Now Reading
De vorbă cu…Cezar Ouatu : “Îmi doresc ca în acest an să câștig Eurovisionul cu o piesă cu un sound atipic, dar cu un mesaj puternic, despre noi toți.”

De vorbă cu…Cezar Ouatu : “Îmi doresc ca în acest an să câștig Eurovisionul cu o piesă cu un sound atipic, dar cu un mesaj puternic, despre noi toți.”

În cadrul Selecției Naționale Eurovision România 2022 Cezar Ouatu este unul dintre cei mai titrați artiști, dar și singurul cu experiență Eurovisionistică directă, scenică, după o participare de succes în 2013, la Malmo.

Anul acesta Cezar vine “For everyone“, cu o poveste și un concept total aparte. Un basm despre respectul pe care cu toții îl datorăm planetei. Și o colaborare de zile mari alături de unul dintre oamenii hiturilor României la Eurovision, Mihai Alexandru.

Iar azi stăm la povești după ceva vreme cu unul dintre cei mai talentați artiști din România, Cezar Ouatu. Despre Eurovision și de-ale vieții. Enjoy!

 

Bunã, Cezar, şi bun venit în cadrul Daily Magazine! Ca artist ai trecut printr-o istorie lungă și multe schimbări. Care au fost,în opinia ta, punctele forte care au menținut în timp numele și succesul tãu?

Cred că, de-a lungul timpului, punctul forte care mă menţine pe val este, în primul rând, seriozitatea. Constanţa în ceea ce vreau să creez, să realizez şi duc la bun sfârşit multe proiecte, atât din punct de vedere artistic, muzical, cât şi cultural-educaţional, legat de Festivalul Internaţional de Canto “Cezar Ouatu” , taberele de creaţie muzicală şi dezvoltare personală, etc. Important este să nu te bucuri de un succes efemer, pentru că, aşa cum le spun şi elevilor mei, câştigarea unui concurs muzical nu îţi asigură şi o carieră de succes. Uneori este uşor să ajungi sus, dar important este să te menţii, deci muncă, muncă şi iar muncă. Lumea uită repede de cel ce nu ştie să se reinventeze sau să ţină publicul în priză cu ceea ce înseamnă pe plan artistic.

 

Consideri participarea la ESC 2022 ca o nouă modalitate de relansare a ta şi a muzicii tale?

Nu neapărat. Chiar dacă nu sunt un artist de radio, am concertele şi evenimentele mele, atât private, cât şi publice. Totul a venit pe ultima sută de metri, într-o colaborare şi o prietenie care mă leagă de Mihai Alexandru. Chiar dacă piesa este puţin ieşită din tiparele Eurovisionistice, mi-a plăcut mesajul transmis şi potenţialul pe care îl poate avea ca show şi punere în scenă. Am gândit lucrurile şi din punct de vedere strategic şi legat de ţara mea adoptivă din punct de vedere legal. Mi-aş dori cu mândrie şi mare drag să reprezint România în Italia, unde am activat foarte mult şi al cărei cetăţean, de asemenea, sunt. Deci au fost multe aspecte care, toate la un loc, m-au îndemnat să mă reîntorc la Eurovision după 9 ani.

 

 

În 2013 ai fost unul dintre cei mai nonconformişti artişti pe scena ESC de la Malmo. Ce va fi schimbat în 2022? La ce tip de imagine şi de show sã ne aşteptãm? Consideri cã un artist cu experienţã internaţionalã la ESC automat va avea succes în cadrul unei noi Selecţii Naţionale?

Cu siguranţă cred că experienţa pe care o ai deja pe marea scenă ESC este deja un atu. Dar cred că dacă eşti profesionist, faci faţă cu brio unui astfel de eveniment. Desigur că este o diferenţă între piesa dubstep, androgin, catchy “It’s my life” şi piesa “For everyone”, care este o baladă, o poveste idealistă despre conexiunea dintre oameni şi planeta noastră. Piesa din acest an este dedicată, în primul rând respectului faţă de planeta pe care trăim şi are un mesaj puternic, servită de un show şi personaje sugestive. Este adevărat că piesa are o tentă Disney şi a surprins mulţi fani care aşteptau reîntoarcerea mea la ESC după 9 ani, dar aştept să vedem mai întâi toate show-urile live.

 

Cum a pornit colaborarea cu Mihai Alexandru? Ce tip de mesaj şi de sound transmite piesa For everyone? Este, aşa cum spune titlul, o piesã universalã, pentru toate categoriile de public?

Colaborarea cu Mihai a început de ceva vreme, noi participând în diferite comisii de jurizare de la diferite festivaluri, inclusiv la FICO de la Ploieşti, şi. bineînţeles, ca muzicieni ne ştiam de ceva vreme. Din punct de vedere artistic este prima noastră colaborare. Sound-ul piesei noastre este unul atipic, dar care, îmbrăcat de un show puternic prin toate elementele incorporate, poate transmite un mesaj puternic, care să ajungă la inimile publicului. Mesajul piesei nu are naţionalitate, etnie, culoare, este unul universal. “For everyone” este o piesă de musical, combinat cu o atmosferă mistică, şi cu scopul de a  sensibiliza din nou oamenii, pentru că sensibilitatea este acum ceva ce avem nevoie mai mult ca niciodată.

 

 

Ce ai aduce tu nou pe scena de la Torino ca posibil viitor reprezentant al României, pentru a aduce din nou numele ţãrii noastre pe un fãgaş pozitiv dupã câteva încercâri repetate, nereuşite?

Cu toţii ne dorim să ne îndreptăm spre finala ESC pe scena mare, de la Torino, finală pe care am ratat-o în ultimii ani. Deşi personal concurez cu piese catchy, piese în stil Eurovision în cadrul Selecției Naționale din acest an, eu vin cu această poveste specială, care pleacă de la pământ şi zboară către final. Cred că are potenţial şi, cu valul de admiratori pe care îi am la nivel internaţional, cred că va avea succes. Indiferent cine ne va reprezenta ţara în acest an, îmi doresc să ne îndreptăm spre marea finală Eurovision de la Torino.

 

Consideri cã muzica poate schimba cu adevãrat vieţile oamenilor şi cum contribui tu la asta?

Cred că prin muzica mea şi modul meu de a cânta am reuşit ca de-a lungul timpului să transmit oamenilor emoţii profunde, ceea ce pentru mine este un compliment extraordinar. Indiferent de stilul muzical, de culoare, de naţionalitate, prin instrumentul miraculos, vocea umană, poţi fi mereu în contact cu oamenii. Îmi place să mă joc la nivel artistic cu sufletele oamenilor şi să transmit emoţie pură, să reuşesc să ajung acolo, la inima lor.

 

În 2021 ar fi trebuit să aibã loc un concert cu Super 4 pe scena Filarmonicii din Ploieşti. Ce s-a întâmplat cu acest proiect? Se va relua, a fost abandonat? Existã posibilitatea unei colaborãri între tine şi Super 4 pe viitor?

Din păcate, perioada a fost uşor nefastă. Noi am rămas prieteni. Cu siguranţă, dacă va exista ocazia, vom face împreună concerte care să aibă succes. Ei au avut deja succes la Sala Palatului. Mi-aş dori să-i reîntorc din Italia cu câteva proiecte care ne sunt permise la o capacitate meritorie pentru astfel de evenimente.

 

See Also

Care a fost de departe cel mai memorabil concert pe care l-ai susţinut/ la care ai fost în public?

Pe zona clasică, ceea ce m-a consacrat ca şi contratenor a fost debutul meu la Gran Teatro La Fenice din Veneţia, în rol principal – Armando D’Orville, în opera Il Crociato de Meyerbeer. Pe zona de pop-opera, în 2013, la Eurovision, am avut un super moment, iar tot vibe-ul şi toată energia de acolo au fost extraordinare. Apoi, concertul cu Andrea Bocelli. Momentul de pe Wembley Arena din Anglia, la X Factor.  Concerte memorabile pentru mine sunt de fiecare dată pentru că dau acelaşi tip de emoţie, intensitate şi energie. Iar personal, concertul pe care nu îl voi uita niciodată este cel în care mi-am descoperit vocea de contratenor, invitându-l pe tatăl meu la Biserica Catolică din Târgovişte, când am vrut să-l surprind cu vocea mea şi am cântat o arie sacră.

 

 

Ce îţi doreşti de la 2022, personal şi profesional?

De la 2022 îmi doresc să câştig Eurovisionul. Pe plan personal sunt foarte bine, toate lucrurile vin de la sine într-un mod foarte natural. Sănătate pentru toţi ai mei şi pentru toţi cei care suntem pe această planetă. Urmează un proiect cu care vom debuta în 2022 – primul stand-up comedy muzical, intitulat The three tenors, o parodie după cei trei tenori faimoşi Pavarotti, Carreras şi Domingo. Va continua cea de-a patra ediţie a festivalului FICO pe scena Filarmonicii din Ploieşti, tabăra de creaţie FICO Music Camp şi multe alte surprize.

 

Care este mesajul pe care Cezar Ouatu din prezent dorește să-l transmitã lui Cezar din trecut şi din viitor?

Mesajul lui Cezar Ouatu de azi pentru Cezar Ouatu din trecut este următorul: “Să nu regreţi nimic din ce ai făcut şi să ştii că dacă ai ajuns azi aici, ai ajuns datorită trecutului glorios pe care l-ai avut, deşi presărat cu mici probleme, dar care te-au făcut mai puternic ca niciodată.”

Iar mesajul lui Cezar din prezent către cel din viitor este: “Nu uita niciodată să îţi urmezi visul”. Visul meu American nu se va opri şi voi ajunge cu siguranţă acolo unde ştiu că îmi este locul şi anume inclusiv peste Ocean. “Şi nu uita să duci mai departe ceea ce faci deja,  să susţii tinerele talente prin tot ceea ce înseamnă acest plan cultural-educaţional”. Este o menire pe care am început-o şi pe care simt că trebuie să o duc mai departe, pe cele mai înalte culmi.

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top