Now Reading
Vinul roșu – un răsfăț cu beneficii pentru sănătate

Vinul roșu – un răsfăț cu beneficii pentru sănătate

Ne place să ne răsfățăm, din când în când, cu un pahar de vin bun. Îl preferăm atunci când suntem singuri, ca un gest de răsfăț și autorecompensă, sau îl consumăm la masă, ori atunci când ne întâlnim cu prietenii sau cu familia. Vinul roșu se regăsește în topul preferințelor oamenilor, iar acest lucru este minunat, pentru că acesta are și multe beneficii pentru sănătate.

Producția vinului are o vechime de mii de ani, primele dovezi datând încă din anii 8000 (China) și 7000 (Armenia), înaintea erei noastre. Popoarele obișnuiau să atribuie conotație religioasă faptului că vinul altera luciditatea. Consumarea vinului în timpul ritualurilor era obișnuită, iar popularitatea acestui obicei a crescut semnificativ după includerea sa în anumite momente biblice.

Vinul roșu este considerat sănătos pentru inimă: poate preveni îngroșarea arterelor prin cantitatea substanțială de antioxidanți regăsită în compoziția sa, prin urmare, contribuie la scăderea riscului de infarct. Cu toate acestea, medicii sunt rezervați cu privire la consumul de vin pentru beneficiile sale, fiindcă între moderație și exces este o graniță foarte fină, iar consumul frecvent de alcool rămâne, totuși, un pericol pentru sănătate. Consumul de vin se recomandă doar în cantități mici spre moderate, cu un conținut de alcool de 12%-15%.

Ce regăsim într-un pahar de vin roșu?

Bogăția vinului este redată de vitamine și minerale precum potasiul, magneziul, fosforul, calciul, fierul, vitamina B1, vitamina B2 și nu doar atât. Substanțele extrem de benefice prezente în vin sunt:

  • Polifenolii – antioxidanți care ajută organismul să se regenereze și îl protejează de radicalii liberi
  • Flavonoidele – antioxidanți cu un puternic efect antiinflamator, care susțin sistemul imunitar
  • Melatonina – hormonul cu rol decisiv în stabilirea calității somnului
  • Resveratrol – cel mai puternic antioxidant. Este un polifenol regăsit în coaja și sâmburii strugurilor (cei negri sunt cei mai bogați în resveratrol). Acest antioxidant are proprietăți anti-îmbătrânire extrem de puternice și susține imunitatea. Este rezultat din mecanismul de apărare al plantelor împotriva factorilor externi și a afecțiunilor.

Lupta cu celulele canceroase, susținută de vinul roșu

Prin prezența elementelor de mai sus, dar mai ales, a resveratrolului, putem afirma că vinul roșu poate preveni anumite tipuri de cancer. Resveratrolul are efect antitumoral și este cunoscut pentru calitatea sa de prevenire a cancerului prin inhibarea celulelor canceroase, fapt dovedit în laborator. Cele mai bune efecte au fost vizibile în tratamentul leucemiei, cancerului de piele și prostată.

Alte beneficii

Reglarea metabolismului – Vinul poate ajuta la activarea metabolismului, prin efectul de ardere a grăsimilor și poate regla nivelul de zahăr în sânge. De asemenea, are efecte pozitive asupra sistemului digestiv.

Memorie și bunăstare – Este bine de știut și că oamenii care consumă vin roșu sunt mai puțin expuși unor afecțiuni precum depresia sau boala Alzheimer, grație resveratrolului.

Ține colesterolul departe – Scade nivelul de colesterol rău, de tip LDL și stimulează producția de colesterol bun HDL.

Anti-stres – Vinul are un puternic efect de relaxare, datorat polifenolilor și melatoninei, motiv pentru care se recomandă consumul de vin în timpul serii.

See Also

Afrodisiac – Alcoolul te „dezbracă” de inhibiții, iar vinul roșu este un stimulent puternic al circulației sângelui. De aceea, vinul roșu este ingredientul perfect pentru serile romantice în doi.

 

Cantitatea recomandată de vin roșu este de 250 de ml pentru femei și 400 ml pentru bărbați, iar consumul trebuie să se desfășoare în mod responsabil, fiindcă vinul roșu este o băutură alcoolică, fapt care pune pe masă un risc înalt de dependență ce poate cauza afecțiuni extrem de grave. Este contraindicat persoanelor cu afecțiuni ale ficatului și hipertensivilor.

Tot secretul stă în controlarea obiceiurilor și acțiunilor noastre. Moderația este regula de aur în jurul căreia gravitează adesea sănătatea și bunăstarea noastră.

Vă urăm consum responsabil și multă sănătate, pe cale naturală!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top