Now Reading
Plantele de apartament – remediu pentru singurătate

Plantele de apartament – remediu pentru singurătate

Plantele sunt minunate! Produc oxigen, unele au proprietăți medicinale, pot fi consumate și sunt chiar mai mult de atât: sunt complexe, ele pot răspunde stimulilor din jur și să se adapteze. Nevoia de a contribui la bunăstarea unei alte forme de viață este perfect umană și ne poate face mult bine, din punct de vedere psihic. Există studii conform cărora plantele îmbunătățesc capacitatea de concentrare și de productivitate la locul de muncă, au efecte calmante și susțin recuperarea bolnavilor.

Prezența unui „colț verde” într-un spațiu poate ajuta la vindecarea creierului, spune terapeutul Amanda Stemen. De aceea ne simțim mai bine după ce petrecem timp în natură. Amanda Stemen afirmă și că, fără îndoială, plantele pot ameliora sentimentul de singurătate, pentru că, atunci când petrecem timp în preajma lor, ne simțim mult mai conectați cu noi înșine, cu cei din jur și cu orice se află mai presus de noi, elemente necesare pentru a combate singurătatea. De asemenea, o echipă de medici din Manchester recomandă plantele în ghiveci pacienților care se luptă cu anxietatea, singurătatea și depresia.

Horticultorul și botanistul Andrew Gaumond susține că plantele necesită o înțelegere mai intimă a nevoilor lor pentru a le putea crește în casă. Posesorii de plante trebuie să învețe să se conecteze cu speciile de plante pe care le îngrijesc pentru a le putea ajuta să crească și să se dezvolte armonios. Cu alte cuvinte, creezi o legătură cu planta pe care o crești.

Plantele de apartament ne ajută să cultivăm altruismul și să ne dedicăm unor ritualuri, precum udatul frecvent sau verificarea umidității solului plantei. Acest altruism antrenat în procesul de îngrijire al unei flori stimulează producția de dopamină, serotonină și oxitocină. Prin urmare, simțim mulțumire, fericire și dragoste. Singurătatea nu dispare ca prin magie, însă a avea grijă de ceva, orice ar fi el și oricât de mic, ne face să ne simțim mai puțin singuri.

Atunci când îți cumperi o plantă, trebuie să adaptezi decizia în funcție de mai mulți factori, precum timpul pe care îl poți dedica îngrijirii ei, spațiul de care dispui și creaturile care pot avea acces la plantă. Unele plante de apartament pot fi toxice, așa că asigură-te că îți faci bine temele înainte să aduci o plantă în casă.

See Also

ASPCA (Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii Față de Animale) pune la dispoziția publicului o platformă online care poate indica dacă o plantă este sigură sau otrăvitoare pentru căței, pisici sau cai. În cazul în care copilul sau patrupedul ingerează o plantă de apartament, trebuie să te adresezi urgent medicului. În unele cazuri, decesul poate surveni în doar 24-48 ore.

În concluzie, simte-te liber să îți creezi propriul „colț verde”! Avem nevoie să ne simțim mai puțin singuri, avem nevoie să îngrijim și să ne dedicăm unor alte forme de viață. Serenitatea este de neprețuit. Informează-te corespunzător înainte, apoi bucură-te de micul tău colț de Rai.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top