De vorbă cu…Mihai Cosma, organizatorul primului Concurs de Musical din România – „Musicalul solicită profesionalism maxim și performanță de înaltă calitate.”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Muzicolog, jurnalist și profesor universitar, Mihai Cosma este organizatorul și cel care a avut ideea de a organiza primul Concurs Național de Musical din România, cu suportul câtorva oameni valoroși din domeniu.
Mihai Cosma este redactor fondator al revistei „Actualitatea muzicală” (1990), în prezent ocupând funcția de redactor șef. Colaborează la numeroase ziare şi reviste din România şi din străinătate, scriind până acum aproximativ 1000 de articole. A realizat emisiuni la Radio România Muzical şi a participat la diverse producţii la Radiodifuziune şi Televiziunea publică ori la posturi radio și tv independente. Este profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, fondatorul Centrului de Excelenţă al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie și Pedagogie muzicală.
A fost președinte sau membru în juriu la peste 20 de concursuri vocale și instrumentale sau la castinguri, în țară și în străinătate (Italia, Japonia, Marea Britanie). Din 2019 este membru în juriul ”Premiilor Oscar” ale Operei (The International Opera Awards, Londra) – singurul membru din România al acestei prestigioase competiții inspirată din sistemul de evaluare, nominalizare și premiere de la Hollywood.
Astăzi ne vorbește despre ideea minunată de creare a acestui Concurs, dar și despre ce înseamnă musicalul, în genere, pentru domnia sa.
Ce înseamnă pentru dvs, personal, acest concurs de musical?
Este un proiect la care țin foarte mult, deoarece domeniul este dinamic și în ascensiune și solicită profesionalism maxim, plus performanță de cea mai înaltă calitate. Încercăm, prin acest concurs (care este combinat cu un workshop de pregătire a Finaliștilor) să venim cumva în ajutorul tinerilor talentați care au curajul de a visa la acest gen sincretic, solicitant, dar și plin de satisfacții.
Cum vedeţi fenomenul musicalului din România, în prezent?
Musicalul s-ar putea spune că este cumva la început, dar asta dacă îl comparăm cu ceea ce se întâmplă la New York sau la Londra. Altminteri, au fost puse în scenă musicaluri în București și în alte orașe ale țării încă de pe vremea lui Ion Dacian… Iar compozitorii noștri (și cei vechi și cei noi) au abordat și ei, cu curaj, genul, propunând producții autohtone 100%. Dar, cumva, s-a mers pe ideea că musicalul este tot un fel de operetă, că este un gen care se adresează celor cu studii de canto academic, că vocea primează… Ceea ce, din perspectiva evoluției pe plan mondial a genului, nu prea se confirmă. Musicalurile prezentate în România în ultimii 5 ani să spunem, au reușit, în unele cazuri, să atingă nivelul de performanță din lumea show-business-ului internațional. Dar au fost producții private (sau ale unor teatre mai puțin ”celebre”), cu un buget generos, cu echipe de interpreți alese pe bază de casting, și cu titluri de mare impact. Răzvan Ioan Dincă și Răzvan Mazilu s-au evidențiat în această direcție, semnând câteva reușite notabile, spectacole totale, care impresionează prin toți parametrii lor.
Care ar fi musicalul din România ce v-a fascinat realmente?
Aș da un exemplu dintre cele mai recente – un spectacol care emană energie pozitivă, plin de vedete pe afiș dar și actori foarte tineri, excelent pus în scenă, care a umplut săli uriașe (cu bilete deloc ieftine), cu o muzică care te ridică din scaune și cu mult dans și antren: Mamma mia!. Este o producție care rezistă lejer și la comparația (neprincipială) cu filmul și întrunește admirația tuturor, dovadă inclusiv Premiul ”Spectacolul anului” pe care l-a obținut din partea revistei ”Actualitatea muzicală” sau laudele primite din partea unor producători și realizatori londonezi.
Ce implică organizarea unui prim Concurs de Musical în România?
Una dintre provocări poate părea neașteptată: nu este ușor să găsești interpreți care au reușit, prin eforturi individuale, ne-instituționalizate (pentru că noi nu avem școală de musical), să deprindă tainele unei meserii triple: actor, cântăreț și dansator. Apoi omogenizarea unui juriu provenit, în mod necesar, din domenii diverse precum actorie, regie, dans, solistică muzicală, dirijat, critică muzicală și critică teatrală, producția de spectacole. Ne-am propus ca după ce tragem linie și alegem finaliștii, să le oferim acestora 4 zile de training intensiv, cu mentori cu mare experiență, care să-i ajute să pregătească la un nivel superior piesele ale de ei pentru ultimul act al competiției. Și, ca peste tot, este nevoie de un buget, deoarece oferim și premii foarte atractive, iar pe de altă parte munca antrenorilor trebuie răsplătită… Nu mai spus despre necesarul de mijloace tehnice, de partituri etc.
Ce aşteptări aveţi de la concurenţii primului Concurs de Musical?
Mă aștept ca cei care provin din Conservator, de pildă, să înțeleagă importanța de a atinge pragul artistului total, care poate să joace un rol și să danseze, simultan cu cântul. Tot așa, m-aș bucura ca tinerii actori și dansatori să aibă o reală disponibilitate pentru cânt și să învețe repede și bine partiturile respective. Dar mai am și o altă speranță: că ei vor ști să fie corecți, altruiști, profesioniști și auto-exigenți, deoarece le vom încredința și lor rolul de membri ai juriului care vor pune note și îl vor alege pe preferatul lor, care va primi un Premiu Special. Și, desigur, să profite la maximum de sesiunile de training și de vizita de documentare la Londra, în West End, pe care o vom oferi câștigătorului.
Care ar fi definiţia personală pe care o daţi unui artist performant?
Un artist performant este cel care, stăpânind la perfecție mijloacele meseriei sale, cunoscând în detaliu partitura și rolul, atinge nivelul la care, prin ceea ce trăiește pe scenă și transmite publicului, ne face să nu îl uităm prea curând și să-l păstrăm într-un colț privilegiat al sufletului… Este cel care, pe o scenă goală, acaparează atenția și îi farmecă pe toți prin ceea ce face, sau, pe de altă parte, are capacitatea de a se integra într-o echipă de interpreți care, cu toții împreună, aduc plus-valoare produsului ieșit din pana compozitorului și libretistului, dându-i viață și convingând mii de spectatori să vină la teatru, indiferent de prețul biletului.
Pe scurt, de ce să se înscrie tinerii la acest concurs?
Pentru că este pentru prima dată când un grup foarte mare de experți în teatru, muzică și coregrafie vor evalua, recunoaște și recompensa talentul unor tineri care nu au prea des ocazia să demonstreze ce știu în această direcție, poate cea mai dificilă, din lumea artelor spectacolului: musicalul. Și pentru că este singurul concurs care oferă concurenților ajutorul juriului pentru a învăța și a progresa. Și pentru că, nu-i așa, ne bucurăm de atenția unor parteneri media entuziaști, care se vor grăbi să îi aducă în atenția publicului și să le recunoască meritele.