Acum citește
Ce face din New Amsterdam cel mai de succes serial al momentului

Ce face din New Amsterdam cel mai de succes serial al momentului

New Amsterdam, serialul produs de rețeaua de televiziune americană NBC, a fost lansat în 2018 și  a înregistrat rapid un succes răsunător. Pe Netflix, a fost în top 10 cele mai populare producții la nivel internațional de la includerea sa în catalog și de atunci se menține pe primele poziții ca număr de vizionări. Potrivit diferitelor trackere, a fost cel mai urmărit serial în țări precum Spania, Columbia, Argentina, Bolivia, Ecuador, Peru sau Republica Dominicană.

Dar ce este special la New Amsterdam și de ce am fost atât de captivați de un serial de televiziune cu un rating inițial care nu depășea 63 de puncte?

 

New Amsterdam este un serial realist

Fascinația pe care o simțim mulți dintre noi pentru New Amsterdam nu este întâmplătoare. Este o serie complet concepută pentru ca nouă să ne placă și mai mult în aceste vremuri de criză, când căutăm tocmai acest tip de conținut. Protagonistul seriei, Max Goodwin, un medic extrem de optimist, cu o nevoie permanentă de a-și ajuta pacienții, este un val de sentimente pozitive constante.

Practic toate capitolele seriei sunt construite pe baza unor situații complexe pentru medici sau pacienți, dar de obicei cu un final fericit. Menținerea unui scenariu simplu, cu dialoguri ușor de înțeles și de urmat, oferă întotdeauna un mesaj de idealism și speranță.

Există, de asemenea, o critică subtilă, dar constantă, asupra sistemului de sănătate american și, evident, asupra sistemului de sănătate întâlnit, din păcate, în multe țări, practic fiecare episod reflectând problemele din spatele lipsei unui sistem de sănătate public universal. Nu întâmplător. New Amsterdam se bazează pe cartea Doisprezece pacienți: viață și moarte la spitalul Bellevue de Eric Manheimer.

Volumul relatează poveștile din Bellevue, cel mai vechi spital public din Statele Unite, situat în New York. Este, de asemenea, unul dintre cele mai mari spitale din țară după numărul de paturi disponibile.

Există, de asemenea, critici subtile legate de criza dependenței de opioide, dificultățile de a menține îngrijiri medicale adecvate cu puține resurse publice și de a echilibra munca cu viața personală în rândul personalului medical.

Coloana sonoră încearcă să evoce sentimente particulare.

Dacă veți fi atenți, veți observa că New Amsterdam are o coloană sonoră diferită de cea cu care suntem obișnuiți în dramele medicale americane. Deși la început au aplicat aceeași formulă pe care o putem găsi în Grey’s Anatomy sau The Good Doctor, pe măsură ce episoadele progresează, două linii sonore marcante sunt accentuate.

Percuția, pentru situații de urgență, amuzantă sau ușoară. Practic pentru orice secvență, există un fundal muzical care uneori amintește de Cliff Martinez în filmul Drive.

Sentimentul acela de nostalgie, de visare, amestecat cu speranță, se datorează în mare parte lui Craig Wedren, care a compus toate melodiile de pe coloana sonoră a seriei. Universal Music a lansat recent un album care include toate melodiile care pot fi auzite pe orice platformă de streaming muzical, inclusiv Spotify sau Apple Music.

 

O distribuție incluzivă și multirasială care reflectă idealismul seriei

New Amsterdam are o distribuție destul de incluzivă și multirasială în care vedem femei în funcții de înaltă responsabilitate, minorități reprezentate în mod corespunzător și oameni de culoare care conduc secțiile spitalului. Așa cum am dori să se întâmple în viața reală.

Vezi și

Cu excepția protagonistului. Max Goodwin este interpretat de Ryan Eggold (The Blacklist, 90210).

New Amsterdam are o distribuție destul de puternică: Janet Mongomery în rolul Dr. Lauren Bloom, Freema Agyeman în rolul Dr. Helen Sharpe, Jocko Sims în rolul Dr. Floyd Reynolds, Tyler Labine în rolul psihologului Iggy Frome și Anupam Kher în rolul Dr. Vijay. Kapoor.

Desființat de critici, iubit de public

Evaluările cumulate ale New Amsterdam nu sunt foarte bune, dar contrastează semnificativ cu scorul atribuit de public. 80% (Scorul publicului) pe Rotten Tomatoes.

Dragostea pe care publicul o poartă pentru serial se reflectă și în succesul uriaș pe care îl înregistrează pe Netflix. Dar nu ne putem abține să nu ne întrebăm: New Amsterdam reușește cu adevărat, deoarece algoritmul platformei ni-l recomandă la nesfârșit? Algoritmul face această recomandare deoarece este un produs destinat de la concepția sa, astfel încât să ne placă? Oricare ar fi motivul, este imposibil să ignorăm succesul seriei pe platformele internaționale.

Primele două sezoane ale New Amsterdam sunt disponibile pe Netflix. Al treilea sezon este difuzat în prezent în Statele Unite. NBC a comandat producția pentru încă trei sezoane. Deci, ne vom bucura de Max Goodwin și de acest serial cel puțin până în 2025.

Încă nu există o dată de lansare pentru al treilea sezon pe Netflix. Dar probabil va fi difuzat atunci când va termina difuzarea în Statele Unite, așa cum se întâmplă de obicei cu distribuția internațională a seriilor pe canale deschise precum NBC, CBS sau ABC.

 

Care este reacția ta?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus