De vorbă cu….Nicolae Baciu – creatorul Foldo : “Mi-am dorit dintotdeauna să construiesc.”

Nicolae Baciu este antreprenorul român care în 2015 a lansat FOLDO – un concept unic care propune mobilier ecologic din carton. Consideră că experiența în domeniu a fost cea mai dură școală de business. Continuă să fie un visător și lucrează până la primul milion de euro. A auzit el că, după aceea, vor lucra alții pentru el și se gândește că abia atunci își va permite să-și realizeze cele mai neșteptate idei care-i trec prin minte. E din Argeș, e mereu îndrăgostit de Teodora și se bucură împreună de Matei și Ana, copiii lor, care sunt și sursa de inspirație pentru multe din produsele Foldo.

Cum ai descoperit pasiunea pentru construcții și decorațiuni? 
Sunt un om creativ – nu o spun eu, ci toţi prietenii, care fie mă felicită pentru acest lucru, fie îmi spun că prea multele mele idei artistice nu mă lasă să mă ocup până la capăt de cifrele din business. Fiind un om creativ, mă entuziasmez ori de câte ori apare o provocare profesională. Aşa se face că, de-a lungul timpului, am trecut prin tot felul de borne profesionale – de la magazine cu piese pentru computere, la agenţie de publicitate. Dar eu mi-am dorit dintotdeauna să construiesc. Pasiunea s-a aprins mai puternic în perioada în care lucram mult în publicitate, pe zona de design de produs. Atunci am ştiut sigur că sunt pasionat de design şi că îmi doresc să dedic mai mult timp acestui domeniu. Din acel moment designul a devenit certitudine pentru mine iar acest lucru aproape mi-a garantat că aş putea încerca să fac şi design, si proiectare de mobilier.
Cum a pornit ideea afacerii şi care au fost top 3 momente importante până acum în evoluţia ei?
FOLDO a apărut în 2015, după ce am cercetat o perioadă şi am ajuns la concluzia că pot oferi o alternativă 100% eco aproape pentru oricare obiect de mobilier. Prin materialul pe care îl propun – şi care, simplu, se reduce la ”carton” -, am reușit să creez mobilier ușor de asamblat – majoritatea produselor noastre nu necesită ustensile pentru a fi îmbinate, ușor de depozitat, pentru că orice obiect se pliază și ocupă foarte puțin spațiu. De asemenea, Foldo e atât de ușor de comandat – câteva click-uri pe site, ușor de păstrat – rezistă cu brio sub multe kilograme și nu se întâmplă nimic rău dacă verși lichid pe mobilier. După ce am fost sigur de ”rețeta” mea, a apărut și businessul. Top 3 momente importante… : 
  • Momentul în care, după multe încercări, am găsit rețeta perfectă pentru materialul nostru.
  • Când am realizat că nu avem concurență – nimeni nu se aseamănă cu Foldo. Sunt câțiva, foarte puțini, pe piața internațională care construiesc mobilier din carton însă produsele noastre sunt mult mai bine finisate și gândite ca utilitate si usurință în asamblare.
  • Listarea produselor noastre într-o rețea națională de magazine. 

 

See Also

De ce carton și cât de ecologic este, de fapt?
Produsele realizate sunt 100% reciclabile. ”Cartonul” capătă rezistență prin tehnica noastră de pliere și îmbinare. Poate fi personalizat ușor, e un material… neașteptat și salvează multe păduri. Ce reușim noi să facem cu foaaaarte puțin… lemn, ceilalți producători de mobilier doar visează!
Cărei game de clienți te adresezi și cat de open-minded este piața din România spre ceea ce comercializați voi?
Prietenii noștri sunt oameni smart. Spun ”prieteni” și nu ”clienți” pentru că, în cele mai multe cazuri, cine comandă ceva de la noi, revine și cu alte solicitări. De pildă, oferim 3 ani garanție. Nu ni s-a întors niciun produs. Dimpotrivă, primim fotografii cu cât de bine se păstrează în casele prietenilor. Desigur, a fost greu să ne luptăm cu prejudecata ”aaa, e din carton, nu ține!”. Cunoști cartonul de la cutiile de ambalare, da? Ehh, cartonul nostru nu are nicio legătură. E un carton asupra căruia facem în permanență cercetare, iar rețeta este secretă. E produs special pentru Foldo. 
 Mai scump înseamnă, automat, mai calitativ?
E greu să generalizăm. Depinde foarte mult de produs. De pildă, avem obiecte sub 100 de lei, care rezistă ani la rând. ”Totuși, e carton!”, spun cârcotașii. Desigur, dar dacă facem un drum la supermarket cu acest buget… e aproape imposibil să găsim o soluție pentru mai mult de câteva zile…. În egală măsură, avem comenzi de design care pornesc de la ideile noastre și ajung să fie foarte dezvoltate și, da, pot fi considerate scumpe. Dar sunt obiecte-unicat, din material inovator. Deci, e greu de dat un verdict.
 Care ar fi top 3 calități ale unui antrepenor în opinia ta?
Le voi menționa ca în competiții. Pe locul 3 ar fi meticulozitatea – dacă ești superficial, nu reziști. Pe locul 2 este creativitatea – trebuie să oferi ceva în plus față de oferta competiției. Iar pe primul loc este adaptabilitatea – aceasta presupune să cunoști bine domeniul și să poți găsi soluții rapid.  
 Ce îți propui pentru viitorul apropiat pentru tine si pentru Foldo? 
Vara aceasta construim o casă de vacanță, 100% din ”carton”. Abia aștept să vă invităm la inaugurare. 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top