Now Reading
Videoclipuri muzicale care au șocat publicul prin simbolistică

Videoclipuri muzicale care au șocat publicul prin simbolistică

Anii trec și parcă artiștii investesc mai mult pe partea vizuală a promovării albumelor sau single-urilor, pentru că, după cum bine știm, serviciile de streaming ajută foarte mult în vânzarea de muzică, iar un videoclip bine făcut și urcat pe Youtube nu poate aduce decât bonusuri. Cu toate acestea, continuăm să evoluăm și publicul vrea ceva mai mult. Dacă unii artiști aleg să cheltuie foarte mulți bani pentru ca videoclipurile lor să arate impecabil, alții aleg să șocheze publicul, astfel încât să facă mai multe persoane să vorbească despre ei.

Acum, depinde ce înseamnă șocant pentru tine. Unora le-a mers și cu videoclipuri neobișnuite, care au lăsat multe semne de întrebare, dar nu au fost neapărat șocante (vezi Doja Cat – MOO sau Nicki Minaj – Stupid Hoe). În acest articol, voi vorbi despre videoclipuri care s-au folosit de elemente tulburătoare, dark sau care au vrut să realizeze videoclipuri pentru a transmite un mesaj, dar au exagerat în ilustrarea acestuia.

  1. IC3PEAK – Плак-Плак (Boo-Hoo)

IC3PEAK este o trupă originară din Rusia și este una din puținele care au curajul să vorbească despre problemele reale ale țării.  În trecut aceștia au vorbit despre cât de asuprită este comunitatea LGBT în Rusia, deși, pe hârtie, membrii comunității ar fi liberi să facă ce vor și să militeze pentru drepturile lor. Trupa este de asemenea recunoscută pentru stilul lor gotic și violent, așa că ultimul lor single nu este o surpriză nici pentru publicul țintă și nici pentru ascultătorii ”în trecere”. Mesajul este la fel de sumbru precum videoclipul și se leagă de faptul că femeile în Rusia sunt încurajate de mici să fie obediente bărbaților. De asemenea, li se spune că țelul lor este să fie gospodine, să stea toată ziua în bucătărie și să nu facă nimic pentru viitorul lor dacă soții lor nu sunt de acord. Răspunsul celor de la IC3PEAK vine ca o palmă  pentru cei care încă nu și-au dat seama că nu mai suntem în Evul Mediu.

  1. Björk – Triumph of a Heart

Björk este una dintre persoanele care nu putea lipsi dintr-o listă cu videoclipuri muzicale care au șocat, aceasta având un catalog de videoclipuri unice reprezentative pentru melodiile ei la fel de unice. Melodia ”Triumph of a Heart” este o melodie armonioasă, cu un vibe pozitiv puternic, despre stima de sine ridicată, independență și dragostea pentru propriul trup. Este literalmente o odă adusă trupului uman și modului în care acesta funcționează. La vremea lansării, Björk era fascinată de medicina alternativă, ceea ce a motivat-o să scrie o piesă pe această temă. Videoclipul pare la fel de calm și radiant cu excepția unui mic detaliu și anume personificarea unei pisici, într-un mod plauzibil. Ai spune că povestea este similară cu cea a prințesei care a pupat broasca și s-a transformat în prinț, doar că pisica rămâne la stadiul de animal, ceea ce a șocat puțin până și audiența care era obișnuită cu ideile creative ale cântăreței islandeze.

  1. Skunk Anansie – Charlie Big Potato

Skunk Anansie este o trupă de british rock puțin mai diferită. Ca sa înțelegi, numele trupei este inspirat dintr-o legendă a unui om păianjen, originară din Ghana. De-a lungul timpului, trupa a adoptat un stil heavy metal combinat cu versuri feministe și vizual cât mai gore. Piesa ”Charlie Big Potato” spune povestea unei fete abuzate de fratele său în propria casă. Din moment ce locuința proprie a devenit un loc de coșmar pentru personajul principal, videoclipul melodiei ilustrează exact modul în care fata vede locul în care se întâmplă toate aceste abuzuri. Atmosfera este sinistră, dezgustătoare și traumatizantă. ”Charlie Potatoes” este un termen folosit pentru a defini un bărbat care are impresia că poate face ce vrea, indiferent de cât de teribile ar fi acestea.

  1. Azealia Banks – Yung Rapunxel

Azealia este una dintre cele mai controversate cântărețe. Deși nu are versuri șocante și nici videoclipurile ei nu sunt foarte controversate, cântăreața de muzică rap șochează mai degrabă prin modul în care își exprimă opiniile. Cu toate acestea, există totuși un clip care a șocat foarte multe persoane la momentul lansării și anume ”Yung Rapunxel”. Melodia în sine a fost pentru Azealia o modalitate de a-și vărsa frustrările în urma unei despărțiri. Videoclipul, însă, este unul foarte dark, pline de simboluri stranii și marcat de o atmosferă de teroare. Totodată, videoclipul este influențat de Madonna. Foarte multe persoane spun că videoclipul este satanic și simbolizează controlul Illuminati asupra Azealiei. Contrar a ceea ce s-a speculat, videoclipul este întocmai o propagandă anti-Illuminati, iar Banks dă de înțeles că nu poate fi controlată.

  1. Die Antwoord – I FINK U FREEKY

Îți aduci aminte perioada aia din 2014, când toată lumea de pe Tumblr era fană Die Antwoord? Motivul pentru care toată lumea vorbea despre ei este întocmai stilul lor de abordare, atât vizual, cât și muzical. Trupa face parte din cultura sud-africană numită ”zef”, o cultură anarhică, descrisă ca fiind modernă și în același timp ”trashy”. Videoclipul pentru melodia ”I FINK U FREEKY” reflectă titlul în totalitate, în condițiile în care vorbește despre o categorie mai ”nișată” de băieți de care Yolandi, solista trupei, este atrasă în mod special. Ninja este imagine a categoriei respective, iar simbolurile și atmosfera videoclipului sunt pentru ei un stil de viață. Acesta nu este singurul videoclip care a șocat din videografia celor de la Die Antwoord, videoclipurile lor fiind bulversante, dar uluitoare.

See Also

  1. Poppy – X

Când se vorbește despre Poppy, părerile sunt împărțite. La prima vedere, nimeni nu și-ar fi imaginat că va aborda un stil hardcore, având în vedere primul ei album și estetica pe care a abordat-o în videoclipuri. Nici când venea vorba de videoclipurile și tutorialele pe care le postează de regulă pe canalul ei de Youtube, pe diverse teme, nu se punea problema de elemente șocante, cu toate că atmosfera generală pe canalul ei de Youtube este una inconfortabilă și puțin înfiorătoare, asta datorită personajului pe care acesta l-a creat. Surpriza mare a venit în momentul în care Poppy a demonstrat cât de talentată este și cât de ușor se poate ”strecura” printre genurile muzicale. Astfel, toată lumea a rămas marcată când a scos clipul pentru piesa ”X”, care conține scene în antiteză, pe de-o parte secvențe armonioase, pe de altă parte scene dezastruoase, în care este acoperită de sânge. Videoclipul i-a adus lui Poppy mai multă popularitate și a inspirat-o să lanseze un album rock.

  1. Marilyn Manson – The Dope Show

Desigur că nici Marilyn Manson nu putea lipsi de pe listă, videoclipurile sale fiind majoritatea controversate. Nu trebuie neapărat să transmită un mesaj, dar trebuie să dea de înțeles că Marilyn Manson este diferit față de restul persoanelor și categoric împotriva oricărui curent. ”The Dope Show” este o melodie care povestește despre viața unui artist în ochii publicului și care este modalitatea prin care să-ți menții publicul mulțumit. Pe lângă referința la droguri, prezentă încă din titlu, videoclipul întărește controversa și îl are în scenă pe Marilyn Manson într-o postură neobișnuită. La vremea lansării, publicul nu era obișnuit cu persoanele androgine, iar Manson nu doar că preia o astfel de postură, dar o face într-un mod bizar. Melodia avertizează publicul despre efectele negative ale drogurilor și ale faimei, adică motivul pentru care Marilyn Manson are în videoclip o astfel de aparență.

  1. Jazmin Bean – Yandere

Unul dintre cei mai controversați artiști apăruți recent pe scena muzicală este Jazmin Bean. Jazmin este renumită pentru look-urile extreme pe care le abordează, machiajele ei fiind desprinse, parcă, din filmele horror. Cu toate acestea, Jazmin nu are un talent doar în domeniul machiajului, ci și în cel muzical, abordând cu ușurință diferite stiluri, deși are la bază genul rock. Este un artist atras de zona gore, dar în același timp cartoonish, Hello Kitty fiind una din principalele ei motive simbolice. Una dintre cele mai recente melodii ale ei, ”Yandere”, este o piesă prin care Jazmin lasă de înțeles că nimeni nu va reuși să intervină în relația cu partenerul ei. În esență, o melodie cu un mesaj drăguț pe care multă lume ar vrea să o primească de la persoanele dragi lor. Videoclipul, însă, arată de fapt ce voia Jazmin să zică prin versurile acelea doar puțin violente. Practic, Jazmin joacă rolul unui psihopat în videoclip, care ar ucide orice persoană se apropie de persoana de care e obsedată. Imaginează-ți să primești o astfel de melodie cu dedicație. Cred că nu este nevoie să menționez de ce clipul este controversat. Cu toate acestea, melodia este una dintre cele mai bune piese ale ei.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top