Acum citește
La debutul noii stagiuni, Teatrul Maria Filotti Brăila a dovedit încă o dată, prin noul spectacol, „Când apare copilul” că orice femeie are drept de alegere. RECENZIE + GALERIE FOTO

La debutul noii stagiuni, Teatrul Maria Filotti Brăila a dovedit încă o dată, prin noul spectacol, „Când apare copilul” că orice femeie are drept de alegere. RECENZIE + GALERIE FOTO

Oricât de subiectiv ar suna, mereu am crezut că femeile au o doză mai mare de empatie, profunzime, reflexie, când vine vorba de abordarea unor teme precum relațiile de familie sau maternitatea.

Laura Moldovan, însă, regizoarea despre care, așa cum declara în interviul realizat exclusiv de Daily Magazine, spuneam că a venit să facă succes la Brăila, în cadrul Teatrului Maria Filotti, prin punerea pe tapet artistic de probleme controversate cu care ne confruntăm zi de zi, despre noi și ceilalți, abordează cu aceeași notă de reflexie, inteligență și ironie fină și temele politicului și competenței politice, și, mai mult decât atât, clasicul război între generații – între adaptare și tradiționalism. Ceea ce o transformă în regizorul complet pentru un spectacol atemporal și aspațial prin subiectele propuse.

Ce mi-a plăcut la noua (avan)premieră prezentată de teatrul brăilean, Când apare copilul, este faptul că are puterea de a doborâ, printre rânduri sau direct, multe prejudecăți și etichete familiale, sociale, ce trenează de când lumea. Și, personal, pot spune că a reușit să doboare și o prejudecată proprie – aceea de a nu reuși să duc mereu cuvânt cu cuvânt un spectacol ce conține mult dialog până la final, cu același interes. Dialogul din spectacolul de la Brăila, însă, incită prin aceea că la fiecare ieșire și intrare în scenă și schimbare de ținute ale actorilor, aduce un nou subiect de discuție, tratat serios, inteligent, dar nu sobru, ironic, cald și familiar. 

Am plecat spre spectacol cu gândul că va fi, într-adevăr, vorba despre polemicile din jurul venirii pe lume a unui copil. Și am rămas foarte plăcut surprinsă, ca fiecare femeie din spectacol să aștepte propriul copil, să aibă propria poveste și să trateze vehement subiectul prin luarea propriilor decizii. Tema avorturilor, de asemenea, este foarte stringentă în spectacol și, deși suntem în 2022, cu siguranță încă sunt mulți ce condamnă avortul, ce poate avea la bază motive pertinente, reale, medicale, uneori. Însă ține de corpul fiecărei femei în parte, indiferent de dogme sau cutume. Fără îndoială, însă, venirea pe lume a unui copil, așa cum este, sau ar trebui să fie, este o bucurie pentru fiecare familie. Și acest lucru este reliefat și accentuat atât de vocea conștiinței, prezentă feminin spre sfârșitul piesei, cât și de trăirea lăuntrică a fiecărui personaj în parte. Pentru că, la fel, orice femeie are dreptul de a fi mamă la orice vârstă, mai presus de vocile lumii sau de propriile temeri. 

Cât despre distribuția acestui spectacol, nici că putea fi mai bine aleasă. Include unii dintre cei mai experimentați și fațetari actori de la Maria Filotti. Îl remarc, încă o dată, cu un mare BRAVO ce i se cuvine 100% pe merit, pe Valentin Terente, aka Charles Jacquet, un tată și soț dilematic, ce se confruntă cu puternice crize existențiale, familiale, politice, dar care reușește să le rezolve pe toate ….nu vă spunem cum, mergeți la teatru! Valentin Terente este un actor vocal în sensul cel mai pozitiv al cuvântului. Un actor care farmecă printr-o putere artistică ce aproape ți se pare familiară.

Ramona Gîngă, aka Olympe Jacquet, partenera de scenă și de viață a lui Valentin Terente este soția aflată la conflictul interior al devenirii încă o dată mamă la vârsta de 50 de ani. Actrița ne surprinde de fiecare dată prin eleganța scenică proprie și pe bună dreptate credem că este una dintre cele mai pregnante prezențe artistice din teatrul brăilean. Un frumos cuplu scenic ca un joc de ping-pong fac actorii originari din Brăila, Adelin Ilie – Georges Jacquet, respectiv Galați, Flavia Călin – Annie Jacquet, copiii familiei Jacquet. Fiecare dintre ei cu propria poveste de viață, propriile prejudecăți cu care se confruntă din partea celorlalți, propriile decizii. Emilia Mocanu este Therese, slujnica familiei, o prezență plină de sare și piper. Veteranul Dan Moldoveanu este Domnul Jacguet, bunicul familiei, care toată viața și-a dorit să fie actor, și a cărui partitură este demnă de un actor veritabil. Și am lăsat la urmă vocea conștiinței, Madeleine Lonant, Flori Popa, pentru că ea are o prezență bine argumentată și moralistă în spectacol.

Pe scurt, mergeți la Teatru cu mințile deschise! Nu uitați că e ușor să îi judecați sau să îi comentați pe ceilalți, dar e mai dificil să vă găsiți propriile soluții la propriile situații de viață. Îi dorim spectacolului Când apare copilul viață scenică cât mai de durată, de efect și de impact la nivel național! Brăila avea nevoie de un spectacol spus puternic de o femeie pentru femei și ne bucurăm că în sfârșit îl avem!  

Vezi și

Bilete pentru premiera din data de 8 octombrie, Sala Mare – Teatrul Maria Filotti Brăila se pot achiziționa de aici

Pe final vă lăsăm cu o galerie de fotografii surprinse din derularea acestui spectacol.

CREDIT FOTO – DAILY MAGAZINE

Care este reacția ta?
Excited
0
Happy
2
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus