Now Reading
Uleiul de cocos – elixir pentru frumusețe și sănătate

Uleiul de cocos – elixir pentru frumusețe și sănătate

 

Nuca de cocos este folosită ca sursă de alimentație și materie primă de multe populații, fiind preferată datorită aromei delicioase dar și prin prisma multiplelor efecte pozitive asupra sănătății. Populațiile care consumă predominant ulei de cocos sunt mult mai sănătoase, nuca de cocos reprezentând o sursă de alimentație de bază în anumite zone ale globului. Cei mai cunoscuți în acest sens sunt locuitorii de pe insula Tokelau din sudul Pacificului – ei sunt cei mai mari consumatori de acizi grași saturați din lume, dar în același timp, foarte sănătoși și nu suferă de boli cardiovasculare.

 

Beneficiile uleiului de cocos

Uleiul de cocos este lipsit de grăsimi nocive și colesterol (din contră, chiar susține producția de colesterol bun de tip HDL, conferind protecție cardiovasculară), iar cea mai recomandată formă a sa pentru consum este uleiul virgin, organic, nehidrogenat, presat la rece. Acest ulei este unul dintre ingredientele preferate și cele mai populare în dietele raw-vegane. Aroma delicată, versatilitatea și accesibilitatea îl plasează în topul celor mai recomandate alimente pentru consum și uz zilnic. Este considerat un super-aliment și este singurul ulei vegetal care are în compoziție acizi grași saturați în proporție de 90%. Cu toate că se consideră că uleiurile nu sunt recomandate în curele de slăbire, uleiul de cocos este chiar indicat persoanelor care vor să piardă în greutate, acesta fiind un accelerator al metabolismului.

Pe lângă ajutorul în pierderea kilogramelor, uleiul de cocos are și proprietăți antifungice și antimicrobiene, iar acizii grași conținuți de acesta sunt transformați fie în sursă imediată de energie de către sistemul digestiv, fie în ketone care pot fi de ajutor în tratamentul anumitor afecțiuni precum epilepsia sau boala Alzheimer.

Uleiul de cocos este un puternic antioxidant cu rol antiinflamator, antimicrobian și antifungic. Întrebuințările sale se extind până la utilizarea în ameliorarea simptomelor artritei, combaterea micozelor, iar în curele de detoxifiere acesta poate fi de un real ajutor. De asemenea, poate susține funcțiile tiroidei, influențând pozitiv producția hormonală.

See Also

Prietenos cu pielea și cu părul nostru

Utilizarea uleiului de cocos în industria cosmetică a căpătat amploare în ultimii ani. Proprietățile acestui elixir promit o piele mai hidratată, mai luminoasă și stimulează procesele de regenerare, oferind și protecție împotriva razelor UV. De asemenea, deteriorarea părului poate fi prevenită și ea, fiindcă acizii grași din uleiul de cocos aderă foarte ușor la keratina din firul de păr, împiedicând ruperea acestuia.

Cum îl putem folosi?

  1. Protejează-ți pielea de razele UV aplicând ulei de cocos. Acesta va hidrata pielea, lăsând-o mai catifelată și plăcut aromată. Îl poți aplica și pe coate, tălpi și genunchi, pentru a hidrata și îmbunătăți aspectil pielii.
  2. Adaugă ulei de cocos în dietă. Acizii grași conținuți de acesta vor accelera arderea grăsimilor, aceștia fiind transformați imediat în energie de către organismul tău. Îl poți pune chiar și în cafea pentru un plus de savoare!
  3. Este o alternativă delicioasă pentru prăjirea alimentelor, fiindcă grăsimile saturate aflate în compoziția sa își păstrează structura când sunt expuse la temperaturi înalte și nu devin toxice.
  4. Folosește-l în rutina de îngrijire a dinților. Proprietățile antiseptice ale uleiului de cocos pot preveni afecțiuni precum placa dentară și mențin sănătatea gingiilor.
  5. Micozele, eczemele și iritațiile pielii pot fi ameliorate prin utilizarea acestuia.
  6. Folosește-l ca ingredient pentru ciocolata de casă, dar nu uita să păstrezi produsul final în frigider, fiindcă temperatura de topire a uleiului de cocos este de 24°C
  7. Aplică ulei de cocos pe păr înainte de a îl spăla sau a îl decolora prin procese chimice. Acesta reduce considerabil nivelul de pierdere a proteinei din firul de păr.
  8. Folosește-l cu încredere pentru a ajuta pielea să se recupereze în urma unor răni superficiale.
  9. Îndepărtează petele de pe mobilă sau de pe covoare. Amestecă o parte ulei de cocos și o parte bicarbonat de sodiu, aplică pe pată, așteaptă cinci minute, apoi șterge.
  10. Transpirația în sine nu are miros, dar bacteriile care trăiesc pe pielea noastră ne pot face surprize neplăcute în combinație cu aceasta. Prin proprietățile sale puternic antibacteriene, uleiul de cocos poate fi un deodorant natural skin-friendly și natural!
  11. Aplică-l pe cuticule pentru a avea unghii frumoase și sănătoase.
  12. Îndepărtează machiajul rezistent la apă mai ușor folosind puțin ulei de cocos pe o dischetă demachiantă
  13. Folosește-l ca balsam de buze. Yummy!
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top