Now Reading
Clasicul West Side Story adaptat în 2021 de Steven Spielberg – original vs remake

Clasicul West Side Story adaptat în 2021 de Steven Spielberg – original vs remake

Steven Spielberg și-a propus în prezent o provocare uriașă cu remake-ul pentru West Side Story, un musical  de referință care a fost deja transformat în câștigător al celui mai bun film la Premiile Oscar din 1961. Acest lucru pentru că povestea West Side Story din 1961, regizată de Robert Wise și Jerome Robbins, este încă atât de dinamică vizual încât unele dintre cadrele sale rămân în memoria noastră culturală colectivă.

Noua versiune a West Side Story este scrisă de Tony Kushner, care a colaborat cu Spielberg la dramele istorice  tulburătoare Munchen și Lincoln, ambele  transpunând cu succes biografii complicate ale luării deciziilor morale în marele divertisment de masă. Aclamata adaptare muzicală a lui Leonard Bernstein și Stephen Sondheim a Romeo și Julieta nu este un material sursă la fel de complicat, dar provocarea lui Kushner aici a fost mai delicată. A trebuit să găsească o modalitate de a modifica, fără să reînnoiască complet, o poveste pe care unii critici o consideră depășită fără speranță, o saga de război între bandele din Upper West Side din Manhattan, între albii Jets și rechinii din Puerto Rican, care amestecă luptele cu cuțitele cu dansurile stradale.

A reușit cu măiestrie. În deschiderea filmului, Kushner contextualizează în continuare terenul West Side pentru care se luptă Jets și Sharks: cartierul a fost asfaltat pentru a construi Lincoln Center, ca parte a unui impuls mai amplu pentru „reînnoirea urbană” care a șters cartiere întregi și moduri de viață. El subliniază inutilitatea disputei între bande, dar și disperarea care o conduce – acest pământ este trădat de oraș, dar este încă de o importanță colosală pentru locuitorii săi. Jets, conduși de furiosul Riff (Mike Faist), sunt niște copii delincvenți care se agață de statutul lor de nativi pentru a-și da vieții un sens; Rechinii, conduși de Bernardo (David Alvarez), sunt prezentați cântând cu mândrie „La Borinqueña” (imnul oficial al Puerto Rico) în fața polițiștilor.

Întreaga producție este filmată cu puțin mai mult realism decât originalul lui Wise și Robbins, evitând Technicolorul îndrăzneț și coregrafia clasică. De asemenea, în mod esențial, include un ansamblu de actori latino care îi joacă pe Rechini, spre deosebire de mulțimea de actori albi din original în multe dintre aceste roluri. Acest remake este vibrant și plin de viață – nu se teme de statutul său de muzical. Certurile și luptele cu cuțite ar putea avea o greutate mai amenințătoare, dar Riff și banda încă se învârtesc și dansează pe străzi când provoacă probleme, de data aceasta datorită numerelor coregrafice minunat de expresive realizate de coregraful Justin Peck. Cel mai important, Spielberg are grija și răbdarea de a prezenta numerele de dans în mod corespunzător, favorizând cadrele lungi și late în locul tendinței recente deprimante de prim-planuri care întrerup necontenit acțiunea.

Atenția lui Spielberg la detaliile vizuale înseamnă că poate construi măreția fiecărei secvențe majore („America”, „I Feel Pretty” și mult iubitul dans în mai multe părți de la sală fiind în mod remarcabil clare). El este la fel de bine adaptat și la emoțiile mai mici ale narațiunii. Când Jet Tony (Ansel Elgort), semipensionar, intră în acțiune și se îndrăgostește instantaneu de sora lui Bernardo, Maria (Rachel Zegler), Spielberg face ca aventura lor adolescentină să aibă la fel de multă energie ca un număr de dans cu zeci de figuranți.

În noua adaptare inteligentă, farmacistul amabil din original, Doc, a fost înlocuit de un personaj pe nume Valentina, interpretată de Rita Moreno (care a interpretat-o pe Anita în filmul din 1961). Distribuția este sentimentală, o întoarcere în urmă, dar pe care Kushner o folosește în avantajul său,  vocea înțelepciunii vitale a poveștii fiind un actor portorican, nuanțat de bucuria și tragedia filmului original. Ea exemplifică actul de echilibru complicat pe care Spielberg l-a realizat cu o grație atât de surprinzătoare, oferind omagiul și respectul cuvenit unui clasic în timp ce a produs ceva fresh.

See Also

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top