Now Reading
Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului

Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului

În perioada sărbătorilor, părinții sunt copleșiti de gama largă de jucării disponibilă pe piață, având deseori de ales dintre multe obiecte și activități complexe, automate și colorate strident. Dar cât de potrivite sunt aceste opțiuni, care par mai degrabă gândite pentru a-i atrage pe cei mari decât pentru dezvoltarea celor mici? Andra Bucur, co-fondator Prunka, mamă nouă și entuziastă, ghid Montessori, antreprenoare cu impact social, împărtășește din experiența ei:

Bebelușii sunt un subiect activ în societate și își cuceresc independența învățând în fiecare zi, iar mediul la care-i expunem și felul în care interacționăm cu ei pot constitui un obstacol în dezvoltarea lor fără să vrem.

Construcția psihică și fizică începe încă de la naștere, chiar dacă inițial abilitățile motorii sunt limitate. Nu trebuie să așteptăm până crește mai mare pentru a-l forma, ci trebuie să oferim stimulii adecvați și să îi facilităm bebelușului/copilului un mediu care să îi permită o dezvoltare sănătoasă. Maria Montessori a dezvoltat aceste gânduri în cartea The Absorbent Mind, spunând că asta e perioada în care copilul învață prin experiențe senzoriale.

În primii 3 ani de viață bebelușii/copii învață inconștient prin absorbirea informației din mediul înconjurător, limbaj, mișcări. Conform dr. Silvana Montanaro, continuatoarea muncii Mariei Montessori, această perioadă este esențială în dezvoltarea personalității și stabilește fundația pentru o viață armonioasă, sănătoasă și sentimentele de satisfacție și reușită. Copiii devin conștienți de aceste achiziții pe măsură ce își dezvoltă inteligența și conștiința de sine, urmând ca mintea rațională să intervină abia de la 6 ani.

E util de știut că bebelușii pot distinge între lumină și întuneric încă de la naștere, vederea lor fiind încă în dezvoltare. În primă fază, ei disting doar contrastul alb-negru, iar abia după câteva săptămâni încep să vadă prima culoare – roșu. Stimulii adecvați ajută la dezvoltarea simțurilor bebelușului și cresc capacitatea de concentrare, de atenție, ajută la dezvoltarea memoriei și a sistemului nervos. 

Din acest motiv jucăriile pentru bebeluși colorate, zgomotoase, care îi stimulează prea mult, mai degrabă obosesc și inhibă această capacitate de concentrare și atenție, punându-i într-o stare mentală care activează mecanisme de apărare decât într-o stare de curiozitate, explorare, învățare. Din această experiență ei învață că lumea este un loc gălăgios și agresiv, trecerea fiind prea bruscă după ce au petrecut 9 luni într-un mediu protejat și blând.

Pe scurt, jucăriile cu baterii, zgomote și butoane distrag și distrează bebelușul/copilul, astfel încât nu mai are motivația de a descoperi, de a se concentra, de a-și utiliza creativitatea în interacțiunea cu activitățile, jucăriile și mediul. Va aștepta să fie distrat și va simți gratificare fără să mai depună eforturile atât de necesare pentru dezvoltarea și construcția sa psihică.

De aceea, grădinițele cele mai căutate sunt cele care aplică metodele Montessori, Waldorf, Regio Emilia. Ele au în mediu elemente, activități și jucării simple, din materiale naturale, pentru că există dovezi științifice că au cel mai mare impact asupra unei dezvoltări sănătoase.

Pedagogul Friedrich Froebel a pus fundația pentru educația modernă și a introdus conceptul de grădiniță. El susținea că copiii au nevoi unice de dezvoltare, iar metodele folosite utilizau figurine geometrice din lemn, inițial în culori primare, și foarte multă interacțiune în natură.

În plus, plasticul are efecte dăunătoare sănătății pe termen lung și devine din ce în ce mai prezent în viața noastră. Studii recente arată cum microplastice s-au găsit până și în placenta bebelușilor încă nenăscuți, fiind ingerate accidental de mame. Bineînțeles că nu este vorba despre a nu mai folosi deloc, dar unde putem, e important să limităm interacțiunea.

Din toate opțiunile, caruselele sunt prima activitate de concentrare a bebelușului pentru că se naște cu abilitatea de a observa și urmări cu privirea, pe când celelalte abilități motorii sunt încă limitate. Contrar așteptărilor, caruselul nu este potrivit pentru somn, ci pentru perioadele de veghe, în care este activ, nu îi este foame și se poate concentra. Folosit deasupra pătuțului, el activează bebelușul și îi distrage atenția de la senzațiile din corp care îl anunță că este pregătit de somn.

Pentru că, la rândul meu, m-am aflat în situația de a alege ceva potrivit pentru fetița mea Eira și nu am fost mulțumită de opțiuni, am creat împreună cu Adrian Balcău, designer de obiect, fondatorul Cluj Design Days, unchi proaspăt și dedicat, caruselul de lemn educațional Bebe Începuturi. El a fost construit pornind de la aceste nevoi ale bebelușilor, recunoscându-le abilitățile și respectându-le precum am proceda cu un adult. Este o alternativă la jucăriile care distrag și distrează, în loc să instige la creativitate. Inspirat din filozofiile Montessori și Waldorf, el are un design inteligent, minimalist, durabil, modular, ce crește odată cu nevoile de dezvoltare ale copilului.

See Also

 

Bebe Începuturi este potrivit încă din primele zile de viață, când bebelușul își descoperă simțurile, deoarece fațadele sale vopsite în contrast alb-negru sunt stimulul vizual la care copilul răspunde cel mai bine. Expunerea la stimulii potriviți îi ajută să focalizeze, să urmărească obiecte cu privirea, și să învețe relația dintre diferite forme geometrice. Mai apoi se pot introduce culorile primare, prin inversarea figurinelor și a elementelor pe bază de magnet.

Iar pentru că bebelușilor le place rutina și predictibilitatea, pot să descopere o jucărie în multe feluri. Dacă se plictisesc, jucăriile se pot roti și vor fi astfel redescoperite cu drag. Nu e nevoie de jucării noi în fiecare săptămână, ci de jucării care se pot reinterpreta și refolosi.

Ca părinți, nu suntem personajele negative dacă alegem jucării colorate, cu baterie, care sunt intens promovate, pentru că o facem din dorința de a le oferi ce-i mai bun. Însă prin acces la informație putem opta pentru cele care aduc beneficii pe termen lung, participând active la dezvoltarea bebelușului.

Mai multe detalii pot fi descoperite pe pagina de crowdfunding marca Consolid8, care are obiectivul de a strânge 30,000 RON până pe 15 ianuarie 2022, oferind doar în această perioadă prețuri promoționale începând cu 70 RON și transport gratuit: www.consolid8.ro/campanii/230/bebe-inceputuri-jucaria-sustenabila-creata-pentru-nevoile-bebelusului-tau. Cu fiecare jucărie Bebe Începuturi achiziționată, 5% ajunge la Asociația Zi de Bine, care ajută mii de copii aflați în situații vulnerabile.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top