Now Reading
Travel Tip: New Orleans, comoara culturală din sudul Statelor Unite

Travel Tip: New Orleans, comoara culturală din sudul Statelor Unite

O vacanță în America este total diferită față de ceea ce vizităm în Europa. În momentul în care îți planifici o astfel de vacanță, probabil primele orașe pe lista ta vor fi New York, Miami, Atlanta sau, într-o situație mai bună, Los Angeles. Din fericire, S.U.A este o țară mult mai mare decât atât și găzduiește orașe și locuri cu o istorie și o cultură fascinantă. Unul dintre orașele pe care trebuie să le iei neapărat în considerare este New Orleans, din statul Louisiana.

Nici nu știu cu să încep, astfel încât să acopăr toate lucrurile faine care se petrec în New Orleans. Carnavaluri, petreceri, artă, legende urbane, festivaluri, concerte simfonice, arhitectură veche, dar și nouă, gastronomie și tot felul de evenimente de-a lungul anului. Ai putea spune că oricând te nimerești în New Orleans, nu ai cum să te plictisești, întotdeauna este ceva de făcut. Exceptând perioada pandemică, locuitorii orașului New Orleans dau petreceri pe neașteptate. Este ca un fel de Rio de Janeiro american, deci, dacă ești interesat de orașul brazilian, sigur îți va plăcea aici.

Carnavalul Mardi Gras, un eveniment iconic, specific statului Louisiana

În fiecare an, după data de 6 ianuarie, întreg statul Louisiana intră în sărbătoare. Atunci începe carnavalul Mardi Gras (Marțea Grasă în traducere), care se încheie odată cu începerea postului. Carnavalul reprezintă ultima șansă de a petrece, mânca și bea, înainte de perioada postului, care este o perioadă de liniște. În cadrul carnavalului există tot felul de parade, jocuri și baluri, acest lucru fiind o tradiție care datează încă din secolul 19. New Orleans este centrul distracției, cea mai iconică parte a carnavalului fiind tradiționalul ”dans la felinar”, pe care majoritatea adulților îl fac pe Bourbon Street, una dintre cele mai cunoscute străzi din New Orleans. Carnavalul este fără taxă de participare, așa că, dacă ajungi acolo imediat după Crăciun, ai norocul să iei parte la unul dintre cele mai frumoase carnavaluri din lume.

Festivalurile care colorează orașul

Pe lângă carnavalul Mardi Gras, orașul găzduiește și câteva festivaluri interesante. Unul dintre acestea este Essence Festival, unul dintre cele mai mari festivaluri pentru afro-americani din lume. Festivalul este găzduit de revista cu același nume, dedicată în special pentru femeile de culoare. Aici au cântat foarte mulți artiști cunoscuți printre care Destiny’s Child, Usher, Mary J. Blige și mulți alții.

French Quarter Festival este un alt festival muzical, găzduit în cartierul francez al orașului New Orleans. Principalele genuri de muzică aici sunt jazz, blues și zydeco, folk, acestea fiind genuri specifice zonei. Festivalul a fost inaugurat în 1984 și este o modalitate ideală de a promova artiștii locali.

Un alt festival foarte interesant este Giant Puppet Festival, un eveniment care celebrează vechea artă a mânuirii păpușilor. La festival se strâng artiști ventriloci din toată lumea. Evenimentul durează, de regulă, 6 zile și este ideal atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Restaurantele care servesc mâncăruri savuroase

Când vine vorba despre mâncare în New Orleans, orașul este împânzit de restaurante care servesc mâncare din mai multe culturi: franceză, italiană, cajun, creolă etc. Printre mâncărurile pe care trebuie să le încerci, specifice New Orleans, sunt beignets, un tip de prăjitură, sau po’ boys, un sandwich local. Statul Louisiana este cunoscut și pentru mâncarea picantă, iar dacă ești fan al mâncării picante, New Orleans îți va oferi cele mai bune oferte. În cazul în care nu știi la ce restaurant să mergi, cel mai bine ar fi să cauți pe hartă ”Commander’s Palace”, unul dintre cele mai renumite restaurante din zonă, cu o arhitectură grozavă.

Un alt restaurant pe care trebuie să îl iei în considerare este ”Cochon”, mai ales dacă ești un consumator înrăit de carne, aici se servesc mâncăruri făcute din carne de cea mai bună calitate. Pentru un mic dejun pe cinste, poți merge la restaurantul ”Molly’s Rise and Shine”. Există chiar și restaurante chinezești pentru amatori ”Dian Xin” fiind unul din ele.

Legendele urbane care oferă străzilor o altă imagine 

În ansamblu, New Orleans este un oraș mirific, cu o atmosferă mixtă, pentru că străzile îți oferă un vibe vintage, dar New Orleans este unul dintre cele mai moderne orașe ale Statelor Unite. Legendele urbane conturează foarte mult aspectul vintage, de aceea, New Orleans este un loc foarte bun de vizitat în timpul Halloween-ului, când se organizează diferite evenimente bazate pe legendele urbane. Una dintre cele mai populare legende este cea a vampirilor din New Orleans. Legenda pornește din 1930, când doi frați, John și Wayne Carter au fost executați pentru omor, victimele lor fiind ”secate” de sânge. De acolo a pornit o întreagă isterie, pentru că se spune că cei doi frați încă mai pot fi văzuți colindând orașul. Pe lângă vampiri, în New Orleans, și vrăjitoarele dominau orașul. Marie Laveau, una dintre cele mai populare vrăjitoare voodoo din New Orleans, din secolul 19, încă mai bântuie locuitorii, în special de ziua Sfântului Ion, când se spune că reînvie pentru a face diferite vrăji.

Tot în New Orleans se află și una dintre cele mai bântuite clădiri din Statele Unite, LaLaurie Mansion, fosta casă a unei deținătoare de sclavi, din secolul 19. Aceasta și-a torturat sclavii în casa cu o arhitectură superbă, iar acum spiritele lor caută să se răzbune. În caz că nu crezi povestea, țin să te anunț că este interzis să pășești în incinta clădirii, dar, dacă vrei să ai parte de o aventură înfricoșătoare, îți poți închiria oricând un hotel în apropiere. Dacă totuși nu îți e frică de legendele urbane, poți să te plimbi liniștit pe străzile New Orleans-ului. Majoritatea clădirilor au o estetică superbă, sunt multe locuri ”instagramabile” pe care trebuie să le încerci, pentru că ceea ce vezi în New Orleans nu prea se găsește în Europa.

See Also

Muzeele și expozițiile de artă locală facinantă

Nu poți să mergi în New Orleans fără să vizitezi și câteva muzee și galerii. Cel mai popular și vechi muzeu din oraș este Muzeul de Artă din New Orleans, fondat în 1911, un proiect care, inițial, avea scopuri caritabile și care acum găzduiește unele din cele mai captivante lucrări de artă plastică din State. Expoziția permanentă a muzeului cuprinde în jur de 40 de mii de piese de artă, care ilustrează 5000 de ani de istorie. Muzeul găzduiește periodic și evenimente istorice și culturale.

Muzeul cultural Backstreet, este un muzeu care pune accentul pe cultura afro-americană combinată cu cea a locuitorilor din Louisiana. În cadrul muzeului se vorbește mult despre muzica jazz, Mardi Gras Indians, paradele ”Second Line”, de asemenea sunt expuse artefacte inestimabile din cultura celor de culoare. Prețul de vizitare este de 10 dolari, bani care vor fi donați mai apoi.

Un alt muzeu interesant este Muzeul Ogden, care ilustrează arta statelor sudice ale Americii. În cadrul muzeului pot fi admirate lucrări de pictură, piese vestimentare folclorice, piese de artă moderne abstracte și fotografii ale unor locuri bântuite, toate realizate de artiști din sud.

În cazul în care ești pasionat de magia voodoo, există un muzeu care ilustrează istoria vrăjitoriilor, numit ”Historical Voodoo Museum”. Dacă ești pasionat de istorie, există multe muzee care vorbesc despre războiul civil, cele două Războaie Mondiale și despre alte bătălii ținute în New Orleans. Există și un muzeu numit ”Death Museum”, care ilustrează întocmai ce sugerează numele. New Orleans este plin de galerii de artă, mai mici sau mai mari, și poți, oricând, să nimerești într-una, chiar și din greșeală, dar,  cu siguranță, nu vei regreta experiența.

(Fotografie realizată la Death Museum)

În concluzie, New Orleans este un oraș diversificat, atât în ceea ce privește cultura și creativitatea, cât și din perspectiva evenimentelor care sunt susținute acolo. Se spune că orașele (și chiar statele) din sud nu prea merită să fie vizitate, din cauza rasismului și a faptului că locuitorii zonei nu sunt prea primitori. New Orleans este, cu siguranță, o excepție de la regulă și se încadrează pe lista orașelor sudice care merită vizitate. Ba, mai mult, ai putea spune că se află pe lista orașelor care trebuie neapărat vizitate, măcar o dată în viață.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top