Now Reading
3 MOTIVE…PENTRU GALA UNITER | FLORIN VIDAMSKI : “De la Gala Uniter îmi doresc autenticitate, relaxare și strălucire.”

3 MOTIVE…PENTRU GALA UNITER | FLORIN VIDAMSKI : “De la Gala Uniter îmi doresc autenticitate, relaxare și strălucire.”

Florin Vidamski este unul dintre cei trei nominalizați în acest an, în cadrul Galei Premiilor Uniter, la secțiunea Cel mai bun spectacol, probabil una dintre cele mai importante secțiuni ale Galei. Vidamski semnează regia spectacolului Hoții – scenariul dramatic după piesa lui Friedrich Schiller de Réka Dunkler și Florin Vidamski, regia Florin Vidamski, Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc. “Hoții” este, conform criticilor, unul dintre cele mai apreciate spectacole ale anului 2021.

Secțiunea dedicată special Galei Uniter, în calitate de parteneri media, îl scoate la rampă azi pe regizorul Florin Vidamski, într-un nou interviu realizat de Daily Magazine. 

 

3 perspective asupra industriei teatrale de azi din România

Relația mea cu teatrul din România este una firavă, ocazională și, adeseori, marcată de surprize plăcute și neplăcute, care survin ı̂n timpul unei producții. Ceea ce observ, ı̂n timpul acestui contact direct cu instituția teatrală, este un anumit tip de reacție tulbure a angajatului la câteva cerințe simple și firești, care, nicidecum, nu depășesc atribuțiile fișei postului său. În timpul acestei reacții, ochii lui se ı̂mpăienjenesc și creierul său ı̂și reduce drastic activitatea, așa că ești forțat să renunți la ceea ce-ți doreai, și, chiar dacă mai ai energie să insiști, realizezi, la un moment dat, că nu mai ai cu cine să comunici. Te ı̂ntrebi, dacă aceste chestiuni simple nu au o rezolvare imediată, oare cum va fi ı̂n cazul celor complexe. La capitolul comunicare există foarte mulți repetenți, de la cei mai mici ı̂n posturi, până la cei mai mari ı̂n funcții, și asta duce de cele mai multe ori la colaps. Bineı̂nțeles, că mai există și excepții.

În teatrele subvenționate de stat sau, mai bine zis, ı̂n industria teatrală, se cultivă și se conservă, conștient și cu știință, atmosfera toxică, care dăunează enorm actului artistic, și incapacitatea de a identifica o strategie culturală coerentă și consecventă, care să fie ı̂n concordanță și ı̂n  armonie cu structura și infrastructura acelei instituții, cu politicile culturale și viața culturală ale acelui oraș, cu educația și diversitatea culturală, și nu ı̂n ultimul rând, cu publicurile cărora li se adresează. Aici aș mai putea adăuga lipsa unei viziuni artistice, lipsa eticii profesionale și multe altele.

Există și ceva pozitiv, care trezește o mică speranță, și anume, tinerii care nu mai au ı̂ncredere ı̂n sistem și ı̂n prăfuiala lui, acei tineri, aflați ı̂n zona independentă, care ı̂ncearcă să creeze și să construiască altfel, dar, din păcate, nu sunt ajutați și nu au nici o relevanță pentru decidenții, cocoțați pe scaune ı̂nalte, adică, pentru aceia care ı̂mpart banii.

 

3 analogii/simboluri ale unui premiu în viaţa şi palmaresul unui actor

Un premiu poate oferi:

  1. vizibilitate
  2. un plus de ı̂ncredere că poți continua călătoria
  3. recunoștință pentru cei care te-au sprijinit și te-au ajutat să ajungi la acest moment

 

3 moduri prin care spectacolul nominalizat în acest an este unul autentic

Autentică a fost ı̂ntreaga călătorie: munca la text, ı̂mpreună cu dramaturga Reka Dunkler, restructurarea poveștii lui Schiller; procesul prin care am descoperit spațiul acestei lumi inventate, ı̂mpreună cu scenograful Matěj Sýkora; procesul elaborat pentru alegerea conceptului costumelor, ı̂mpreună cu scenografa Cristina Milea; procesul de a ajunge la limbajul corporal al spectacolului, ı̂mpreună cu coregrafa Edith Buttingsrud Pedersen; procesul pentru fiecare partitură actoricească, ı̂mpreună cu actorii Teatrului Tomcsa Sándor.

Fotografie din spectacolul Hoții – regia Florin Vidamski, Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc

 

3 reacţii la care mă aştept de la mine dacă voi fi declarat câştigător/câștigătoare

Habar n-am cum voi reacționa.

 

See Also

3 challenge-uri principale la care am fost supus prin prisma lucrului la acest spectacol

Textul, actoria și luminile.

 

3 dorinţe personale pe care le am de la Gala Uniter

Autenticitate, relaxare și strălucire.

 

3 mesaje către mine – nominalizatul/ juriu/ public

E bine să ai și succes./ Mă bucur că ați văzut spectacolul nostru./ Vizionare plăcută!

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top