Now Reading
FNT 2021 ONLINE | 3 MOTIVE CU…MIRELA NIȚĂ LUPU: “A pătrunde în lumea  magică a teatrului din comoditatea casei tale uzitând  tehnica existentă este un avantaj al acestei epoci.”

FNT 2021 ONLINE | 3 MOTIVE CU…MIRELA NIȚĂ LUPU: “A pătrunde în lumea  magică a teatrului din comoditatea casei tale uzitând  tehnica existentă este un avantaj al acestei epoci.”

Anul acesta, ediția cu numărul 31 a Festivalului Național de Teatru se va muta în online pentru a spori gradul de accesibilitate, dar și bucuria în rândul spectatorilor care, timp de o săptămână, se vor bucura de spectacole unul și unul, selectate din toată țara și incluse în secțiunile din conceptul Creația. Recreația. Re-creația.

Daily Magazine este în acest an partener media al FNT 2021 și, pe această cale, realizăm o serie de interviuri interactive cu o parte din invitații festivalului.

Prima noastră invitată în cadrul conceptului 3 Motive – FNT 2021 este Mirela Niță Lupu, actrița Teatrului Regina Maria Oradea, care ne va încânta în spectacolul Moștenirea norocului, regizat de Radu Nichifor.  Spectacolul a fost descris drept o comedie neagră contemporană năucitoare, în care umorul capătă nuanțe întunecate, fără a-și pierde nicio secundă din haz.

 

3 elemente ce asigură trăinicia teatrului indiferent de vremuri.

Teatrul a fost, este și va fi o necesitate, a avut, are și va avea un caracter educativ, a fost, este si va fi deschizător de drumuri, promotorul unor idei, criticul societății și pansamentul sufletelor. Oricum și în orice direcție se dezvoltă societatea eu cred că această artă atât de umană și de efemeră rămâne mereu aproape de sufletele oamenilor.

 

3 moduri în care pot descrie teatrul online

Evenimentele teatrale online sunt o necesitate mai ales în aceste vremuri dificile din punct de vedere medical pe care le traversăm, când numărul de spectatori este limitat și condiționat de anumite reguli. A pătrunde în lumea  magică a teatrului din comoditatea casei tale uzitând  tehnica existentă este un avantaj al acestei epoci. Să fii conectat la tot ce înseamnă noutate artistică pe plan mondial, fie produsă special pentru vizionare online , fie produsă pentru sala de teatru, filmată, montată și apoi transmisă online este după părerea mea o bucurie pentru iubitorii de artă, de cultură, de frumos.

 

3 motive pentru care spectatorii ar trebui să vizioneze FNT 2021 şi în sistem online

Festivalul Național de Teatru este dintotdeauna o mare sărbătoare a teatrului românesc, o întâmplare frumoasă cu oameni dăruiți și dedicați, o sărbătoare a regăsirii, cunoașterii și comunicării. Chiar dacă în acest an festivalul se desfășoară fără a ne întâlni fizic este tot o sărbătoare și o bucurie atât pentru slujitorii Thaliei, cât și pentru iubitorii artelor spectacolului, acest proces atât de efemer și limitat. Dintotdeauna oamenii au avut nevoie de povești, de bucurie. Teatrul răspunde nevoii noastre de a visa. Cortina ne permite să pătrundem într-o lume magică și tot ea ne trezește la realitate. Chiar dacă în acest an cortina devine un buton al unui dispozitiv putem și trebuie să ne regăsim bucuria de care avem atâta nevoie. Teatrul a fost și rămâne mereu o mare bucurie.

 

3 elemente ce pot descrie spectacolul invitat în FNT 2021

Moștenirea Norocului este un spectacol de comedie neagră în care hazul te captivează total, dar demască un fond cu adevărat tragic. Este un spectacol în care umanitatea este sfâșiată de dorințe ilicite, oamenii nu mai au bariere morale și minciuna contribuie la decăderea umană.

 

 

3 puncte de liant între actor vs personaj în spectacolul invitat

See Also

Veska din  Moștenirea Norocului  a împrumutat de la femeia  Mirela Niță Lupu consecvența, fermitatea, calmul și prezența de spirit. Dar omul Mirela Niță Lupu nu ar putea lua niciodată în viața de zi cu zi deciziile pe care le-a luat Veska  în situația din piesă. Duritatea personajului și intransigența cu care își urmărește interesele, ajungând „să calce pe cadavre” nu au nimic în comun cu omul Mirela Niță Lupu. Fiecare rol interpretat poartă cu el o bucățică din mine și. în același timp, fiecare rol m-a îmbogățit.

 

3 mesaje cu care publicul cred cã va rãmâne dupã vizionarea acestui spectacol

După vizionarea acestui spectacol  vor apărea în mintea spectatorului serioase semne de întrebare despre cât de departe este capabil să meargă omul pentru propriul interes. Eu m-am întrebat deseori în toată perioada  lucrului la acest spectacol  ce resorturi, ce mecanisme se pot declanșa în oameni în astfel  de situații și de ce ajung să acționeze și să reacționeze astfel. Cu siguranță că se vor întreba ce fel de oameni sunt aceia care sunt capabili chiar și să omoare pentru bani.

 

3 moduri în care văd viitorul artei teatrale în România

Cred că teatrul în România trebuie să își păstreze caracterul de teatru de repertoriu, accesibil comunităților în care există. Teatrul nu trebuie să uite nicio clipă în viitor că este oglinda societății, că are puterea de a schimba ceva în oameni și că trebuie să fie cât mai aproape de copii prin caracterul său educativ.  Trebuie să găsim modalitâți prin care să aducem teatrul în școală, să-i  sprijinim prin jocuri teatrale să-și dezvolte abilități care să îi ajute în interacțiunea  cu cei din jur. Îmi doresc o apropiere mai mare a tinerilor de teatru și sper că “Jurnalul unei povești sau Cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii”, poveste scrisă și publicată de mine la editura Ratio et Revelatio  să contribuie la realizarea acestei apropieri. „Jurnalul unei povești” este o dublă pledoarie, în favoarea literaturii și a teatrului ca spectacol, în favoarea a două arte al căror suflet este unul și același: povestea.

 

Toate informațiile referitoare la FNT 2021 se pot găsi online, pe site-ul oficial al evenimentului – www.fnt.ro/2021. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top