Now Reading
3 MOTIVE…PENTRU GALA UNITER 2022 | TUDOR-CUCU DUMITRESCU : “Un premiu Uniter va urmări mereu cariera unui actor, însă modul depinde de cumpătarea fiecăruia.”

3 MOTIVE…PENTRU GALA UNITER 2022 | TUDOR-CUCU DUMITRESCU : “Un premiu Uniter va urmări mereu cariera unui actor, însă modul depinde de cumpătarea fiecăruia.”

Tânărul actor Tudor Cucu-Dumitrescu este nominalizat la Premiile Uniter din acest an la secțiunea “Cel mai bun actor în rol principal”, pentru rolul Alan Strang din spectacolul „Equus” de Peter Shaffer, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul „Stela Popescu”, Bucureşti.

Azi îl cunoaștem mai bine în ale artei, prin intermediul unui nou interviu din seria 3 Motive dedicat Galei Uniter 2022, eveniment teatral național, de anvergură, unde suntem parteneri media.

Enjoy!

 

3 perspective asupra industriei teatrale de azi din România

Este o perioadă tristă, plină de schimbări. Lipsa banilor în teatrele de stat pune artiștii în imposibilitatea de a lucra. Unele teatre nici măcar nu isi mai pot plăti facturile. Muncesc, aștept, sper la mai bine.

Mă bucură entuziasmul și implicarea generației mele. Oameni talentați au existat mereu, insa mă emoționez văzând cum colegii mei devin profesioniști importanți. Sunt extrem de optimist.

Nu mă simt în măsură sa filozofez despre teatru. Sunt mult prea mărunt. Plus ca au alții o aplecare mai mare spre așa ceva. Frumos și salvator este că fiecare are dreptul să-l practice “cum vrea și cum poate”. Iar așa cum am vrut și am putut eu, am ajuns la un alt motiv pentru care pot fi optimist: oamenii vin la teatru! Oamenii se bucură de teatru! Este fals mitul cum că nu mai există public. Există, bine mersi! Poate trebuie să avem un pic mai multă grijă cu el, să-l îndrăgim mai mult.

 

3 analogii/simboluri ale unui premiu în viaţa şi palmaresul unui actor

Eu am admirat întotdeauna actorii pe scenă sau pe ecran. Nu m-am lăsat niciodată impresionat de aparițiile unui actor într-un alt context decât cel profesional. Premiile nu îl pot face pe actor mai talentat sau mai profesionist. Într-adevăr, un premiu aduce o oarecare notorietate și trezește un interes general pentru oameni să vină să vadă spectacolul în care performează respectivul. 

Este, până la urmă, și asta o experiență formatoare. Un premiu Uniter va urmări mereu cariera unui actor, însă mi-e teamă să spun dacă în bine sau în rău. Cred că depinde de cumpătarea fiecăruia. 

Când eram mic, îmi povestea Corneliu Ion, campion olimpic la tir, că prima medalie este cea mai ușor de obținut. După ce ieși într-un asemenea fel în evidență, toți colegii se vor inspira din felul în care vezi tu lucrurile și te vor analiza brutal de amănunțit

 

3 moduri prin care spectacolul nominalizat în acest an este unul autentic

În orice spectacol montat de Victor Ioan Frunză se poate observa măiestria dumnealui; de la alegerea textului, până la cel mai mic gest al actorilor. Este o realitate care nu poate fi pusă la îndoială.

“Equus” este un spectacol care dă naștere unor discuții controversate. Subiectul este unul aparte, chiar bizar, parcă scos din romanele lui Stephen King. Este tulburătoare atmosfera întunecată a poveștii. 

Sper că spectacolul iese în evidență și prin curajul actorilor. Sunt prezentate situații inconfortabile. Și aș vrea să le mulțumesc colegilor mei, cu ocazia asta, pentru devotamentul cu care au lucrat, alături de mine, în acest proiect.

 

3 reacţii la care mă aştept de la mine dacă voi fi declarat câştigător

Sper să nu ajung vreodată să cred că sunt “cineva”. 

Îmi propun să nu plâng. Sau măcar să aștept până la hotel. 

Sper sa mă pot lupta mereu cu gândurile neproductive și sa mă ghidez după principii sănătoase. Un rol trebuie jucat, apoi uitat. Altfel nu ai putea avea grijă de următoarele. Cred că la fel e și cu premiile.

 

3 challenge-uri principale la care am fost supus prin prisma lucrului la acest spectacol

Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.” Mereu. La fiecare replică. La fiecare repetiție. La fiecare spectacol.

La o primă lectură, rolul e copleșitor. Intuiția merge și ea, săraca, până într-un punct. Apoi urmează multă muncă. Am pornit lucrul de la momentele pe care le înțelegeam. Puține. Și, pas cu pas, am reușit să alcătuiesc un întreg echilibrat, gândit atent. N-am încercat să fiu mai mult decât puteam fi. Însă cu fiecare repetiție deveneam tot mai mult. 

Nu te învață nimeni cum să faci față la presiune. Cred că e o abilitate care se dezvoltă fiind pus în situații importante. Regizorul pe care îl urmăreai la televizor când erai mic și ale cărui spectacole te-au impresionat când mergeai la teatru în liceu îți dă un rol în care trebuie să joci cot la cot cu actorul tău preferat – sună a situație stresantă. Îmi iau, uneori în detrimentul meu, meseria foarte în serios. Ca adult, ca profesionist, ca sportiv, ca actor, ca om, nu prea contează dacă și cât încerci, contează, din păcate, dacă reușești. 

See Also

 

Foto din spectacolul Equus – regia Victor Ioan Frunză, Teatrul Stela Popescu București

 

3 dorinţe personale pe care le am de la Gala Uniter

Sunt deja măgulit de faptul că sunt acceptat printre oameni atât de valoroși. Sper să aibă răbdare cu mine.

Nu mă las prea mult să visez. Ce știu e că de mic mă uitam în direct la Gala Uniter cu toată familia. Este, deci, un prilej de bucurie atât pentru mine, cât și pentru cei apropiați. 

Cred că o să treacă extrem de repede acele câteva ore de gală. Orice s-ar întâmpla acolo, omul de teatru trebuie să se întoarcă mereu la lucru, așa că voi aștepta cu nerăbdare stagiunea următoare.

 

3 mesaje către mine- nominalizatul/ juriu/ public

Mi-aș dori să nu mă las atins prea tare nici de reușite, nici de eșecuri. 

Juriului îi mulțumesc. Salut curajul de a nominaliza un băiat atât de tânăr. 

Mulțumesc oamenilor care au venit, care m-au așteptat după spectacole, care m-au căutat, care m-au acceptat și m-au îndrăgit. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top