Now Reading
De vorbă cu…Cosmina Olariu : “Pe scenă îmi place să caut, să fiu curajoasă și să mă păstrez ludică.”

De vorbă cu…Cosmina Olariu : “Pe scenă îmi place să caut, să fiu curajoasă și să mă păstrez ludică.”

Actriță de teatru, personalitate artistică în continuă evoluție, cu Cosmina Olariu ne-am întâlnit prima dată la Gala Hop din 2017, unde a și câștigat Premiul cel mare Ştefan Iordache

Ne reîntâlnim media acum, după o vreme în care prezența Cosminei a început să fie din ce în ce mai pregnantă pe scena românească. Și azi, când la Teatrul Național București se joacă Părinți și copii (unde Cosmina joacă rolul Fenicika), cu începere de la ora 19.00, în cadrul Festivalului Național de Teatru.

Povestea Cosminei Olariu, în detalii, printre rânduri, într-un nou interviu realizat de Daily Magazine.

 

Bună, Cosmina! Și bun venit în cadrul Daily Magazine! Ce face sufletul tău de artist în perioada actuală?

Sufletul meu se odihnește în perioada asta, se relaxează, citește…pentru că am avut o perioadă încărcată și simt că am nevoie de asta acum,  să mă pot bucura de tot ce o să vină spre mine în curând.

 

Pentru început, spune-mi ce ai repeta sau nu, aflată la primul casting, și ce ți-ai spune acum, aflată la primul tău rol?

Ce clar nu aș mai repeta e “încrâncenarea” pe care am avut-o la primele experiențe… nu în sensul de a mă lupta pentru ceva anume sau cu cineva, ci, mai degrabă, în raport cu mine. Mult timp am pus presiune pe mine să fac totul “perfect”, până când am obosit și am ajuns să nu mai înțeleg nici eu ce însemna acel “perfect” și ce anume ajunsesem să cer de la mine. În teorie e simplu, dar recunosc că uneori îmi iese mai bine, alteori deloc… uneori simt că am înțeles și a doua zi mă contrazic din nou. Dar măcar nu mă mai biciui pentru asta și las gândul ăsta să fie un exercițiu constant în viața mea.

 

Care ar fi principalele 3 moduri prin care teatrul te-a ajutat în descoperirea și dezvoltarea personalității tale?

Să am mai multă răbdare cu mine și cu cei din jur, pentru că fiecare are ziua lui, timpul lui de înțelegere, o energie diferită și mi se pare firesc să nu mai încerc să aduc eu oamenii la mine, ci să mă îndrept eu spre ei, cu tot ce sunt atunci, în momentul ăla. Culmea, m-a ajutat să înțeleg că nu îmi face bine să mă compar cu nimeni, deși cred că meseria noastră e văzută ca fiind una competitivă (cel puțin eu așa am perceput-o în facultate, poate a fost și vina mea, nu știu). În 2021 am decis să iau o pauză de la social-media pentru că, oricât de mult încercam să mă mint că nu asta fac, fix asta făceam. Sincer, simt și acum că a fost cel mai câștigat an de până atunci; n-am crezut deloc că va fi așa, am crezut că o să ratez multe lucruri, că vor trece pe lângă mine, dar perioada aia mi-a dat răgaz să mă gândesc la ce vreau și la cum sunt. E o perspectivă pe care am pierdut-o atunci când am început să fac teatru și pe care simt că o recâștig din ce în ce mai mult acum. Și, ca să fie și un al treilea mod (poate cel mai valoros pentru mine), să nu mă mai iau atât de tare în serios, cu tot ce fac și gândesc, să dau voie la mai multă fluiditate și la mai puțină vehemență.

 

Care a fost până acum cel mai challenging rol pentru tine și ce înseamnă un challenge pentru o actriță în industria de azi?

Agnes din spectacolul “Exil”. Pentru mine e acel personaj care vorbește despre mine, într-un fel în care eu nu am curaj să o fac.

 

Foto din spectacolul Exil. Credit foto Constantin Simon

 

Vorbind despre producția actuală în care te putem vedea jucând, Exil, de la TNB, în regia Alexandrei Badea, cât de mult te-a prins rolul pe care îl interpretezi, ce ai împrumutat de la el și ce ai dăruit din personalitatea ta?

Ce aduce nou acest spectacol, atât de bine primit, pe scena națională? Mă sperie rău cuvântul ăsta “nou” , cred că fiecare definește “nou”-ul diferit. Părerea asta mi-a fost confirmată de toți oamenii cu care am apucat să vorbesc după vizionarea spectacolului, pentru că fiecare a vibrat cu altceva și a descoperit alte lucruri în poveste, lucruri la care eu nici nu m-aș fi gândit. Cred că e o experiență foarte personală spectacolul. Cât despre Agnes… de la început a existat o chimie foarte puternică între mine și ea, multe puncte comune și intime. Încă de la lecturi am dedus că Alexandra a intuit niște lucruri despre mine, fără ca eu să i le spun și asta m-a ajutat mult în repetiții, pentru că am simțit că pentru prima dată aveam să joc ceva foarte personal și aveam nevoie de un om ca ea, alături de care să mă simt în siguranță. A fost și un proces terapeutic, cumva, oricât de pompos ar suna, pentru că Agnes mi-a și deschis niște răni, dar mi-a dat și curajul și liniștea să mă împac cu ele.

 

Cum a fost să lucrezi cu Vlad Massaci pentru spectacolul Părinți și copii? Și ce lecții poți spune că ai învățat de la un minunat regizor, cum este Massaci?

Pentru mine, cel mai valoros lucru pe care l-am simțit la repetiții, și ăsta e în mare parte meritul lui Vlad, a fost atmosfera liniștită pe care a reușit să o creeze la lucru. Din experiențele anterioare mi-am dat seama că e un lucru greu de atins uneori, oricât de banal ar suna asta. Mi-a dăruit multă libertate în a mă juca, a experimenta, a descoperi, fără să mă lase vreo secundă să plutesc în derivă și așa am simțit că am adus-o mai aproape de mine pe Fenicika.

 

 

Dacă ai fi spectator, ce te-ar îndemna să vezi atât Exil, cât și Părinți și copii, și cu ce ți-ar plăcea să rămâi după aceste 2 spectacole?

Deși sunt, în opinia mea, două spectacole total diferite din punct de vedere estetic, cred că au lucruri în comun. Ambele abordează istorii ce se repetă la nesfârșit printre oameni, fie că vorbim de traume transgeneraționale sau de ideologii extremiste. Mi-aș dori ca spectatorul să plece din sala de teatru cu gândul că pentru a rupe acest cerc e nevoie de această sete de cunoaștere, înțelegere și asimilare a propriului trecut. 

 

Făcând trecerea de la teatru la film, cât de dificil sau facil este pentru un actor de teatru să aibă succes și credibilitate și în cariera de film și cum vezi tu postura femeii actor în industria cinematografică de la noi?

See Also

Nu cred că trecerea e facilă, pentru că uneori ce pentru scenă e puțin, pentru film poate deveni prea mult. Dar sunt actori/actrițe care le îmbină pe amândouă foarte bine; nu știu dacă e și cazul meu, pentru că nu am avut încă șansa să experimentez pe film, pe cât de mult mi-aș fi dorit. Nu cred că postura femeii actor în cinematografie e văduvită sau nedreptățită. Eu nu am trăit experiențe de genul acesta sau cel puțin nu le-am perceput așa. Cred că există partituri consistente și valoroase, fie că vorbim de rol principal sau secundar, dar mai ține și de ce anume îți propui să faci din ele.

 

 

Cum te-ai descrie în 3 cuvinte ca performer? Și 3 cuvinte ce te descriu ca om, în afara scenei.

Pe scenă îmi place să caut, să fiu curajoasă și să mă păstrez ludică. Mi-aș dori să nu fixez nimic niciodată, dacă s-ar putea…evident, fără să mă abat de la conturul personajului. Îmi place să fiu prezentă, cu tot ce pot și sunt eu în ziua aia. În afara scenei, de cele mai multe ori, caut liniște și atât.

 

3 bucurii în timpul tău liber, dincolo de scenă

Să mă plimb prin satele din Transilvania, încărcate de liniștite, unde simt că pot să îmi aud gândurile mai bine. Să citesc orice îmi cade în mâini și să mă las să fiu prezentă acolo, în universul ăla. Și să fac orice activitate, prin care să simt că am grijă de mine, fizic și mental, în funcție de ce nevoie am în momentul ăla: să fac sport, să mi se facă un masaj bun, să meditez, să mănânc sau să gătesc ceva gustos sau de care,poate, îmi era dor.

 

3 actrițe ce ți-ar plăcea să joace rolul vieții tale într-o producție

Rosamund Pike, Monica Dolan și Emily Watson.

 

3 mesaje pentru Cosmina din trecut, prezent și viitor

Ca s-o citez pe Velma Kelly din Chicago, nici nu primesc și nici nu dau sfaturi.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top