Acum citește
Cum ajută terapia asistată de MDMA la tratarea anorexiei și legătura dintre anorexie și industria fashion

Cum ajută terapia asistată de MDMA la tratarea anorexiei și legătura dintre anorexie și industria fashion

În epoca digitalizării radicale, suntem bombardați de imagini cu vedete foarte slabe, cu o greutate nesănătoasă, care ne expun o imagine „perfectă” la care noi aspirăm. Cu toate acestea, chiar și vedetele sau persoanele cunoscute sunt simpli oameni, imperfecți, și de mai multe ori s-a demonstrat că acele poze sau postări nu sunt reale și sunt editate cu tot felul de aplicați. Cu toate acestea, societatea impune niște standarde la care în special noi femeile, dar nu excludem și bărbați, trebuie să ne supunem pentru că „așa zice societatea”. Ne simțim bulversați de acești canoni de perfecțiune și nu mai știm să ne bucurăm de tot ceea ce ne înconjoară. De la aceste standarde, se poate ajunge chiar la dezvoltarea unor boli foarte grave, care ne pot distruge în adevăratul sens al cuvântului.

Anorexia este o boală care ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult, deoarece este letală. Preponderent afectează femeile, dar și bărbați pot fii afectați. „Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentare care presupune incapacitatea unei persoane de a-și menține greutatea considerată minimă pentru vârsta și greutatea sa. Persoanele care suferă de aceasta tulburare au, de obicei, o teama puternica de a nu crește în greutate, chiar dacă sunt subponderali. Deseori, aceștia apelează la diete extreme, exerciții fizice excesive sau la alte metode de a pierde în greutate.” Așa definesc cei de la MedLife Blog anorexia.

Cauzele declanșări bolii nu sunt cunoscute cu certitudine, dar se crede că moștenirea genetică, activitatea hormonală și atitudinea socială sunt niște factori care au un rol important în declanșarea sa. „Factorii de risc pot înclude:

  • a fi perfecționist;
  • grijă excesivă și progresivă pentru greutatea și forma corpului tău;
  • prezența tulburărilor digestive și de alimentație in perioada copilăriei;
  • unul sau ambii părinți au suferit de anorexie sau diverse forme de dependență;
  • părere proastă despre sine și un nivel ridicat de sentimente negative, în general;
  • trecerea prin momente stresante ale vieții, precum schimbarea locului de munca sau experiențe neplăcute precum violul sau abuzul.” Afirmă cei de la MedLife Blog.

Simptome:

Se poate pune diagnosticul de anorexie dacă o persoană:

  • se teme puternic să nu se îngrașe, chiar dacă este subponderală;
  • refuză să se mențină la o greutate considerată normală sau acceptabilă pentru vârsta și greutatea sa (greutatea este mai mică de 85% din greutatea considerată normală);
  • are o imagine distorsionată despre propriul corp; se concentrează excesiv pe pierderea în greutate ți refuză să recunoască gravitatea acesteia;
  • nu au avut ciclu menstrual trei sau mai multe luni consecutiv (în cazul femeilor).” Afirmă cei de la MedLife Blog.

Alte trăsături de comportament specifice persoanelor anorexice sunt: mersul la baie după fiecare masă, excesul de exerciții fizice, refuzul să mănânce în compania altora, consumarea de laxative și diuretice, depresia, anxietatea, fragilitatea oaselor și gândirea confuză.

Ca orice altă boală, anorexia poate fii vindecată, mai ales dacă este preluată în stadiul incipient. Există diferite metode care se folosesc pentru a ameliorarea simptomelor și însănătoșirea pacienților, dar cea mai actuală și recentă modalitate de a lupta contra ei este „terapia asistată cu MDMA”. Este o nouă descoperire în sfera psihologică, deoarece MDMA a fost aprobat ca și medicament pentru tratarea diferitelor afecțiuni în 2021 de către FDA, Agenția Națională a Medicamentului din Statele Unite. Acest nou procedeu este format din două componente optime, fără una, cealaltă nu poate funcționa și viceversa, deoarece este nevoie de un bun clinician, care să se ocupe de psihoterapie și, în același timp, de administrarea MDMA-ului, pentru ca terapia să fie completă. Această substanță nu este în sine o soluție pentru depășirea afecțiuni, dar această dublă abordare, atât biologică, cât și clinică, aduce la rezultate evidente. Terapia asistată cu MDMA ajută pacienți să facă față condiției lor și poate indica o cale de ieșire, chiar dacă aceștia nu o găsesc. Substanța poate consolida senzații plăcute pentru pacient, deoarece poate crește sentimentele pozitive, ca de exemplu empatia, încrederea de sine, încrederea în cei din jur și poate consolida relația între pacient și clinician.

Dar totuși, cum ajută terapia asistată cu MDMA la tratarea anorexiei? MDMA-ul reduce anxietatea și facilitează eliberarea de oxicitină și prolactină, care sunt doi hormoni care ajută la formarea de legături între oameni și ajută pacienți să vorbească deschis despre traume sau despre evenimentele triste din viața lor. Totuși, această substanța este catalogată în lista substanțelor interzise.

În USA, a fost aprobată substanța pentru cercetări clinice. Au fost testate 750 de persoane pentru a studia beneficiile și riscurile acesteia în 2018. S-a ajuns la concluzia că riscurile substanței sunt legate de creștere temperaturii corpului și a bătăilor inimii, dar efectele sunt tranzitorii și pacienți sănătoși din punct de vedere fizic au risc minim de a dezvolta efecte secundare. Cu toate acestea, în uzul clinic, substanța poate fii administrată doar de câteva ori în ședințele de psihoterapie, deoarece nu își doresc ca pacienți lor să devină dependenți de acestă substanță.

Terapia asistată cu MDMA ajută, în concluzie, la ameliorarea și soluționarea problemelor legate de anorexie, depresie și tulburări psihice, dar în doze mici și sub supravegherea unui specialist, deoarece nu se dorește tratarea unei probleme și dezlănțuiri alteia, cea de dependență de droguri. Această terapie este încă în fază incipientă și chiar s-ar putea să dea roade pentru rezolvarea acestor probleme grave care afectează foarte mulți oameni.

Că tot a venit vorba despre dependența de droguri și anorexia, un sector unde anorexia face victime în fiecare zi este lumea fashionului, deoarece aceste două elemente, din păcate, sunt foarte prezente în acest peisaj. Testimonialele modelelor despre chinurile pe care trebuiau să le accepte sau cele la care sunt obligate să se supună ca să fie perfecte și să arate impecabil sunt de nedescris. Înfometarea, abuzul de droguri pentru a calma senzația de foame și prostituirea sunt unele dintre situațiile pe care acestea trebuie să le îndure.

Vezi și

Sunt multe exemple tipice din lumea fashionului în care modelele se regăsesc într-o situație pe care ele o consideră fără scăpare. Un exemplu sunt modelele care au datorii la agenții și nu pot părăsi industria pentru că nu au banii necesari pentru a le putea achita și trebuie să se supună cerințelor, ca de exemplu să fie foarte slabe. Un alt exemplu este cel a lui Ana Carolina Reston, care a murit la 21 de ani de anorexie, iar importanța sa este datorată faptului că este primul și cel mai faimos caz despre această problemă din lumea modei. Modelele, pentru a se menține slabe și potrivite standardelor, de exemplu, mai mănâncă și dischete demachiante îmbibate in suc de portocale, deoarece le domolesc foame și nu pun calorii pe ele. Ceea ce este absolut îngrijorător. Toate aceste probleme pot fi fatale.

Elementele obsesiv-compulsive sunt adesea proeminente – cei mai mulți sunt preocupați de idei in legătura cu alimentația, alte elemente asociate fiind gândire inflexibilă, perfecționism, expresie emoționala extrem de restrânsă, labilitate afectivă, consumul excesiv de alcool sau abuzul de droguri.” Afirmă cei de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”.

Înfometarea și abuzul de substanțe interzise sunt elemente tipice în lumea fashionului. Presiunea foarte mare la care sunt supuse modelele dăunează foarte mult psihicului lor. Perfecțiunea și standardele la care sunt supuse sunt foarte nocive pentru ele, deoarece este foarte ușor să cazi într-o prăpastie (anorexia și abuzul de droguri), dar este foarte greu să ieși din ea. Abuzul de droguri este foarte răspândit în această lume, deoarece consumul te „ajută” la slăbit, la inhibarea foamei și la uitări disconfort-urilor fizice. Viața de model nu este atât de roz pe cât pare, deoarece sunt supuse abuzurilor psihice, dar nu numai și sunt presate cum că trebuie să slăbească, să fie cât mai slabe posibil, sunt supuse la înfometare, pentru a nu se îngrășa și toate astea sunt un ciclu vițios, din care este foarte greu pentru ele să scape. Se refugiază în droguri, ceea ce le dăunează și mai mult și totul se repetă, la nesfârșit.

Industria fashionului presează foarte mult modelele, pentru că standardele cerute sunt mult prea exagerate, sunt foarte stricte și este normal ca acestea să experimenteze probleme majore, ca de exemplu anorexia, depresia și ca și consecință consumul de substanțe interzise. Toate acestea duc la o alienare a persoanei care suferă de aceste tulburări, ceea ce provoacă o severă izolare a individului, care nu găsește o scăpare din condiția sa. Mai bine de 60% dintre modele sunt anorexice și mai bine de jumătate au consumat cocaină, toate acestea, pentru a ajunge un model cunoscut. Consumul de droguri și alcool este ceva frecvent în lumea modei, deoarece aceste practici reduc senzația de foame, dar pot fii nocive.

Anorexia este o boală letală, care afectează foarte multe femei, dar și bărbați. Standardele impuse de societate sunt cele care distrug stima de sine și încrederea, deoarece noi „nu semănăm cu femeile de pe podium sau de pe Internet”. Perioada noastră de fragilitate este pe la 12-15 ani, atunci când începe adolescența, iar atunci începe preocuparea copiilor pentru felul cum arată. Toți am trecut printr-o perioadă în care a trebuit să ne adaptăm modei sau tendințelor, dar unii s-au lăsați duși de val, pentru că până la urmă nu doar asta contează. Ceea ce într-adevăr este cu adevărat important este să ne simțim bine cu noi înșine. Respectul și încrederea în sine se consolidează în timp și depinde doar de noi, dacă ne lăsăm duși de val sau ne împotrivim și rămânem la suprafață. Anorexia pornește de la un disconfort interior al nostru, pe care îl manifestăm printr-un comportament dăunător pentru exteriorul nostru.

Aceste mesaj de final este adresat tuturor persoanelor care nu se iubesc și care nu se respectă pe sine și care pot cădea pradă acestei boli: toată viața o să trăim cu noi înșine și dacă trăim urându-ne și disprețuindu-ne o să trăim o viața insignificantă, deci iubirea de sine este cheia succesului.

Care este reacția ta?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus