Now Reading
DAILY VISITS | Muzeul de Păpuși de la Târgu Secuiesc

DAILY VISITS | Muzeul de Păpuși de la Târgu Secuiesc

Am vizitat recent la Târgu Secuiesc o minune de muzeu. Demn de un statut european. Unicat. De vizitat oricând. O bucurie.

Muzeul de păpuși a deschis prima expoziție în anul 2011 cu 175 de păpuși. În anul 2014 colecţia s-a extins cu un număr de 415 de păpuşi,  iar în 2015 colecția număra 1000 de păpuși. Muzeul este o colecţie privată. Aici puteţi găsi păpuşi de: Classigue, Antique, Götz, Sasa, Promedána, Leonardo, care provin din numeroase ţări cum ar fi Germania, Franţa, Austria, Ungaria şi România.

 

 

Aceste păpuşi sunt confecţionate în mod special cu tehnici diferite, capul este făcut din porţelan sau din ceramică, cu un corp din textil, astfel devin foarte reale şi originale, purtând rochii cusute manual. Păpuşile au un caracter special, cu ochi sugestivi, care vindecă sufletul uman. Fiecare păpuşă are o viaţă particulară , care este combinată din două vieţi, şi anume, una care transmite ceva vizitatorilor, prin stil şi îmbrăcăminte şi cealaltă fiind drumul prin care a ajuns să facă parte din galera muzeului.

 

„Când eram mică aveam mereu o păpușă în brațe iar când eram întrebată ce îmi doresc de ziua mea răspunsul era întotdeauna: O păpușă!  Sunt păpuși cumpărate din țară de la magazinele și târgurile de antichități sau din țări ca Germania, Ungaria, Franța, Austria. Am întâlnit o doamnă la Cluj care confecționează costume naționale românești și maghiare. Am adus mai multe păpuși îmbrăcate cu aceste costume, așa o ajut și pe ea să le promoveze. Când am avut 300 de păpuși am început să le aranjez după epocă. Am făcut o mobilă nouă cu rafturi multe. Am aranjat după fantezie. Ca fiecare copil care vine să aibă o fantezie a lui. Chinezii la un loc, indienii, la un loc, îngerii, balerinele , secolul 21…Păpușile sunt din 1800 cu chip uman, din 1910 cele cu chip de bebe. Păpușile vechi au fost fabricate pentru bogați. Erau ținute în vitrine. Nu aveau voie să se joace copiii cu ele decât duminica. La intrare sunt câteva păpuși pe care le avea străbunica, dar și ea le ținea pe pat, nu aveam voie să mă joc cu ele. Păpușile săracilor erau din cârpe. Fiecare păpușă are o istorie care nu se cunoaște. Copii se joacă mai mult virtual și am vrut cu acest muzeu să fie altceva.” – a declarat Ilona Nogy, stăpâna fermecătorului muzeu.

See Also

Totodată, muzeul include și câteva obiecte vintage din epocile de demult, dar și păpuși-emblemă a unor figuri marcante precum Michael Jackson sau Lady Diana.

Muzeul se găsește pe Strada Independenţei 4 și poate fi vizitat în fiecare zi de luni-sâmbătă între orele 9-17.00 sau Duminică 10-17 (tel.07530340). 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top