Now Reading
OAMENI DE TREABĂ | ANGHEL DAMIAN : “Spre deosebire de Vali, personajul meu din film, sunt mult mai realist și critic. Nu mă arunc cu capul înainte cu riscul existențial.”

OAMENI DE TREABĂ | ANGHEL DAMIAN : “Spre deosebire de Vali, personajul meu din film, sunt mult mai realist și critic. Nu mă arunc cu capul înainte cu riscul existențial.”

Anghel Damian este unul dintre cei mai evolutivi actori/regizori tineri din România. Cu un parcurs fulminant ca actor la Teatrul de Comedie, apoi în serialul Vlad, ajungând să regizeze propriul lui serial în prezent, Clanul la Pro TV, Anghel Damian este un exemplu de profesionalism și dedicare artistică.

Din 25 noiembrie îl putem vedea pe Anghel în cinematografele din toată țara, în producția cinematografică Oameni de treabă, în regia lui Paul Negoescu, unde joacă rolul lui Vali, un polițist la granița dintre bine și rău.

Astăzi aflăm povestea Oameni de treabă din perspectiva lui Anghel Damian, într-un nou interviu din seria celor special dedicate de Daily Magazine noului film românesc. 

 

La ce nivel consideri că a ajuns în prezent filmul românesc? Există trenduri, direcţii, îţi place să le urmezi sau să joci contra-curentului?

Cinematografia românească este într-o perpetuă dezvoltare. Există, evident, tendințe și curente. Putem numi o tendință de filme comerciale. Avem recorduri de audiențe cu filme actuale precum Teambuilding sau Mirciulică. Avem zona de film de artă, care se dezvoltă frumos, pe mai multe direcții. Am depășit stadiul noului val și am ajuns să vedem filme românești cu problematici diferite. Din păcate, pe cât de creativi sunt cineaștii români, pe atât de slab finanțată este industria și e mult spus să o numim industrie, pentru că se produc maxim 20 filme pe an. Și atunci putem spune că este o cinematografie mică, ce are câte puțin din tot, dar rămânem în continuare, din păcate la stadiul de puțin. Eu cred foarte tare că este important să ne adresăm unui public. Să-l cunoaștem, să-l dezvoltăm, astfel că, ocupat fiind cu regia, scrierea și producția unui serial de televiziune de audiență mare, încerc să înțeleg publicul privitor, încerc să-l descopăr, încerc să văd ce fel de povești își dorește acest public și, mai apoi, când îmi voi dezvolta producțiile mele, să aplic tot ceea ce am învățat în toți acești ani. Nu vreau să iau o rețetă, vreau să înțeleg ce fel de public mai urmărește astăzi ficțiune românească și să mă adresez lui, evident, cu niște povești bine spuse. 

 

Ce înseamnă pentru tine provocarea “Oameni de treabă”, cum te-a modelat ca personalitate artistică/umană lucrul pentru acest proiect?

Orice experiență adaugă la modelarea ta. A fost un moment necesar pentru mine, pentru că în ultima perioadă eram foarte focusat pe ce înseamnă regie, producție creativă și dezvoltare de povești, și mai puțin pe partea de actorie de film. Și a venit această producție care m-a readus la prima dragoste. Și a fost extrem de benefic pentru sănătatea mea mentală să mă reîntâlnesc cu profesia asta de la care am plecat. Lectura mea inițială a scenariului a fost foarte diferită față de lectura finală de film. Lectura inițială m-a dus cu gândul la un thriller, apoi din lucrul cu regizorul am descoperit că este mai degrabă o comedie neagră, cu accente thriller, dar cu multe momente de satiră. Și a fost o aducere-aminte și o terapie extrem de sănătoasă a ceea ce înseamnă viziunea regizorală asupra unui proiect. 

 

 

Cum a decurs colaborarea cu regizorul Paul Negoescu? Care sunt principalele 3 lecţii învăţate de la el?

Paul lucrează într-un mod foarte subtil cu actorul. În general este extrem de precis în indicații și am învățat că uneori este mai bine să fii concis și precis, decât să te arunci în monoloage lungi și dezbateri intense despre personaj, și mai degrabă să punctezi niște lucruri și să lași actorul să facă el drumul până acolo, nu să-i supraexplici niște lucruri. A doua lecție importantă a fost răbdarea, pentru că pe parcursul filmărilor am avut parte de tot felul de experiențe mai mult sau mai puțin plăcute, de la vreme instabilă la furtuni, la tot felul de mici accidente pe platou și el întotdeauna a avut o răbdare de fier și a știut că într-un fel filmul se va lega și ce nu a funcționat într-o zi, a reușit să repare a doua zi. Și armonia cu care Paul Negoescu lucrează în echipă. Și-a format o echipă de oameni foarte apropiați și mediul ăsta armonios este unul foarte benefic pentru noi toți. 

 

Cum ai gestionat momentele mai dificile de la filmări?

Momente dificile, propriu-zis, nu au fost. Ci, mai bine zis, provocări. Dar, atât timp cât m-am simțit pe mâini bune, au fost foarte ușor de trecut. Cred că cel mai dificil moment a fost un make-up special, care a durat un număr impresionant de ore. Am o secvență unde am un make-up mai spectaculos, de personaj accidentat, să zic așa, și pentru mine cel mai dificil a fost să asist la construcția acestui make-up. 

 

Care au fost principalele 3 etape din lucrul la personajul tău?

Prima, evident, a fost înțelegerea textului, situațiilor, la nivel de scriitură și de text. Este un scenariu extrem de bun scris de Radu Romaniuc și Oana Tudor, cu foarte multe nuanțe, și a trebuit citit de mai multe ori pentru a ajunge la profunzimi. Apoi a urmat lucrul cu Paul Negoescu și Iulian Postelnicu. Niște repetiții la masă, la București, prin care am înaintat ușor, ușor. Și. evident, momentul când ne-am trezit pe plaiurile din județul Botoșani și ne-am văzut îmbrăcați în costumele de polițiști și am început să devenim, ușor, ușor, personajele astea și acolo s-au conturat cel mai bine. Dar fiecare etapă a fost esențială. 

 

 

See Also

Principalele 3 diferenţe/similitudini între personalitatea ta şi cea a personajului tău

Dintr-un punct de vedere, suntem apropiați, în sensul că facem parte din aceeași generație de vârstă. Asta ne face să avem, într-un fel, niște crezuri generaționale comune. Credem amândoi în schimbare, credem amândoi că lucrurile trebuie făcute corect. Credem amândoi despre corupție că este putredă pentru tot ceea ce înseamnă stat sau comunitate. Și de aici încep diferențele, pentru că modalitățile noastre de exprimare sunt diferite. Vali este mult mai naiv și curajos, aruncându-se în acest crez cu prețul vieții. Or, eu sunt mai degrabă realist și critic și încerc să provoc o schimbare pe termen lung. Nu mă arunc cu capul înainte cu riscul existențial. 

 

La ce să se aştepte publicul din partea producţiei Oameni de treabă?

Mi-ar plăcea ca oamenii să iasă din sala de cinema cu o părere schimbată despre filmele românești și mi-ar plăcea să înțeleagă că, în fapt, cinematografia românească își propune abordarea mai multor genuri. Iar zona asta de thriller cu nuanțe de comedie este unică în spațiul românesc. Să înțeleagă că în lupta dusă de și cu cei ce fac abuz de putere întotdeauna este un preț de plătit. Dacă vrem ca lucrurile să se schimbe, asta vine întotdeauna cu un preț. Este un film care naște întrebări, dar care, în același timp, are capacitatea de a binedispune. Deci este extrem de benefic pentru un privitor să plece de la cinema și cu un gând, și cu o stare de bine. 

 

Cum ai descrie pe scurt un om de treabă în contextul cotidian de azi?

Un om de treabă este un om ce are grijă de pătrățica lui. Fie că locuiește și muncește și există într-o comunitate. În cadrul acelei comunități își face treaba, este cinstit onest, uman și nu face rău celorlalți pentru a-i fi lui bine. 

 

Ce i-ai spune unui tânăr care oscilează între profesia de actor şi orice altă profesie? De ce ar alege actoria?

Actoria este o profesie vocațională. Dacă simte că are chemarea asta și treaba asta îl preocupă dintotdeauna, ar face bine să-și asculte instinctul. Instinctul uneori ne urlă, uneori ne șoptește, dar dacă el există și te împinge către profesia asta, e de preferat să încerce decât să aibă regrete mai târziu. Evident, ca în orice altă profesie, poți avea succes sau nu. Aici intervin munca, norocul, talentul. Și să nu se arunce spre profesia asta dacă nu este înarmat cu răbdare. Răbdarea e cheia. Actoria este o meserie cu suișuri și coborâșuri, mult mai volatilă decât altele, în care succesul și eșecul sunt mult mai ușor și vizibil măsurabile și este permanent munca ta cu tine însuți. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top