Now Reading
9 ZILE ÎN 3 MOTIVE. DIALOG | ANDREI GÎJULETE : “Capul ce se pleacă, sabia îl taie de jos în sus – una dintre lecțiile din Bacantele.”

9 ZILE ÎN 3 MOTIVE. DIALOG | ANDREI GÎJULETE : “Capul ce se pleacă, sabia îl taie de jos în sus – una dintre lecțiile din Bacantele.”

Teatrul de Nord Satu Mare va fi prezent în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative – DIALOG cu un spectacol absolut superb ce împletește oniricul, stradalul, arta și măștile într-un singur performance. Sâmbătă, 2 octombrie, de la ora 20.00, publicul este invitat la Bacantele (fără mască), o adaptare după Euripide, în regia lui Dragoș Musoiu.

Dacă zeul Dionysos s-ar naște din nou, adică a treia oară, în vremurile noastre, sub ce formă ni s-ar arăta? Și cum s-ar răzbuna, de data aceasta, pe familia de la putere care-i tratează cu dispreț menadele muncite și dezamăgite de autorități? Bacantele (fără mască) e o rescriere unu la unu a Bacantelor lui Euripide, în vremuri pandemice, cu tot cu protestele lor cu, fără, și anti-mască.

Iar azi ne întâlnim cu Andrei Gîjulete, jandarmul bacantelor…și al poveștii. 

 

3 perspective asupra artei teatrale din România în prezent

Nu-i nimic nou sub soare. La o anumită perioadă de timp artiștii vremurilor îi reneagă pe cei trecuți și încearcă să reinventeze apa caldă, dar în esență e cam aceelași lucru. Cred că s-a pierdut puțin prin timp acea sacralitate a meseriei. Dar nu exclud varianta în care teatrul a fost așa mereu și că e posibil ca fiecare membru al breslei să fi avut o perspectivă romanțată asupra trecutului.

Cred că azi nu mai e suficient să știi să interpretezi un text în felul în care o făceau cei de dinaintea noastră. Pare că în zilele astea actorul trebuie să fie și un bun dansator și un bun cântăreț. Ceea ce nu-i neapărat mai bine sau mai rău. E doar diferit. Actorul se transformă ușor într-un showman.

Tinerii sunt parcă mult mai încrâncenați. Pun asta pe seama faptului că sunt foarte mulți absolvenți în fiecare an și prea puține locuri, iar șansa de a arăta ce poți pare că se ivește acum din ce în ce mai rar. Sau poate asta e normalitatea și reușim să scapăm de încrâncenare cu timpul sau cu experiența. Nu știu.

 

 

3 aşteptãri personale de la Festivalul Internaţional de Teatru şi de la publicul brãilean

Când mergi să joci într-un festival, lucrurile nu sunt chiar îmbibate în acea atmosferă boemă după care tânjim atât de mult. Ești pe fugă, încerci să te adaptezi cât mai bine la un spațiu nou, ba chiar există și o oarecare doză de stres. Sper ca totul să meargă bine și să nu întâmpinăm dificultăți. Este și un prilej de a mai revedea colegi, poate de a cunoaște oameni ale căror nume te străduiești să le memorezi, ba chiar să te întâlnești cu oameni pe care îi admiri.  

În ceea ce privește publicul brăilean, mi-aș dori să avem o întâlnire plăcută din care să ieșim toți câștigați. Să râdem, să ne distrăm, să vorbim lucruri serioase și la final să ne punem întrebări. Cel mai bucuros aș fi dacă, la final, oamenii ar înțelege că în perioada asta de răstriște ar trebui să fim mult mai înțelegatori unii cu ceilalți.

 

 

3 elemente principale ce descriu spectacolul invitat în festival

 „Orice bivol e fiul unei vaci.”

„Capul ce se pleacă, sabia îl taie de jos în sus”

„Câinele care latră nu mușcă, sfâșie”

 

 

3 atribute prin care mã identific cu personajul jucat în acest spectacol

Imatur- pentru că, nu-i așa, maturizarea precoce duce la pierderea ludicității.

Nesigur-pentru că este ceva definitoriu și pentru perioada pe care o trăim

Aerian- pentru că, ce să vă mint, așa sunt.

 

See Also

 

3 mesaje cu care publicul cred cã va rãmâne dupã vizionarea acestui spectacol

Frumusețea teatrului vine și din faptul că nu știi niciodată cu ce o să rămână publicul. Fiecare om rezonează cu ce este mai aproape de el, de experientele lui, de starea lui de spirit din seara respectivă.

 

 

3 motive pentru care un festival de teatru consider cã este întotdeauna de bun augur în spaţiul cultural

Varietate, schimburi de idei, dar cel mai câștigat este publicul orașului în care s-a organizat festivalul.

 

3 planuri personale pentru viitorul apropiat

Ultimul an m-a învățat să nu-mi mai fac planuri.

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top