Now Reading
9 ZILE ÎN 3 MOTIVE. DIALOG | BOBO BURLĂCIANU: “După ce vor vedea Metamorfoze, oamenii vor simți că au ieșit de la o sesiune de spa pentru minte.”

9 ZILE ÎN 3 MOTIVE. DIALOG | BOBO BURLĂCIANU: “După ce vor vedea Metamorfoze, oamenii vor simți că au ieșit de la o sesiune de spa pentru minte.”

Unul dintre cei mai apreciați creatori de conținut și de artă românească pură, Bobo Burlăcianu, membrul mult îndrăgitei și neaoș-popularei trupe Fără Zahăr vine la Brăila, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru şi Arte Performative ‘DIALOG’, în dublă calitate.

Astfel, ne vom bucura de creația lui Bobo, în calitate de regizor, duminică, 3 octombrie, în ultima zi de festival,  Metamorfoze fiind și ultimul spectacol prezentat, dar cu multe valențe umane de descoperit, pe scena Sălii Mari a Teatrului Maria Filotti, cu începere de la ora 18.  Dar și în calitate de interpret, bucurându-ne de un show a la carte marca Fără Zahăr, vineri, 1 octombrie, pe scena exterioară.

Spectacolul-concert Metamorfoze este prezentat de Teatrul de Nord din Satu Mare și vorbește despre crustele interioare care să te fortifice pe sub pielea pe care în continuare vrei să o expui lumii și care îţi apără eul lăuntric de tiparele sociale mutilante.

 

3 perspective asupra artei teatrale din România în prezent

Ups, sună ca un examen la facultate în contextul în care aseară am avut concert și n-am apucat să recapitulez toată materia. Ba mai mult, am încurcat zilele și m-am pregătit pentru examenul de regie film, în loc de teatru. Arta teatrală în România prezentă pare diversă și adaptabilă. Deși lovită major de pandemie, pare că își poate reveni, atunci când lucrurile vor reintra în normal, sau se va adapta, dacă lucrurile o vor lua pe alte căi diferite de cele bătătorite. Ceea ce e bine. Se face teatru sub orice formă, de la mega producții la one person show-uri, se caută noi forme, există frământări, e o luptă cruntă în sectorul independent, există și plafonări în straie vechi, e fix cum trebuie să fie.

 

3 aşteptãri personale de la Festivalul Internaţional de Teatru şi de la publicul brãilean

De câțiva ani evit să îmi fac așteptări. E mai sănătos, riscul dezamăgirii e mai mic. În teatru, de pildă, îmi place să fiu surprins și să lucrez cu ce mi se oferă, mai degrabă, decât să îmi fac o imagine mentală a produsului finit. Un soi de “faci rai din ce ai”. Dar, de principiu și de dragul jocului, festivalul ar trebui să fie bine organizat, iar publicul brăilean să fie prezent.

 

3 elemente principale ce descriu spectacolul invitat în festival

Metamorfoze e un performance de muzică live, comedie deșteptă și multă energie bună.

 

3 atribute prin care mã identific cu modul regizoral al acestui spectacol

Știu un pic de muzică, am un pic de umor, dinamismul îmi lipsește, dar compensează echipa de actori minunați care fac distribuția acestui spectacol. Altfel, sunt un regizor slab.

 

3 mesaje cu care publicul cred cã va rãmâne dupã vizionarea acestui spectacol

See Also

Teatrul are o multitudine de roluri și de moduri de a ajunge la public. Dintre ele, noi am găsit un soi de cale terapeutică. Am ales acest mod de exprimare artistică la finalul căreia oamenii ies cu zâmbetul pe față, cu o stare de bine și o energie foarte bună, ca și cum ar fi ieșit de la o sesiune de spa pentru minte. Mesajul pe care vreau să îl transmit e unul proactiv. Să încercăm să vedem partea pozitivă a lucrurilor, în contextul în care viața nu va fi niciodată peaches and sunshines, apropo și de ce reacții a stârnit pandemia în noi, ca societate. Ne-a destabilizat unele planuri ale existenței, dar am descoperit lucruri noi care s-au dovedit utile. Am citit mai mult, poate, ne-am plimbat mai mult, am înțeles mai bine cât de importanți suntem unii pentru alții. Ceea ce mă duce la un alt mesaj de bază al acestui spectacol, celebrarea diversității. Avem probleme mari în a coopera între noi, lipsa încrederii moștenite din comunism și perpetuată de motto-ul “fiecare pentru sine” fiind un impediment. Diversitatea înseamnă că împreună putem face lucruri pe care nu le-am reuși separat. Acceptarea și înțelegerea diferențelor dintre noi, de opinie, de rasă, de cultură, e un punct bun de plecare spre o mai bună cooperare socială.

 

3 motive pentru care un festival de teatru consider cã este întotdeauna de bun augur în spaţiul cultural

Cel de mai sus ar fi unul bun, pentru început. Efectul terapeutic asupra oamenilor. Apoi toate celelalte feluri de a stârni emoții și senzații în spectator prin expunerea la arta teatrală diversă și condensată specifică unui festival. Ea poate să nască întrebări, să tragă semnale de alarmă, să pună mintea privitorului la contribuție, să-l forțeze să se cunoască mai bine pe sine, răspunzându-și la întrebări nerostite până atunci, să-i ofere deschidere spre cunoașterea unor lucruri noi, deschidere către alte tipuri de cultură și deschiderea minții overall.

 

 

3 planuri personale pentru viitorul apropiat

În viitorul apropiat vreau să mă odihnesc un pic, după o vară de activitate concentrată în multe concerte. Apoi pe final de an, voi începe lucrul pentru următorul proiect de teatru, la Piatra Neamț.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
2
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top