Now Reading
Irina Baianț: „Am fost pe punctul de a renunța la muzică de mai multe ori”

Irina Baianț: „Am fost pe punctul de a renunța la muzică de mai multe ori”

Irina Baianț a vorbit în cel mai popular podcast cultural românesc, Cronicari Digitali, despre cum a ajutat-o pianul  când a decis să concureze la olimpiada națională de muzică. Artista enumeră stereotipurile unei zile normale din viața unei soprane și explică ce presupune, de fapt, să faci musical raportându-te nu la standarde românești, ci londoneze.

Într-o discuție relaxată în podcastul Cronicari Digitali,  Irina Baianț a fost întrebată de moderatorul Cristian Șimoca (Blogu lu Otravă) despre lupta cu percepțiile, clișeele și tipare aplicate lumii artistice.

Pentru mine frumusețea are alte standarde; frumusețea e o stare, e ceva ce transmiți; în lumea artistică e bine și e indicat cumva să fie plăcută și ochiului; dar fiecare om percepe frumusețea cum percepe orice formă, orice lucru în felul lui; de foarte multe ori e o problemă pentru că oamenii tind să te catalogheze după faptul că ești frumoasă și acolo punem punct.

Cred că din ce în ce mai mult se vor cerne oamenii care vor trece de aceste clișee și vor vedea puțin mai mult de un ambalaj sau de o chestie pe care societatea încearcă sa ți-o bage pe gât cu forța.”

Irina a descris și cum decurge o zi din viața ei.

Nu există zi în care să nu am un set de exerciții vocale pe care să le fac și un set de exerciții de respirație; astea sunt ca igiena, ca spălatul pe dinți pentru un cântăreț de muzică clasică.

Sunt foarte multe mituri: băutul șodoului, miere cu lapte cu ou – mituri care fac deliciul unei lumi mai nișate în care nu ai acces și îți imaginezi că se întamplă cine știe ce.

E important sa ai un antrenament fizic bun, un tonus muscular bun pentru că ceea ce tu susții în timpul unui concert te poate doborî fizic.”

See Also

În cadrul discuției purtate în podcastul Cronicari Digitali,  Irina Baianț a povestit cum a fost întâlnirea cu Vladimir Putin.

Să ne raportăm la momentul în care l-am cunoscut! L-am cunoscut acum mulți ani când nu era un personaj blamat la modul cum este acum; l-am cunoscut prin colaborarea pe care am avut-o și o am în continuare cu Vladimir Cozma și cumva Federația Rusă fiind iubitoare în tot ce înseamnă zona artistică de cultura franceză a avut această invitație de a susține un concert la palatul Kremlin (la ziua președintelui Rusiei); la momentul respectiv a fost onorant; acum- raportându-mă la ce s-a întâmplat atunci- nu am ce să regret ; a fost o experiență pe care nu am de gând nici să o blamez în vreun fel,  pentru că a facut parte din parcursul meu.”

Realizat de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART), podcastul Cronicari Digitali este în prezent cel mai popular produs cultural din Apple Podcasts atât în România, cât și în mai multe țări, unde trăiesc comunități importante de români. Noi episoade sunt lansate în fiecare joi și vineri.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top