Now Reading
De vorbă cu…pianistul Alexandru Burcă – “Creatorii de musical din România sunt adevăraţi magicieni în a modela sufletul uman.”

De vorbă cu…pianistul Alexandru Burcă – “Creatorii de musical din România sunt adevăraţi magicieni în a modela sufletul uman.”

Începem azi seria de interviuri dedicate mentorilor și membrilor juriului primei ediții a Concursului Național de Musical, organizat de Universitatea Națională de Muzică, în parteneriat cu International Grand Prix of Romania ”Trophaeum Artis Cantorum.

Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 august 2021 la București, iar Daily Magazine este Partener Media Oficial.

Primul nostru invitat din seria de interviuri realizate special pentru acest eveniment este unul dintre cei mai versatili pianiști români – Alexandru Burcă. Fie că lucrează la marile concerte ale creatorilor clasici, pe care le interpretează pe scene din ţară sau din străinătate, sau se pregătește pentru piesele de la teatrele bucureștene cu care colaborează, el face totul cu multă dragoste pentru muzică și dorinţa de a bucura publicul care-l ascultă. Din anul 2010, Alexandru Burcă își desfășoară activitatea la Teatrul de Operetă „Ion Dacian”. A colaborat în calitate de compozitor și pianist cu Teatrul Național Timișoara, Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Circul Metropolitan București, Teatrul Metropolis București.

 

Ce înseamnă pentru dvs, personal, acest concurs de musical?

Din punctul meu de vedere, această competiţie este poarta către o săptămână de lucru cu unii dintre cei mai bine pregătiţi actori şi muzicieni din domeniu. Cred că reprezintă o şansă pentru tinerii ce îndragesc genul musical.  În acelaşi timp, cred că este începutul unui demers amplu în această direcţie a echipei organizatorice.

 

Cum vedeţi fenomenul musicalului din România, în prezent?

Musicalul câştigă teren în ultimii ani. Ne putem mândri cu câteva titluri importante pe scenele mari ale ţării. Tot mai mulţi actori şi muzicieni sunt atraşi de acest tip de spectacol. Poveştile sunt dezlipite din cotidian, deci oamenilor le este uşor să se identifice cu elemente prezente în firul epic. Muzica abundă de stiluri, întâlnim iterări sau prelucrări ale capodoperelor clasice până la jazz, rock şi pop. Creatorii acestor lucrări sunt adevăraţi magicieni în a modela sufletul uman. Cred că urmează  o ascensiune fulminantă în viitorul apropiat pentru producţia spectacolelor de musical.

 

Care ar fi musicalul din România ce v-a fascinat, realmente?

Personal nu pot răspunde la această întrebare. Fiecare lucrare este unică şi reprezintă un univers. Pot spune că disciplina şi dragostea pentru artă fac un spectacol bun. Însă mi-aş dori să văd o punere în scenă a „Notre-Dame de Paris” la noi.

 

Ce aşteptări aveţi de la concurenţii primului Concurs de Musical?

Vreau să putem împărtăşi iubirea pentru muzică.

 

See Also

 În calitate de mentor, care vor fi primele 3 lucruri spre care îi veţi ghida pe concurenţii din acest an?  

Am învăţat de la maestra mea să rămân deschis în fiecare moment în care predau. Este o interacţiune în care ambele părţi învaţă. Totuşi cred că perseverenţa şi consecvenţa reprezintă  punctele cheie în viaţa oricărui artist.

 

Care ar fi definiţia personală pe care o daţi unui artist performant?

Este îndeajuns să nu poată trăi fără arta lui.

 

Pe scurt, de ce să se înscrie tinerii la acest concurs?  

Cred cu tărie că, pe lângă talent și muncă, mediul în care te dezvolți are o importanță la fel de decisivă și această competiție reprezintă șansa de a înflori într-un mediu propice alcătuit din oameni talentați, devotați și pasionați. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top