3 MOTIVE CU…MĂDĂLINA MUȘAT : „Radu Afrim este regizorul care m-a pus în situații limită, ceea ce m-a ajutat să-mi depășesc propriile bariere și să evoluez ca actriță.”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Mădălina Mușat este acel gen de wonder-actor, fresh și cu o imensă dorință de scenă. La Brăila, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative „Dialog„, a uimit printr-un rol aproape extrem prin mesaj, abordat cu o maturitate și inteligență la fel de extremă din perspectiva jocului actoricesc. Asta pentru că spectacolul „Consimțământ„, prezentat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe , vorbește despre adolescenții de azi, exact așa cum sunt ei, cu toate dramele și teribilismul specific vârstei.
Azi o cunoaștem mai bine pe talentata și inocenta Mădălina Mușat, într-un nou interviu din seria 3 motive.
3 moduri în care mi-am descoperit şi explorat până acum pasiunea şi abilităţile actoriceşti
Mi-am descoperit această pasiune pentru prima dată când am învățat să citesc și am primit cadou de la părinții mei prima carte – Noul Testament în imagini. Era o carte despre Iisus, cu benzi desenate. Mi-a plăcut atât de mult încât, după ce am citit-o de câteva ori, am început să joc prin casă mici scene din carte în care eu interpretam toate personajele pe diverse voci, era activitatea mea preferată.
Al doilea mod a avut loc prin clasa a treia, când am început, împreună cu o vecină mai mică decât mine, care locuia cu un etaj mai sus în blocul nostru, să scriem și să facem scenete pe scara blocului în care jucam tot felul de personaje inventate de noi. Făceam bilete de hârtie și băteam la ușile vecinilor să vină la spectacolele noastre. Nu veneau decât părinții noștri.
Iar al treilea mod, și cel mai important, a avut loc în clasa a cincea, când făceam parte din cercul de teatru al Palatului Copiilor din Constanța. La spectacolul de 1 Decembrie fiecare din noi trebuia să spună o poezie. Eu mi-am uitat poezia pe scenă chiar după primele versuri, am început să plâng și am fugit de pe scenă. Am simțit că mor de rușine. A fost prima dată când am experimentat eșecul – lecție care mai târziu s-a dovedit a fi extrem de importantă în actorie – să știi să faci echipă cu eșecul.
Scenă din spectacolul „Consimțământ” – Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
3 moduri în care pot descrie argumentat arta teatrală din România în prezent
Nu cred că pot descrie teatrul din prezent fără să iau în considerare criza cauzată de situația pandemică în care ne aflăm. El poate fi definit în primul rând după forma sa digitalizată de acum. Știm cu toții cât de mult se pierde din esența lui atunci când îl consumăm prin filtrul unui ecran, dar consider că este necesar să luăm măsuri de siguranță în astfel de situații și să apreciem totuși că nu ni se ia complet dreptul la teatru.
O altă repercusiune a situației exceptionale în care ne aflăm este lipsa banilor investiți în cultură. Aud tot mai des că se anulează spectacole, în special cele independente, datorită bugetelor aproape infime de care dispun, iar asta este îngrijorător.
Am să închei într-o notă încurajatoare și voi descrie al treilea mod prin prisma ambiției și curajului nesfârșite, de care dă dovadă generația tânără de artiști, care e gata să lupte cu toate armele pentru a trece de acest impas. Am colegi tineri actori, regizori, coregrafi care lucrează în continuare în diverse colțuri ale țării la propriile lor proiecte, iar eu am mare încredere că teatrul este pe mâini bune.
3 motive pentru care aş alege mereu să lucrez cu Radu Afrim
În primul rând pentru că Radu Afrim crează contexte scenice favorabile pentru actor, reușind să scoată în evidență ceea ce este mai special în el, apoi pentru că provoacă actorul și îl pune în situații limită, lucru care a fost necesar pentru autodepășirea propriilor mele bariere, pentru că acesta reprezintă un mod sigur prin care poți evolua ca actor, și în al treilea rând pentru că are un umor extraordinar.
3 mesaje pe care îmi doresc să le transmit tinerilor prin vizionarea spectacolului „Consimţământ”
Oricărui adolescent care vede spectacolul “Consimțământ” ar trebui să i se aprindă un mic beculeț referitor la cu relația lui cu părinții. Cred că cheia rezolvării majorității problemelor din perioada adolescenței este comunicarea sănătoasă cu părinții, lucru de care mulți adolescenți se tem. Și cred că acesta este și detaliul care îi scapă din vedere personajului meu din Consimțământ, detaliu pe care dacă l-ar fi pus la punct, nu ar fi trecut prin tot ce trece. (Nu vreau să dau spoiler, vă invit să vedeți spectacolul pe 29 noiembrie!)
Scenă din spectacolul „Consimțământ” – Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
3 moduri prin care consider că arta poate salva vieţi
Arta ne poate vindeca, ne ajută să ne identificăm, ne oferă unele răspunsuri. Arta bună.
3 elemente din cotidian ce îmi aduc mereu zâmbetul pe buze
Oamenii. În ultimul timp au început să-mi placă întâlnirile cu oameni noi. Îmi place să comunic cu oameni pe care îi cunosc de puțin timp. E un lucru care mă entuziasmează și mă face curioasă.
Mișcarea. Fie că fac un antrenament, dansez sau doar mă plimb, sportul are tot timpul un efect terapeutic asupra mea. Chiar mă face să zâmbesc.
Gătitul. Îmi place să am timp să gătesc, să experimentez rețete noi, să improvizez, și mai ales să mănânc mâncare gătită de mine. Nu vreau să mă laud, dar e cel puțin decentă…
3 întrebări la care mi-am găsit răspunsul prin teatru
Unde/cum/ce vreau să fiu?
3 motive pentru care e cool să fii actor în România de azi şi pentru care aş îndemna tinerii pasionaţi să urmeze studii în domeniu
Nu i-aș îndemna pe tineri să facă actorie pentru că e cool. Când o faci pentru a fi cool, sau pentru a fi vedetă cred că te saturi repede de meserie, pentru că statutul de vedetă e temporar, sau are fluctuații, iar când va începe să scadă vor exista dezamăgiri puternice. În schimb, i-aș îndemna să facă actorie pe aceia care pur și simplu se bucură când repetă, când lucrează, cărora le place să se joace constant, și poate vor descoperi că nu vor renunța niciodată la actorie, pentru că nu vor suporta să li se ia dreptul la joacă.
3 ambiţii personale pentru viitorul apropiat
Să îmi dirijez timpul cu mai multă eficiență, să mă bucur de pauze, să fiu un om bun, cu intenții bune asupra celor din jurul meu.
3 mesaje către Mădălina Muşat din trecut, prezent şi viitor
Mădălina din trecut, ai răbdare!
Mădălina din prezent, treci la repetiție, lasă interviurile.
Mădălina din viitor, spune-mi te rog că nu ești grasă.