Now Reading
De vorbă cu…Delia Alexandra Riciu : “Mi-ar plăcea ca improvizația să devină materie de studiu în facultățile de teatru. Acesta ar fi un prim pas în dezvoltarea ei.”

De vorbă cu…Delia Alexandra Riciu : “Mi-ar plăcea ca improvizația să devină materie de studiu în facultățile de teatru. Acesta ar fi un prim pas în dezvoltarea ei.”

Ediția a 10-a a Festivalului Național de Improvizație vine cu un nou format, pe care publicul îl va putea descoperi în perioada 15-18 septembrie 2022 la TEATRUL RECUL. Festivalul va produce șase spectacole, coordonate de cinci regizori români și un regizor străin, cu propuneri variate, pentru improvizatori cu experiență, pentru studenți UNATC sau elevi de liceu pasionați de teatru. Invitatul special al festivalului este Joe Bill. 

Delia Alexandra Riciu este unul dintre cei 5 maeștri-regizori-traineri din cadrul festivalului din acest an. Delia face improvizație de 14 ani, ca performer și trainer deopotrivă. Predă cursuri pentru improvizatori începători și intermediari, precum și programe speciale de training pentru cei din mediul corporate. A predat improvizație în penitenciare, a fost trainer pentru grupuri vulnerabile și a conceput numeroase ateliere și spectacole de improvizație. A predat la Bruxelles și în cadrul festivalurilor de profil din Italia, Polonia și Bulgaria.

În cadrul !mpro din acest an, spectacolul pe care Delia Riciu și-l propune are de-a face cu scene silent și slapstick comedy. Pentru că îi plac mult desenele și animațiile vechi și pentru că a fost extrem de inspirată de The Fraitons – A speechless adventure of four bandits, Delia și-a propus să creeze, cu ajutorul celor care i se vor alătura, un spectacol copilăros, jucăuș și mai puțin încărcat de replici.

Azi, Daily Magazine vă propune să o cunoaștem pe una dintre cele mai cool, competitive și performative artiste de Impro din România, Delia Riciu.

 

3 moduri concrete în care am simţit/am văzut de-a lungul timpului că scena/arta/actoria mi-a îmbunătăţit viaţa

Am făcut parte timp de 10 ani dintr-o trupă de dans, din copilărie până la 18 ani. Am participat la festivaluri dedicate împreună, am împărțit patul, mâncarea, visurile, vacanțele, momentele de penibil și succesele împreună. Am crescut și m-am format, deci, alături de colegele mele. Ceea ce mi-a sădit ideea viața e mai bogată și miștoîmpreună”. Apoi, pe la 15 ani am intrat într-o trupă de teatru. Unul dintre primele mele spectacole a fost “ Jocul de-a vacanța”. Pe lângă faptul mi-a dezvoltat o pasiune pentru opera lui Mihail Sebastian, o dată cu piesa asta am înțeles mult mai bine e un soi de magie când ești pe scenă. Pe scurt, am conștientizat atunci îmi place evadez, uit cine sunt și ce zi e. Mai târziu, când deja eram anul II la Teatru, am ajuns fac parte din Comedypunctshow, o trupă de impro. Și aici s-au unit cumva ideea de împreună și de evadare, cărora li s-a adăugat ideea de “ îmi place râd și -i fac și pe alții râdă”. Iar combo-ul asta definește și azi și nu numai pe scenă.

 

3 motive pentru care e cool pentru un actor să încerce zona de impro

zice mai degrabă decât cool, improvizația este un instrument extrem de util unui actor. Te ține în prezent, te învață iei decizii și te ajută ți educi orgoliul.  

 

3 elemente de nelipsit/ percepute greşit azi la noi în ceea ce înseamnă impro

Improvizația e un fenomen de nișă și ca orice fenomen de tipul ăsta e deseori pe jumătate înțeles. Dacă nu chiar deloc. De aceea e confundat încă cu stand-up-ul. Ceea ce într-un fel bucură din prisma faptului amândouă, ca tip de show, urmăresc comedia. Însă ele sunt două fenomene extrem de diferite și de complexe în sine. Apoi, mai e o atitudine pe care am observat-o vis-à-vis de show-uri: “Ah, e improv, e ok, nu e nevoie pregătesc sau repet, merge șiașa. Și oricum nu există greșit sau corect, ce iese, aia e.” Ceea ce afectează performanța celor care se urcă pe scenă. Și felul în care este percepută mai departe ca formă de entertainment. Ultimul lucru ar fi toată lumea are impresia poate preda sau practica improvizația. Și asta cred se întâmplă pentru , fiind un fenomen mic, înrudit teatrului și care propune un tip de mentalitate în care nu există greșeală, creezi pe loc și lucrezi cu materialul clientului, sunt puțini cei care cercetează pe bune fenomenul înainte de a și-l însuși.  

 

 

3 aşteptări personale pe care le am de la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Improvizaţie

Nu aștept la nimic anume. O merg cu ce vine. Sper, însă, fie o ediție bună, cu public nou și spectacole bune.

 

3 contribuţii personale pe care îmi doresc să le aduc în acest an în cadrul acestui festival

O primă contribuție ar fi spectacolul pe care îl coordonez și creez alături de colegii mei. Care sper rămână în stagiunea Recul și aibă viață lungă. În rest, îmi propun fiu un partener bun de scenă și fiu prezentă.  

 

3 moduri în care mi-ar plăcea ca industria de impro din România să se dezvolte pe viitor

Mi-ar plăcea ca improvizația devină materie de studiu în facultățile de teatru. Și nu doar pentru un semestru sau modul. Acesta ar fi un prim pas în dezvoltarea ei. Care ar atrage după sine mai mulți traineri bine instruiți, mai multe spectacole și mai multă vizibilitate asupra fenomenului. De asemenea, mi-ar plăcea ca improvizatorii români capete mai multă deschidere la colaborare. Încep apară din ce în ce mai multe trupe prin țară și cred ar fi benefic ca, încetîncet, existe co-producții și schimburi de experiență. Și nu în ultimul rând, mi-ar plăcea ca Reculul și festivalul crească și reziste în timp, pentru ele sunt reperele cele mai puternice ale fenomenului la nivel național.

 

 

See Also

3 motive pentru care (încă) cred că un festival artistic are relevanţă în industria de azi din România

Festivalurile sunt modalități foarte bune pentru public de a cunoaște o formă de artă și artiști noi din domeniu. De asemenea, cred sunt o bună oportunitate pentru cei care activează în domenii artistice facă schimb de experiență și ia pulsul artei lor. Și mai e și o anumită energie care se crează la un festival, indiferent de tipicul lui. E o energie care cuprinde atât publicul spectator, cât și artiștii, un fel de împreună ce nu se regăsește ușor în cotidian. Și cred lumea are nevoie de acest “ împreună”.

 

3 actori de la noi/ din afară cu care mi-ar plăcea să am parte de un double act, cândva, în cariera mea

Susan Messing – una dintre cele mai puternice prezențe feminine din improv-ul american. Amber Nash – actriță și improvizatoare, am avut șansa  o văd la festivalul de la Amsterdam și am rămas impresionată de skill-urile ei improvizatorice. Andrei Huțuleac – pe care deja toată lumea sper îl cunoaște ca fiind un actor și regizor român extrem de talentat. Am avut plăcerea îl am invitat într-un spectacol de improvizație și pentru mine este un actor și un om admirabil. 

 

 

3 subiecte despre care mi-ar plăcea să regizez/să concep/să joc improvizând, despre realitatea de azi din România şi în ce mod artistic le văd eu, pe scurt, dezvoltate

Sincer, nu mi-am propus niciodată abordez subiecte specifice legate de realitatea actuală a României. Am avut la un moment dat gândul de a face un spectacol improvizat în stil Caragiale, dar nu am simțit îl fac, deci poate e pentru viitor sau poate va rămâne doar o idee. Ce pot spune, însă, este eu am norocul colaborez cu o companie independentă de teatru, numită “ Jamais Vu”, al cărei regizor, Matei Lucaci Grunberg, este unul dintre puținii pe care i-am întâlnit care vede valoarea fenomenului de improvizație atât ca instrument, cât și ca tip de performance. Și dacă ar fi abordez vreodată vreun subiect de actualitate românească face-o alături de echipa Jamais Vu.   

 

3 mesaje pentru mine/oamenii care vor lucra cu mine în cadrul IMPRO/publicul IMPRO

Mie mi spune “ -i înainte, nu renunța!” Oamenilor  care vor lucra cu mine le- spune  “ Mulțumesc pentru încredere! E mare lucru și sper lucrăm bine împreună.” Iar publicului i- transmite “ Dacă v-a plăcut, dați mai departe!” 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top