Now Reading
“Un cuplu ciudat” se joacă în premieră la Teatrul Maria Filotti Brăila

“Un cuplu ciudat” se joacă în premieră la Teatrul Maria Filotti Brăila

Teatrul Maria Filotti Brăila invită publicul iubitor de teatru și de cultură în 15 si 16 mai 2021 , ora 18.00 la premiera spectacolului ,,Un cuplu ciudat” de Neil Simon, regia Dan Mirea .
Pe scenă va fi prezentată varianta feminină a spectacolului considerat una dintre cele mai bune comedii americane din ultimii 50 de ani, în regia lui Dan Mirea,scenografia Daniel Divrician, unde în distribuție îi vom regăsi pe: Monica Ivașcu,Flori Popa , Cătălina Nedelea, Emilia Mocanu, Elena Andron, Wanessa Radu, Silvia Tariq, Zane Jarcu și Dan Moldoveanu.
Nume emblematic, atunci când vine vorba despre arta comediei, dramaturgul și scenaristul american Marvin Neil Simon (n. 4 iulie 1927 – d. 26 august 2018), aduce în atenția publicului său un univers comic, o oglindă a realității cotidiene.Autorul a reușit să se facă remarcat prin firescul operelor sale ce aveau să fie recunoscute de o lume întreagă. Distinsul dramaturg , a hotărât să colaboreze cu fratele său, Danny Simon, în ceea ce a însemnat crearea de scenarii pentru emisiuni de radio, cât și de televiziune. Acest debut în lumea televiziunii, dar și experiențele acumulate de-a lungul vremii în cadrul unei emisiuni comice, l-a inspirat în crearea ulterioară a comediei „Laughter on the 23rd Floor” din 1993. Experiența de viață își pune amprenta asupra lucrărilor sale, situație evidentă chiar și în raportul biografie-operă. Neil Simon nu a fost doar un geniu al comediei, dar și un remarcabil scriitor de musicaluri, librete, chiar și drame (în anii ’70). Tocmai pentru iscusința sa nativă, în ceea ce privește comedia, piesele sale au fost reprezentate pe Broadway, în fața unui public ce devenea din ce în ce mai îndrăgostit de creațiile sale.
Încă din anul 1966, pe marile scene ale teatrelor din Broadway, și-a făcut apariția una dintre cele mai apreciate comedii ale acestuia, și anume ,,Un cuplu ciudat” (“The Odd Couple”) – scenariu scris în anul 1965.Savoarea și complexitatea acestei comedii, i-a adus dramaturgului Neil Simon, Premiul Tony pentru cel mai bun autor (1965).
Distinsele premii nu se opresc aici, căci, patru ani mai târziu, acestuia îi este înmânat Premiul Asociației scriitorilor din America, pentru aceeași comedie, ,,Un cuplu ciudat”. Piesa a fost atât de apreciată, încât a fost transpusă pe ecranele de televiziune, drept film american de comedie (în varianta masculină), trei ani mai târziu (1968).Umorul său american a dăinuit printre iubitorii de comedie, iar finețea observației a străpuns generații de-a rândul, deoarece fiecare act comic este declanșat de un sâmbure de adevăr. Astfel, trecând prin cinci mariaje, Neil Simon se familiarizase cu atenta analiză a spiritului feminin pe cât de comic, pe atât de tragic. Așadar, în anul 1985, ia naștere, versiunea feminină a piesei ,,Un cuplu ciudat”. Existența acestor două versiuni ale comediei ne poate duce cu gândul la faptul că atât partea feminină, cât și cea masculină se pot cufunda în haosul paradoxal, disperat, dar și comic al vieții, urmat, bineînțeles, de trăiri și sentimente puternice, contradictorii. Un firesc în care nefirescul situațiilor existențiale se lasă căutat și interpretat printr-o abordare inedită.
În ceea ce privește teatrul românesc, piesa s-a regăsit și pe scena Teatrului de Comedie (data premierei: 25 octombrie 2011), a Teatrului Național din Cluj (data premierei: 27 februarie 2011), a Teatrului Elisabeta, a Teatrului Sică Alexandrescu, dar și a Teatrului Național din Turda
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top