Now Reading
Daily Visits : Plimbare cu Mocănița în Maramureș

Daily Visits : Plimbare cu Mocănița în Maramureș

Maramureș este una dintre cele mai frumoase zone de vizitat din România. Un tărâm unde tradițiile și portul popular se păstrează până azi. Biserici de lemn, peisaje superbe, preparate culinare delicioase și, evident, unul dintre principalele puncte de atracție din zonă – mocănița din Vișeu de Sus. Așa mi-am petrecut cea mai recentă vacanță. Iar azi vă povestesc despre faimoasa Mocăniță, ultimul tren forestier cu aburi din Europa.

Linia începe în stația CFF, diferită de stația CFR (Căile Ferate Naționale Române) și este situată la 15 minute de mers pe jos de centrul satului Viseu de Sus. Adresa exactă este str. Cerbului 5, Vișeu de Sus. Vișeu de Sus este situat în nordul României, în județul Maramureș și puteți ajunge în acest sat pe șosea sau cu trenul. Trenul cu aburi cu ecartament îngust este folosit pe tot parcursul anului și în fiecare zi trenurile merg aproape 40 de km în interiorul pădurii, în Carpați.  În ultimii ani, locomotivele cu aburi sunt din ce în ce mai puțin utilizate pentru trenurile de producție și mai mult pentru cele de turism.

Mocănița parcurge vreo 60 km prin pădurile Maramureșului, însă traseul destinat turiștilor are o lungime de 21,6 km. Plecarea se face din stația Vișeu de Sus, iar ultima oprire are loc în stația Paltin. Durata unui traseu complet, dus-întors este de aproximativ 6, 7 ore cu tot cu opriri incluse.  Mocănița își face loc pe o cărare șerpuită prin pădurile de fag, traversează podețe, întâlnește în drumul ei căsuțe răsfirate în poieniță și trece chiar și printr-o poartă tipic maramureșeană.

Viteza de deplasare este de maxim 30 km/ oră, ideală pentru a avea timp să te delectezi cu priveliștea superbă.  Un detaliu foarte important, mai ales pentru cei dependenți de telefon și de rețelele sociale, este faptul că îți vei pierde deseori semnalul. Încearcă să vezi asta ca pe ocazia perfectă de a te deconecta de tot ce înseamnă online și să te lași cucerit de aerul curat al muntelui și de experiența autentică pe care ți-o oferă Mocănița.

Inițial, singurul scop al trenului cu aburi forestier Mocănița era să poată transporta lemnul din pădurea din Parcul Național Munții Maramureșului. Acest lucru s-a întâmplat în 1932 când a fost construită calea ferată forestieră.

De atunci până acum, stația CFF Viseu de Sus, cea de unde începe călătoria cu trenul cu aburi, funcționează non-stop. Cu toate acestea, în 2000, cineva a avut ideea strălucită de a-i oferi Mocăniței un scop turistic. Linia a fost construită în 1933 de CAPS (Casa Autonomă a Pădurilor Statului) și funcționează zilnic de atunci. În perioade de decenii, linia a avut mai multe ramuri spre Valea Bolului, Izvorul Cailor, Gura Ștevioarei și s-a încheiat la Izvorul Boului la 42 de kilometri distanță de Vișeu. CFF Vișeu de Sus avea în total aproximativ 63 de kilometri de linii. Astăzi, doar aproximativ 45 km sunt deschise pentru servicii zilnice, în funcție de condițiile de muncă. Trenurile de turism zilnic în sezon merg doar spre Paltin (21 km).
Oamenii din Viseu lucrează la această linie de câteva generații, iar locomotivele cu aburi reprezentau mijloacele lor zilnice de transport până la pădure și înapoi acasă noaptea.

Mini excursia începe dimineața devreme. Înainte de ora 10, toate trenurile își vor face drum prin pădurea deasă. Plecarea este din gara Vișeu de Sus. Înainte de a urca în tren, dacă ajungeți mai devreme, puteți merge la magazinul gării pentru o cafea și câteva gustări pentru călătorie.

Există două tipuri de vagoane: cu ferestre și fără. Cea mai bună alegere depinde de sezon. Puteți opta pentru vagonul fără ferestre în sezonul cald și să vă protejați de frig iarna, în vagonul complet acoperit.

Traseul Mocăniței presupune 2 sau 3 opriri. Prima este foarte scurtă, dar vine cu o surpriză culinară. Poți cumpăra gogoși fierbinți de aici, foarte bune pentru a-ți satisface apetitul și foamea, mai ales dacă nu ai provizii.

La ultima stație, Paltin, stația este mult mai lungă și veți avea timp să explorați albia râului, micul muzeu din apropiere și chiar să faceți o pauză de prânz.

Aici veți găsi bănci, pavilioane, un restaurant în aer liber și, uneori, spectacole organizate de localnici pentru turiști.

În funcție de sezon, Mocănița circulă fie în fiecare zi, fie în anumite zile din săptămână sau chiar deloc, în cele mai geroase luni de iarnă.

Programul exact pentru 2021, cât și actualizări sau modificări poti afla direct de pe site.

See Also

Exista câteva metode prin care poți face rezervări:

  • online
  • trimițând mail la info@cffviseu.com
  • telefonic 004 0744 686 716
  • sau prin deplasare la fata locului

La fel ca în cazul programului, și costul biletelor variază în funcție de sezon și de tipul biletului ales.

Poți să alegi între bilete simple și bilete Mocănița Special, care includ și o masă de prânz în stația Paltin. Masa este formată dintr-un platou grill, o băutură răcoritoare, o băutură caldă și un produs de patiserie.

Detalii despre prețurile biletelor și oferte poți găsi aici.

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top