Now Reading
9 ZILE ÎN 3 MOTIVE | RADU NICHIFOR (DIRECTORUL TMF BRĂILA) : “Tema festivalului de teatru din acest an readuce în prim-plan și reanimă dialogul nefiltrat dintre toate tipologiile de oameni și arte.”

9 ZILE ÎN 3 MOTIVE | RADU NICHIFOR (DIRECTORUL TMF BRĂILA) : “Tema festivalului de teatru din acest an readuce în prim-plan și reanimă dialogul nefiltrat dintre toate tipologiile de oameni și arte.”

Un festival care se respectă are și un amfitrion și un organizator pe măsură. Din acest weekend Brăila se va bucura de participarea a peste 20 de spectacole de teatru de nivel național în cadrul  Festivalului Internaţional de Teatru şi Arte Performative ‘DIALOG’.

Stăm de vorbă azi cu Radu Nichifor – directorul prestigiosului Teatru brăilean Maria Filotti, gazda acestui eveniment de excepție, de care ne-a fost dor și care mereu s-a distins în rândul evenimentelor de profil din România.

 

Cum rezistă TMF in pandemie?

Adaptând și diversificând repertoriul, completând echipa, atât cea artistică, cât și cea tehnică, multiplicând mijloacele de promovare.

 

Cum a pornit și cum s-a conturat ideea ediției din acest an a Festivalului de Teatru de la Brăila?

Ne-am gândit la ce ne-a răpit această perioadă de pandemie. De ce ne-am îmbolnăvit de fapt. Unul dintre efecte este lipsa de comunicare, lipsa dialogului viu între oameni, nefiltrat și distorsionat de tehnologie.

 

Numele festivalului este diferit față de ce eram obișnuiți. La fel și întreaga desfășurare de forțe. Doriți și credeți că va fi un succes acest format de festival, mult mai mixt și nu doar focusat pe teatru?

Spectacolul și spectatorul de teatru se schimbă, se modifică, se diversifică. Spectacolul de teatru continuă să împrumute și să integreze, să folosească și să renunțe la elemente din toate artele, din muzică, din dans, din circ, din film, televiziune, media. Publicul din acest oraș este un public exigent și deschis la provocări, la inedit. Sunt sigur că publicul ne va semnaliza către ce să ne focusăm căutările viitoare. Sper ca acest format să fie unul de succes.

 

Pe ce ați mizat atunci când ați ales spectacolele din acest an? V-ați pus și în postura spectatorului sau doar a managerului de teatru?

Titlul, formatul și selecția festivalului aparțin Victoriei Balint. Mă bucur că a acceptat să facă parte din nou, după mulți ani, dintr un proiect TMF. Postura de spectator și cea de manager nu sunt și nu trebuie să fie antagonice. Cred că multe dintre spectacolele selectate vor fi pe placul cât mai multor spectatori fideli TMF și sper că vor atrage, de asemenea , noi categorii de spectatori.

 

Ce spectacole din acest an aveti in prim plan de vizionat ca spectator?

Voi revedea toate spectacolele din agenda festivalului. Mă interesează reacția publicului nostru la genurile de spectacol, abordările regizorale, farmecul actorilor din componența trupelor invitate. Sper să ne ajute să ne definitivăm viitoare opțiuni repertoriale.

 

See Also

Ediția din acest an este una internațională. Cum s a ajuns la colaborarea cu trupa din Franța, una genială, din punctul nostru de vedere?

Am o veche slăbiciune pentru clovni. Am văzut acest spectacol la o ediție a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea. Au câștigat premiul publicului la o ediție a Festivalului de la Avignon. Cutreieră lumea cu acest spectacol. Sunt  fascinante umorul, candoarea și nostalgia spectacolului lor. Sunt artiști fabuloși. Mă bucur că au putut veni și sunt sigur că publicul nostru, minunatul nostru public,  o să-i prețuiască așa cum merită. 

 

De asemenea știm că TMF va participa la festival cu un nou spectacol, premiera piesei Orestia. Care ar fi top 3 elemente de inedit aduse de acest nou spectacol pe scena brăileană și, de ce nu, națională?

Radu Iacoban nu alege niciodată drumul ușor. Spectacolele lui au omenesc, aparentă simplitate, multă rigoare. Sunt sigur că întâlnirea lui și a trupei cu Eschil este puternică, contemporană și profundă.

 

Cum arată viitorul TMF?

Următorul proiect ce va intra în repetiții după festival este un text scris și regizat de Mimi Brănescu. Este un text în premieră națională. Viitorul apropiat al TMF are mult umor.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top