Now Reading
Despre bijuterii și minerale, darurile strălucitoare ale naturii – Interviu cu Hîruta Maxim

Despre bijuterii și minerale, darurile strălucitoare ale naturii – Interviu cu Hîruta Maxim

+8
View Gallery

Bijuteriile au fost și vor rămâne întotdeauna în topul accesoriilor preferate ale doamnelor. O singură ținută poate fi transformată complet adăugând un pic de strălucire. Atunci când alegem bijuteriile lucrate manual, suntem conștienți că fiecare piesă este unică. Acestea au o semnificație aparte pentru cel care le poartă: pe lângă frumusețea și strălucirea lor, adesea ne reflectă pe noi și pot avea semnificații mult mai profunde, sufletești, culturale sau familiale, iar uneori le sunt atribuite chiar proprietăți de protecție.

Este minunat atunci când ai în minte imaginea unei bijuterii pe care ai dori să o achiziționezi, dar pe care nu o găsești nicăieri și reușești să descoperi omul perfect care poate să îți creeze podoaba unică exact pe gustul și sufletul tău. Bijuteria, ca produs final, este rezultatul unei munci făcute cu drag de cineva care poartă în spate zeci de ani de cunoștințe, expediții, muncă și experiență. Creatorul este acel om care uneori extrage piatra din natură și îi dă strălucire cu mâinile sale pricepute și cu dedicare. Avem onoarea să facem cunoștință cu domnul Hîruta Maxim, creator de bijuterii și preferatul unei game largi de doamne care îi poartă, iubesc și admiră munca.

Î: Bună! Vă rog să vă prezentați și să îmi povestiți puțin despre dumneavoastră.

Hîruta Maxim: Bună, Roxana! Mă numesc Hîruta Maxim, sunt născut în orașul-stațiune Sângeorz-Băi. Localitatea este situată de o parte și de alta a râului Someșul Mare, la poalele munților Rodnei.

Î: Cum ați descoperit pasiunea pentru minerale și bijuterii?

Hîruta Maxim: Pasiunea pentru pietre este din copilărie, chiar înainte de a intra la școală. De câte ori aveam ocazia să merg pe câte un pârâu, căutam și găseam pietre colorate și le aduceam acasă; îmi păreau foarte atractive.

Î: Ce provocări întâlniți în activitatea dumneavoastră?

Hîruta Maxim: Cele mai mari provocări ale vieții vin tot de la oamenii pe care i-am întâlnit. Pe plan profesional, vorbind, am întâlnit clienți cu o cultură foarte vastă a pietrelor, care m-au motivat să învăț și să mă dezvolt și mai mult. Practic, toate provocările pe care le-am întâmpinat m-au făcut să cresc și să mă dezvolt în decursul timpului.

Î: Cum ați reușit să vă dedicați activității și ce vă place cel mai mult?

Hîruta Maxim: Se spune că făcând ceea ce îți place, nu vei mai munci nicio zi a vieții tale. Am descoperit pietrele din întâmplare, dar a fost dragoste la prima vedere, ca să spun așa. Apoi, să mă dedic acestui domeniu a fost ușor. Îmi place să transform orice piatră într-o bijuterie unică, depinde de client. Am ajuns la nivelul în care îmi dau seama ce i se potrivește fiecăruia după aspect, cum se îmbracă sau după o simplă discuție.

Î: Povestiți-ne puțin despre semi-prețioase și minerale.

Hîruta Maxim: Mineralele sunt substanțe materiale solide care, de cele mai multe ori, se găsesc în roci metamorfice. Mineralele se formează prin alterarea altor roci datorită temperaturii sau a presiunii care produce cristale și minerale noi.

Î: Care sunt mineralele și semi-prețioasele care pot fi găsite în România? Aveți vreo preferată?

Hîruta Maxim: Minerale sunt multe în România. O să amintesc doar câteva: ametistul în Maramureș dar și Banat, aragonitul în zona Târgu Lăpuș, baritina în Rodna, aproape de mine. Dar pietrele care mă fascinează pe mine și le caut cu drag sunt: lizarditul din zona Tismana, rodocrozitul din zona Cavnic, Maramureș, calcedonie de Trestia și, mai nou, crisocola din Dobrogea.

Î: Am observat că uneori vă procurați singur materia primă și vă ocupați de aceasta de la extragerea din natură, până la stadiul de bijuterie. Călătoriți mult în acest scop?

Hîruta Maxim: Pentru a găsi „nestematele”, trebuie mers pe teren în locuri diferite de pe teritoriul României (la sursă). După ce ajung acasă, iau fiecare piatră în parte și analizez ce aș putea să fac. Pe urmă începe tăierea și șlefuirea pietrei. Ultima fază este crearea bijuteriei finale, pandantiv, cercei sau inel. Satisfacția nu se poate descrie în cuvinte.

Î: De ce credeți că oamenii preferă bijuteriile lucrate manual? Care sunt cele mai căutate?

See Also

Hîruta Maxim: Cred că se preferă bijuteriile lucrate manual pentru unicitate; lumea apreciază din ce în ce mai mult munca depusă de artizan. Pe lângă acest aspect, execut bijuterii după imaginația clientului, colaborăm la crearea modelului.

Î: La ce activități participați și cum vă găsesc clienții?

Hîruta Maxim: Momentan, clienții mă găsesc la târgurile de specialitate organizate cu diverse ocazii, în diverse orașe din țară, dar și pe rețelele de socializare, unde sunt destul de activ și postez noutăți cât mai des. Încerc să mă reinventez tot timpul și să impresionez prin ceea ce fac.

Î: Ce presupune crearea unei bijuterii? Câtă muncă ascunde o astfel de podoabă?

Hîruta Maxim: Ce presupune crearea unei bijuterii? În primul rând imaginație: toate lucrurile mărețe care au fost create pe Pământ au avut loc prima dată în minte, apoi munca propriu-zisă: să pui în practică, să găsești soluții potrivite pentru a crea. Când am în față o piatră, mă gândesc în ce piesă se potrivește cel mai bine, apoi cum pot să lucrez, să o montez în așa fel încât să fie atât plăcută ochiului cât și rezistentă în timp. Pentru mine, calitatea este pe primul loc – așa mă asigur că revin clienții de fiecare dată.

Î: Adesea, oamenii atribuie diferite semnificații pietrelor semi-prețioase. Ce părere aveți despre acest lucru și care sunt recomandările dumneavoastră?

Hîruta Maxim: Într-adevăr sunt clienți care au studiat, sau pur și simplu au aflat din diverse surse că anumite pietre au proprietăți sau protejează persoana care le poartă asupra sa. Recomandarea mea e să aleagă pietrele care îi atrag pur și simplu. Fiind montate în bijuterii, trebuie să îți placă și să te atragă; până la urmă, orice piatră poate fi considerată un talisman atât timp cât te simți bine că o porți.

Î: În încheiere, ce înseamnă bijuteriile pentru dumneavoastră?

Hîruta Maxim: O bijuterie este o operă de artă care completează ținuta celui care o poartă și îi dă o stare de bine. Vin clienți la standul meu, probează și când se văd în oglindă și le văd zâmbetul, îmi dau seama că au ales ce trebuie. Este o satisfacție imensă și o motivație pentru mine, știu că fac ceea ce îmi era destinat să fac și anume: să aduc bucurie celor din jur prin munca mea.

What's Your Reaction?
Excited
4
Happy
1
In Love
6
Not Sure
1
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top