3 MOTIVE…PENTRU GALA UNITER | ANA BIANCA POPESCU : „Un premiu nu garantează nimic, din contră, te invită la a fi din ce în ce mai bun.”

“Sefa” intergalactico-online a lucrurilor frumoase aduse de Daily Magazine.
Ana Bianca Popescu este mai mult decât o actriță pe care o susținem și o îndrăgim. Este unul dintre oamenii de anul ăsta de la Gala Uniter cel mai aproape de sufletul nostru. Cu certitudine credem că este una dintre cele mai performative, evoluționiste și expresive actrițe de talie înaltă din România. Iar ce face din Maria de Buenos Aires poate fi exprimat, simplu, în două cuvinte – ARTĂ și EMOȚIE.
Ana Bianca Popescu este nominalizată, pe completă dreptate, anul acesta la Premiile Uniter 2022 la categoria Cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul Maria din spectacolul „Maria de Buenos Aires”, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu, Teatrelli Bucureşti.
Iar azi ne bucurăm de o reîntâlnire artistică, a la grande arte, într-un nou interviu special din seria celor dedicate de Daily Magazine evenimentului anului în teatru – GALA UNITER, care va avea loc luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița și unde ne bucurăm cu sufletul să fim Parteneri Media.
3 perspective asupra industriei teatrale de azi din România
Ușor, ușor, am revenit la normalitate. Jucăm mult, spectacolele nu se mai anulează, sălile sunt pline, iar publicul are libertatea de a se bucura, de a se emoționa, fară să se mai ascundă în spatele măștilor. De multe ori am impresia că totul a fost un vis urât, s-a întâmplat undeva demult. Teatrele și trupele vor să facă treaba, sunt nerăbdători de proiecte noi, singura problemă sunt bugetele. Ne luptăm cu acest “nu sunt bani”, e frustrant, e dureros, nu știu cum s-ar putea rezolva, nu sunt în măsură să-mi dau cu părerea, ce știu este că unui artist ar trebui să i se ofere un context favorabil pentru a se manifesta.
3 analogii/simboluri ale unui premiu în viaţa şi palmaresul unui actor
Din punctul meu de vedere, premiul este o confirmare, o încununare a unei perioade de căutare, de neliniște, de încercări, de fel de fel de emoții. E măgulitor și trebuie să fii recunoscător. Premiul sau nominalizarea ar trebui să fie un nou început în căutări, în întrebări și răspunsuri, o nevoie de a fi mai bun, de a nu-ți lăsa standardele sub un anumit nivel, o motivație constantă de a evolua, de a te redescoperi. Cred că este vorba de o responsabilitate, cel puțin eu așa o văd. Un premiu nu garantează nimic, din contră, te invită la a fi din ce în ce mai bun. Să nu uităm că totul este subiectiv!
3 moduri prin care spectacolul nominalizat în acest an este unul autentic
Maria de Buenos Aires este un spectacol seducător, care surprinde printr-un mesaj puternic despre iubire. Este învăluit în mister, tensiune, pasiune, te conduce în mai multe planuri, te poartă în mai multe lumi, este magic. Tangoul argentinian este un punct forte, de aici și tot patosul și pendularea între viață și moarte. Muzica lui Astor Piazzolla domină spațiul, povestea, personajele, iar libretul lui Horacio Ferrer completează perfect această lume. Viziunea lui Răzvan Mazilu este una extrem de puternică și ofertantă pentru orice actor, a creat un spectacol al gesturilor, al nuanțelor, al tăcerii care este de o mie de ori mai valoroasă, dar și mai greu de asumat și redat. Faptul că publicul este atât de aproape de actori crează o experiență unică, fiecare spectator este părtaș la poveste. Spațiul imaginat de Dragoș Buhagiar completează acest tablou decadent, poetic al Buenos Airesului de atunci.
https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=617002916365001&external_log_id=5f8238df-7b45-444e-9ac2-bd844673b8a8&q=maria%20de%20buenos%20aires%20teatrelli
Trailerul spectacolului Maria de Buenos Aires – regia Răzvan Mazilu, Teatrelli – București
3 reacţii la care mă aştept de la mine dacă voi fi declarată câştigătoare
Nu mă pot gândi la asta. Eu mă consider câștigătoare prin simplul fapt că am fost aleasă să joc Maria de Buenos Aires, este cel mai mare câștig pentru mine și sunt recunoscătoare în fiecare zi pentru asta.
3 challenge-uri principale la care am fost supusă prin prisma lucrului la acest spectacol
Orice rol reprezintă o provocare. Aici totul a fost o provocare, de la asumarea metaforelor textului, la a fi permanent în scenă, la a exista chiar și atunci când nu am nimic de spus, la a cânta când, poate, ar fi mai ușor să vorbesc ( cineva spunea că în musical momentul în care cânți este pentru că nu mai poți să taci, iar amalgamul de sentimente nu poate fi expus decât așa), iar nu în ultimul rând tangoul, n-am mai dansat tango până la acest spectacol. Este un dans extraordinar, este o legătură puternică dintre tine și partener, e nevoie de foarte multă încredere, de cunoașterea corpului partenerului, de a te lăsa, de a improviza (cel puțin în repetiții), este fabulos!
3 dorinţe personale pe care le am de la Gala Uniter
Îmi doresc să mă bucur de fiecare moment, să mă întâlnesc cu colegii mei, să privesc cu emoție spectacolul, pur și simplu să fiu acolo.
3 mesaje către mine, nominalizata/ juriu/ public
E foarte greu, cuvintele nu pot transmite exact ce simt. Mulțumesc membrilor juriului pentru că au văzut-o pe Maria mea, pentru încredere, susținere și pentru că au valorificat musicalul. Iar publicului pentru că este acolo în sală, în fața mea, pentru că mă lasă să le împărtășesc părți din sufletul, credința și emoția mea. Plecăciuni!