Now Reading
FNT 2021 ONLINE | 3 MOTIVE CU MARIUS TURDEANU : “Online-ul e o încăpățânare frumoasă, o dovadă în plus că teatrul nu are cum să moară.”

FNT 2021 ONLINE | 3 MOTIVE CU MARIUS TURDEANU : “Online-ul e o încăpățânare frumoasă, o dovadă în plus că teatrul nu are cum să moară.”

FNT 2021 online – seria de interviuri realizată cu ocazia celei de-a 31-a ediții a Festivalului Național de Teatru îl prezintă și îl aduce azi mai aproape de public pe Marius Turdeanu, protagonistul spectacolului Hoții, dar și actor la Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, în filmele “No man’s land” și “Aurora” și nominalizat de două ori la Uniter pentru Cel mai bun actor.  Marius Turdeanu are bucuria și onoarea de a fi prezent în cadrul FNT 2021 cu 4 spectacole – Hoții (Teatrul Național Târgu Mureș), Tom și Jerry (Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu),  Conferința iraniană (Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu), Autobahn (Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu).

 

 

3 elemente ce asigură trăinicia teatrului indiferent de vremuri

Încăpățânarea regizorilor, a unor actori, a câtorva directori de teatru în perioada asta.

– În perioada ante și post pandemică, inefabilul live-ului, adevărul omului-actor, așa imperfect cum e el.

– Dependența și deseori disconfortul de a te găsi pe tine în ceilalți.

 

3 moduri în care pot descrie teatrul online.

– Film. Da, se apropie foarte mult de film, poate cu mijloace mai puțin sofisticate.

– Online-ul e o încăpățânare frumoasă, o dovadă în plus că teatrul nu are cum să moară. Dimpotrivă, se hrănește și se îmbogățește din crize. Sunt sigur că se va adapta și reorganiza de fiecare dată, atât timp cât ni se va părea necesar să avem în viața noastră emoția, frumosul sau urâtul sublim.

– Cu toate astea, totuși online-ul e o formulă de compromis, are multe plusuri, dar un mare, Mare neajuns.

 

3 motive pentru care spectatorii ar trebui sa vizioneze FNT 2021 și în sistem online.

– Pentru că altă variantă anul ăsta nu există.

– Pentru că sunt convins că juriul a selectat spectacole valoroase care au reușit să sară cu bucurie în ecranul laptopului/ tabletei.

– Pentru că în varianta asta, fiecare are biletul cu cel mai bun loc. E comod și e singura dată, sper, când vine FNTul la tine.

 

3 elemente ce pot descrie spectacolul invitat în FNT 2021.

Ca niciodată am bucuria de a fi cu 4 spectacole în FNT și mă bucur ca un copil pentru că e răsplata unei munci frumoase într-o perioadă dificilă. Mi-e greu să mă opresc la trei elemente. Sunt mult mai multe și în directă dependență cu fiecare spectator în parte.

 

Foto din spectacolul Hoții – Teatrul Național Tîrgu – Mureș 

 

See Also

3 puncte de liant între actor vs. personaj în spectacolul invitat.

Bucuria pe care o investesc.

– Promisiunea mea că nu va fi cu regret.

– Și regretul meu că nu pot fi live pe scenă în FNT.

 

3 mesaje cu care publicul cred că va rămâne după vizionarea spectacolului invitat în FNT 2021

Mesaje…  nu știu exact, dar cu emoție, cu întrebări și cu zâmbete în multe culori, sunt convins că da. Bucuria mea e că spectacolele sunt foarte diferite și ca tematică, și ca estetică. Personajele la fel. Și fiindcă vorbeam de culori, există candoare, umor și revoltă în ”Hoții” de la Târgu Mureș. E invitația de a privi omul și viața din mai multe perspective în ”Conferința iraniană”, există o ironie surprinzătoare și umor amestecat cu amar în ”Tom și Jerry”, iar ”Autobahn” are și dulce și sărat și chilli și șofran.

 

3 moduri în care văd viitorul artei teatrale în România.

Singurul dușman, după părerea mea, e că vrem să facem multe lucruri deodată și atunci poate interveni superficialitatea. E drept, toată lumea se mișcă mai rapid (omul e adaptabil, dar cu o limită), iar lucrurile valoroase cred că au nevoie de o tihnă. Viitorul teatrului probabil că va controversat, e firesc. Va merge cu siguranță înainte, apelând la tehnologie din ce în ce mai avansată, la alt ritm, etc., dar niciodată în detrimentul emoției. Teatrul pentru mine a fost, este și va fi emoție.

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
2
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top