Now Reading
3 MOTIVE CU…SIDONIA DOICA

3 MOTIVE CU…SIDONIA DOICA

După o primă ieșire la rampă (weekendul trecut la Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”} încercată, dar de succes, a uneia dintre cele mai așteptate producții din România, “Next to Normal“, invitata noastră de astăzi, Ziua Internațională a Femeii, pentru un nou interviu din cadrul conceptului 3 MOTIVE este Sidonia Doica.

Ambițioasă, dornică de a experimenta artistic cât mai mult, cu studii actoricești la Londra, cunoscută din câteva producții de la Teatrul Apropo și Mediapro Music, câștigătoare a premiului Tom Bennett pentru one woman show-ul Lollipops, experimentată în arta monoloagelor, dar și compozitoare, Sidonia Doica este tipologia artistului pentru care un challenge artistic reprezintă, automat, o nouă treaptă în evoluția personală.

Vă invităm să o cunoașteți mai bine în cele ce urmează.

 

3 lucruri normale ce mi-au lipsit în perioada asta de criză existenţială generală

În perioada de lockdown, cu siguranță mi-au lipsit ieșirile cu prietenii, serile de karaoke și sălile de teatru.

 

3 lucruri anormale ce mă fac fericită

Curățenia mă face foarte fericită, mai ales dacă pun muzică tare și încep să cant în timp ce fac curățenie. Antrenamentele intense de la sală sunt și ele pe lista mea, deși nu cred că e atât de anormal să devii fericit după ce faci sport. Iar al treilea lucru pe care l-aș adauga ar fi schimbările. Îmi place să schimb locul unde locuiesc, unde lucrez, să mai schimb ceva la mine, din când în când. Până la urmă cred că schimbările fac parte atât din felul meu dinamic de a fi, dar se regăsesc și în cadrul meseriei mele.

 

3 elemente ce mi-aș dori să le regăsesc în industria de musical din România, inspirate din puternica industrie din afară

Mi-aș dori să existe stagiuni în cadrul cărora să existe câte o producție, o dată la trei sau șase luni. Mi-aș dori să existe posibilitatea reală de a te pregăți pentru această formă teatrală. Și mi-ar plăcea să existe și musicaluri originale românești.

 

3 moduri în care văd lumea fără musicaluri/ fără muzică

Cu siguranță ar fi o lume tristă, fără poftă de viață și fără vitalitate.

 

3 provocări în care m-am autodepășit prin rolul din Next to Normal

Natalie a fost și este un rol destul de greut pentru mine deoarece m-am regăsit foarte mult în acest personaj. Fiind atât de similare, a fost o provocare să găsesc întotdeauna ceva fresh pentru personaj. M-am autodepășit prin faptul că este primul rol într-o producție de musical din cariera mea. Și mă autodepășesc în fiecare zi din punct de vedere vocal, ceea ce este o satisfacție pentru mine.

 

3 lecţii pe care le-am învăţat din perioada petrecută la studii în Londra şi pe care mi-aş dori să le transmit mai departe

Perioada petrecută în Londra m-a maturizat foarte mult și cred că m-a și definit ca persoană și ca artist. În primul rând am învățat ce înseamnă disciplină în lucru, ceea ce cred eu că este foarte important. Apoi, am învățat cum să fiu un artist echilibrat, ceea ce cred că este foarte important în momentul în care eșți liber profesionist și câteodată trebuie să îți câștigi existența atât dintr-un job part-time, de exemplu, cât și din artă. Îți trebuie o bună organizare a timpului. Iar o a treia lecție pe care am învățat-o a fost să am curaj și încredere în mine, pentru că dacă te pregătești constant și ai încredere în abilitățile tale, poți să obțoi absolut tot ce îți dorești, atât în viață, cât și în carieră.

 

3 calităţi ale unui partener de scenă perfect

Ascultarea partenerului este clar prima calitate pe listă, pentru că, fără a face acest lucru, nu poate exista viață pe scenă. Apoi ar veni empatia față de partener, în sensul în care cred că este foarte important să fii acolo cu el și să încerci să îl ajuți cât poți tu, iar acest lucru cred că este foarte important în procesul creației. Iar a treia calitate este să fie prezent în orice circumstanță.

 

3 obstacole în crearea unui rol şi cele mai bune sfaturi în depăşirea lor

See Also

Un obstacol ar fi mecanicizarea gesturilor, gândurilor personajului, iar pentru a nu se întâmpla acest lucru trebuie să încerci să găseșți întotdeauna ceva nou, care ar putea aduce o îmbunătățire a jocului actoricesc, implicit a personajului.

Se întâmplă să te blochezi în timpul procesului de creației, iar în acel moment cred că este important să încerci să spargi barierele, dar să nu pui presiune pe ține. Din punctul meu de vedere, procesul de creație trebuie să vină din dragoste, din ușor. În momentul în care te macină, ceva nu funcționează acolo.

Cred că există și obstacolele create de propriul ego, care există în fiecare din noi, chiar dacă vrem sau nu să acceptăm acest lucru. Din punctul meu de vedere, trebuie să conștientizăm când el apare și să încercăm să îl dăm la o parte, deoarece ego-ul nu prea are ce caută atunci când lucrăm cu alți oameni și când încercăm să construim ceva frumos împreună cu ei. Cred că dacă facem totul din dragoste, se vor naște lucruri frumoase, care vor crește în timp și vor deveni extraordinare.

 

 

3 perspective în care mi-aş dori să văd viitorul artistic din România post criză

Mi-ar plăcea să existe o formă de organizare mai bună din punct de vedere legal pentru artiștii independenți. Cred că ne-ar ajuta enorm. Desigur, mi-ar plăcea să adoptăm și noi varianta de a avea agenți, care să ne ajute să ne găsim rolurile potrivite profilului nostru, deși cred că vom mai avea de așteptat până când se va întâmpla lucrul acesta. Și în ultimul rând aș dori să văd o comunitate unită a artiștilor, pentru că eu consider că este important să fim unii lângă alții, să ne ajutăm, chiar dacă este sau nu este criză.

 

3 gânduri ale Sidoniei Doica din prezent către Sidonia Doica din viitor

În cazul în care aș uita, mi-aș spune:

Fii curajoasă! Ascultă-ți instinctul! Trăiește în prezent!

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top