3 MOTIVE… PENTRU GALA UNITER | SILVANA NEGRUȚIU: „Îmi doresc ca seara Galei UNITER să fie una a bucuriei și a celebrării.”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Ediția aniversară a GALEI PREMIILOR UNITER, cu numărul 30, va avea loc luni, 4 iulie, ora 21.00, la Palatul Culturii din Bistrița (Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”), pol al vieții culturale locale. În 4 iulie vom afla împreună, în direct, cine sunt cei mai buni artiști și cele mai bune creații ale anului 2021.
În acest an, Daily Magazine este partener media al celui mai important eveniment teatral al anului, Gala Uniter. Și, pe această cale, realizăm câteva scurte interviuri cu o parte din nominalizații din acest an. Debutăm această ediție specială de interviuri cu Silvana Negruțiu, nominalizată pentru rolurile din spectacolul „Disco ’89: Cele 7 morţi ale Mihaelei Runceanu”, textul și regia Catinca Drăgănescu, Apollo 111 Bucureşti.
3 perspective asupra industriei teatrale de azi din România
„Monșer, stăm rău.” Teatrul de stat e cam pe butuci, iar cel independent și-a pierdut și butucii.
Cred că știm cu toții că bugetele teatrelor au atins pragul de jos. Ne susținem din ce câștigăm la stat, iar spațiile independente sunt pe minus. Cele care au supraviețuit.
Cerere este. Artiști valoroși, dornici de muncă și de creație sunt mulți, dar e din ce în ce mai greu să se manifeste. Susținem tinerii în toate interviurile, la toate televiziunile, dar „la lucru” suntem mai mult tot noi cu ai noștri. Iar pe cei ce ne conduc, îi interesează – în acele scurte momente în care îi interesează cultura – cantitatea, nu calitatea. Atât timp cât cei care au puterea nu înțeleg importanța culturii și ea rămâne mereu la urmă, lucrurile nu au cum să meargă spre bine. Mai mult decât atât, cred că am ajuns într-un punct de cotitură, în care ceva musai trebuie se să schimbe. Momentan suntem în cădere liberă.
3 analogii/simboluri ale unui premiu în viaţa şi palmaresul unui actor
Un premiu în viața unui actor înseamnă o recunoaștere, un imbold și o responsabilitate.
3 moduri prin care spectacolul nominalizat în acest an este unul autentic
Spectacolul pentru care am fost nominalizată este unul autentic, pentru că am încercat să refacem ultimele zile din viața Mihaelei Runceanu, în urma unei lungi perioade de documentare, în care am stat de vorbă cu familia ei, cu elevi sau colegi, cu oameni apropiați ei. Este autentic, pentru că enigma morții ei ne-a urmărit pe toți cei implicați în spectacol și fiecare membru al echipei (de pe scenă și din spatele ei) a dus proiectul aproape la nivel de misiune. Este autentic, pentru că dorința de a elucida acest mister ne-a făcut să trecem împreună prin stări de revoltă, prin momente de duioșie, empatie, dorința imposibilă de a face dreptate, un fel de resemnare, dar și multă speranță; un amalgam de sentimente care ne-a unit, nu doar la nivel profesional, ci și personal.
3 reacţii la care mă aştept de la mine dacă voi fi declarat câştigător/câştigătoare
Eu? Chiar au zis numele meu? Au zis, nu?
Acum trebuie să merg pe scenă, nu? AAAAAAA!
Ok, hai s-o facem și pe asta. Nu mai tremura. Smile and wave. 🙂
3 challenge-uri principale la care am fost supusă prin prisma lucrului la acest spectacol
Prima provocare pentru mine a fost să mă familiarizez cu o epocă pe care nu am trăit-o. Apoi, atenția la detalii și la felul în care expui o poveste tragică, rămasă în memoria multor români pe de o parte și necunoscută pentru generațiile mai tinere, pe de alta. Cea mai mare provocare, însă, a fost să joc niște roluri create după persoane foarte cunoscute, cum e Nadia, dar și după unele mai puțin cunoscute (Mariana) – un om care a locuit cu Mihaela în ultima perioadă a vieții ei, un om despre care se știu extrem de puține lucruri, o enigmă în sine.
Foto din spectacolul Disco ’89: Cele 7 morţi ale Mihaelei Runceanu
3 dorinţe personale pe care le am de la Gala Uniter
O primă dorință ar fi ca seara Galei UNITER să fie una a bucuriei și a celebrării. Deși știu că nu sunt multe motive de bucurie în ceea ce privește cultura și interesul autorităților pentru cultură în acest moment. Totuși, mi-ar plăcea să celebrăm munca tuturor celor implicați. Sigur, într-o lume ideală, mi-aș dori să fie și pace. Înăuntru și afară. E deja oricum prea mult zbucium în lume, e foarte multă revoltă și foarte multă presiune. Mi-aș mai dori ca Gala UNITER să fie un spațiu de întâlnire în care breasla noastră să se poată uni, să se poată respecta și aprecia.
3 mesaje către mine – nominalizata/ juriu/ public
Nu uita cine ești. Nu uita de ce ești aici. Respiră și bucură-te.