Bipolaritatea – o armă personală cu două tăișuri



Fashion, beauty, recenzii și sănătate stagiar la Daily Magazine.
Sănătatea mintală este la fel de importantă ca și cea fizică, chiar dacă adesea este trecută cu vederea. Dacă avem o stare de spirit bună și ne simțim bine pe plan psihic, totul decurge mai bine în viața de zi cu zi. Ar trebui să fie un lucru despre care să discutăm, la fel de important ca o răceală sau alte afecțiuni fizice. Problema este ca multă lume se ascunde sau, mai rău, trece cu vederea simptomele pe care le au sau chiar nu știu ce se întâmplă cu ei și nu știu încotro să o apuce din cauza lipsei de informație.
Astăzi aș vrea să discut despre bipolaritate și ce complicații aduce aceasta în viața de zi cu zi. Foarte mulți oameni suferă de această boală, dar nu mulți știu ce se întâmplp cu ei, nu recunosc simptomele și chiar recurg la gesturi absurde doar pentru faptul că nu înțeleg problema care ii afectează, deoarece nu știu cum să o gestioneze.
Dar, pornind de la început, ce este de fapt bipolaritatea?
„Tulburarea bipolară este definită astăzi ca o afecțiune psihică cu episoade alternative depresive, maniacale sau hipomaniacale”, după cum afirmă „Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”.
Tot aceștia explică că există două tipuri de tulburare, ceea de gradul I, în care se alternează episoade maniacale și depresive cu sau fără elemente psihotice și cea de gradul II, in care pacientul este mai mult timp deprimat, cu episoade hipomaniacale și instabilitate crescută a dispoziției. În această afecțiune, creierul nu are capacitatea de a regla starea de spirit sau dispoziția persoanei afectate.
Dar, totuși, care sunt simptomele care definesc această tulburare?
„În momentele de sus, eram cea mai carismatică, energică și benevolentă persoană. În momentele de jos, deveneam pesimistă, mă izolam și simțeam că sufăr în contul nefericirii existențialiste. Devenisem confuză și știam doar că am un exces afectiv pe care eram incapabilă să îl gestionez.” afirmă Iulia Roșu la Vice.
Evident, în gradul I de bipolaritate, persoana afectată are momente când este maniacală, adică este cea mai stăpână de sine, cea mai încrezătoare, cea mai prietenoasă, euforică, plină de energie, fără să simtă lipsa somnului. Apoi încep perioadele depresive, în care persoanele se simt fără energie, fără un scop în viață, izolate și alienate de tot ceea ce le înconjoară. În tulburarea de gradul II, pot coexista mai multe stări depresive, dar sunt mult mai accentuate, mai persistente și constante.
Este o condiție care afectează foarte multe persoane, atât pe plan personal, cât pe plan sentimental, familial sau relațional. Se pot lua decizii pripite în episoadele maniacale și se pot face niște greșeli cumplite, ca de exemplu demisia sau ruperea unei relații. Aceste decizii pot afecta pe plan lung calitatea vieții și pot aduce daune foarte grave.
Am discutat despre ce este bipolaritatea, simptomele caracteristice, dar care sunt cauzele? Cercetătorii încă nu au aflat cu exactate cauzele declanșăiri bolii, dar se știe că aceasta este transmisibilă în familie și probabilitatea ca un membru să o transmită mai departe este foarte mare. Se consideră că pot declanșa boala episoadele stresante din viață, lipsa odihnei adecvate și utilizarea stimulentelor și a medicamentelor. Diversitatea cauzelor declanșări bolii se reflectă și în diferitele tratamente pentru fiecare individ afectat de bipolaritate.
Totuși, există remediu pentru această tulburare? Nu există un tratament complet eficient, deoarece aceasta este o boală cronică despre care nu prea se cunosc multe lucruri. În ziua de astăzi, tratamentul medicamentos îmbinat cu ședințele de terapie cu un psiholog/psihiatru ajută foarte mult în stabilizarea condiției pacientului. Este foarte important ca oamenii să învețe care sunt primele simptome, cum se prezintă și cum să reducă riscul de recidivă.
Pentru a conștientiza și a face cunoscută această boală care afectează foarte mulți oameni de pe planetă, au fost realizate diferite filme care au legătură cu boala și care merită văzute. Unul dintre acestea este „Nebun după ea”, o comedie romantică spaniolă, lansată pe 26 februarie 2021 pe Netflix, în care protagonista, Carla, suferă de bipolaritate și merită văzut, deoarece explică, publicului larg, suferința prin care trece o persoană afectată de această tulburare. Aici puteți găsi linkul trailerului pentru a vedea despre ce este vorba, iar filmul îl găsiți pe Netflix.
https://www.youtube.com/watch?v=TvfIZU34is4
Bipolaritatea, ca orice altă boală psihică, are foarte multe consecințe atât pe plan mintal, cât și pe plan fizic. Problema cea mai mare este că în ziua de astăzi, încă nu se prea discută despre aceste afecțiuni și nu există studii clare în legătură cu tratarea acestora, în special despre bipolaritate. Empatia este cuvântul-cheie pentru a înțelege persoanele care suferă de tulburări bipolare, dar nu numai. Dacă s-ar discuta mai mult despre aceste afecțiuni, lumea ar fi mult mai conștientă asupra problemei, iar bolnavio mintali nu s-ar mai simți excluși de către societate. Orice problemă am avea, totuși, este necesar să contactăm un specialist, deoarece este singurul în măsură să ne ajute în depășirea problemei sau să o înțelegem pe deplin și să o conștientizăm. Bolnavii psihici merită o șansă la viață, ca oricare dintre noi!
Care este reacția ta?
