la cofeină, deoarece genetica determină cât de eficient se pot lega receptorii de adenozină ai corpului de moleculele de cofeină”, a declarat dr. Jenna Liphart Rhoads.

Cât de repede simți efectele cofeinei și pentru cât timp, depinde de genetică. O enzimă din ficat numită CYP1A2 este responsabilă de 95% din metabolizarea cofeinei. Cu toate acestea, există două forme de CYP1A2, dintre care una va metaboliza cofeina mai repede decât cealaltă, ceea ce înseamnă că simți mai puțin efectele stimulentului. Ce formă ai depinde de genetică.

  1. Nu te afectează pentru ca ai dezvoltat toleranță

De asemenea, este posibil să nu simți absolut nimic atunci când îți bei ceașca de cafea de dimineață, deoarece ai dezvoltat toleranță. Atunci când consumi cofeină într-o cantitate mare sau frecvent, corpul devine mai puțin sensibil la aceasta. Ca urmare, pentru ca cofeina să aibă același efect pe care l-ați experimentat înainte, ar insemna să măriți cantitatea, ceea ce nu este indicat.

Doza maximă recomandată de cofeină este de 400 mg pe zi, adică aproximativ patru căni de cafea. Dacă nu mai simți efectele stimulante ale cofeinei la această limită, este posibil să fi dezvoltat o toleranță prea mare, deoarece consumul mai mare decât limita indicate mai sus poate provoca efecte negative, cum ar fi dureri de cap sau insomnie.

Dacă nu mai ești afectat de cofeină, încercă să faci o pauză.

Oamenii își pot reduce toleranța la cofeină reducând consumul de cofeină. Luarea unei pauze de la cofeină poate ajuta organismul să devină mai sensibil la efectele cofeinei.

Cu toate acestea, dacă ești dependet de cofeină, renunțarea bruscă poate provoca dureri de cap și iritabilitate. Prin urmare, este indicat să reduci treptat consumul de cofeină.

Durata pauzei va depinde de cât de desensibilizat ești, iar un nutritionist îți poate oferi o estimare personalizată și corectă.

See Also

  1. Nu te afectează din cauza oboselii

Cofeina nu este un remediu pentru combaterea somnolenței.

Dacă ești extrem de obosit și epuizat, este posibil ca cofeina să nu te readucă intr-o stare alerta deoarece corpul tău are nevoie de odihnă. Somul este cel mai bun remediu pentru o minte si un corp odihnit.

Dacă nu ai reuși sa te odihnești suficient și neîntrerupt, încearcă să te pui în pat mai devreme. Meditația te ajută sa te relaxezi. Evită orice dispozitiv electronic atunci cand ești deja confortabil în pat.

4 alternative la cofeină și cum te pot ajuta.

  1. Hidratarea

Deshidratarea contribuie enorm la oboseală. Consumul suficient de apă te poate ajuta, de asemenea, să dormi mai mult.

  1. Exercițiile fizice.

Când facem sport, creierul eliberează endorfine, hormoni care pot oferi fericire, plăcere și suficientă stimulare pentru a te menține treaz.

  1. Expunerea la soare.

Într-un studiu din 2017, cercetătorii au stabilit că expunerea la un nivel ridicat de lumină dimineața este asociată cu un somn de calitate mai bună și un timp mai rapid de adormire.

  1. Micul dejun.

Într-un studiu din 2008 realizat cu studenți cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani, indivizii au raportat că sunt mai atenți după ce au luat micul dejun decât în zilele în care au sărit peste masă.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top