Now Reading
SÂNZIANA TARȚA | FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU “TOMA CARAGIU”: “Mă bucur că voi juca din nou pe scena teatrului și pentru publicul ploieștean după atâția ani.”

SÂNZIANA TARȚA | FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU “TOMA CARAGIU”: “Mă bucur că voi juca din nou pe scena teatrului și pentru publicul ploieștean după atâția ani.”

Despre Chiritza-n concert, spectacolul prezentat de Teatrul Național din Cluj în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Toma Caragiu Ploiești, numai de bine! Spectacolul a fost distins cu Premiile Uniter pentru Cel mai bun spectacol și Cea mai bună actriță în 2019. Un spectacol concert pus în scenă de Ada Milea, Chirița își găsește ușor multiple echivalențe în societatea noastră contemporană, deși Vasile Alecsandri și Matei Millo s-au inspirat din viața și obiceiurile secolului al XIX-lea, creând un personaj tipic micii burghezii ariviste. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, investit cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenții, snobism, lipsă cultură și sensibilitate kitsch.

Se va juca în cadrul Festivalului de la Ploiești sâmbătă, 19 noiembrie, cu începere de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Bilete aici. Iar astăzi ne întâlnim cu povestea Chiriței spusă de actrița Sânziana Tarța.

 

Bună ziua, dna Sânziana Tarţa, şi bun găsit în cadrul Daily Magazine! În luna noiembrie ne vom bucura de prezenţa dvs artistică, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Ploieşti, cu spectacolul Chiritza în concert, de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca. Spuneţi-mi ce înseamnă pentru dvs ca actor, şi ca om, acest spectacol şi cât de actual este mesajul său în spaţiul contemporan de azi?

Bună ziua. Bine v-am găsit și vă mulțumesc pentru invitație. Chiritza în Concert este un spectacol tonic, jucăuș, colorat care e absolut necesar în primul rând pentru că bucură spectatorii. Cu siguranță nevoia de relaxare și de râs în hohote împreună cu alte câteva sute de oameni e o nevoie care, indiferent de vreme și de vremuri, nu o să se estompeze. Acest spectacol e o mărturie vie că teatrul aduce oamenii împreună și că poate să vindece încruntări și tristeți, chiar dacă doar pentru o oră. Atât ca actriță cât și pe plan personal, eu o resimt ca pe o mare realizare

 

Cum percepeţi fenomenul festivalurilor de teatru în România, ce beneficii reale aduc în industrie?

Au fost doi ani de pauză. Am simțit un mare gol și trebuie să recunosc că am avut și mici momente de teamă, momente în care m-am gândit că poate nu se vor mai întâmpla festivaluri. Sau cu siguranță nu așa cum erau înainte de pandemie. Iată că festivalurile se întâmplă din nou. Ceva s-a schimbat, într-adevăr. Parcă bucuria revederii e mai mare și întâlnirea cu publicul din alte orașe, mult mai intensă. Pentru mine festivalurile înseamnă în primul rând întâlnirile. Cu publicul, cu prietenii mei din alte trupe, cu alte spectacole, cu alte viziuni. Înseamnă creștere, deschidere, înseamnă o palidă sau amănunțită radiografie a fenomenului teatral care se poate face în câteva zile, în același loc (asta depinde de câte spectacole vede fiecare).

 

Ce aţi auzit frumos despre Ploieşti şi teatrul său şi v-ar plăcea să (re) descoperiţi o dată cu acest festival?

Chiar am jucat la teatrul din Ploiești în spectacolul Amărăștenii, regizat de Sânziana Stoican. Spectacolul a avut premieră în stagiunea 2010-2011. Eram în ultimul an de masterat la UNATC și făceam naveta pentru repetiții. A fost o perioadă frumoasă și mă bucur că voi juca din nou pe scena teatrului și pentru publicul ploieștean după atâția ani.

 

Care sunt elementele despre care consideraţi că asigură trăinicia spectacolului Chiriţa în concert, dincolo de vremuri?

Oamenii pleacă fericiți de la acest spectacol și revin să-l vadă iar și iar.

 

 

Ce aţi învăţat din întâlnirea cu regizoarea spectacolului, Ada Milea, şi de la partenerii dvs de scenă?

See Also

De la Ada am învățat foarte multe lucruri. Am crescut împreună cu ea. Am colaborat la 5 spectacole. Ea vine cu o lume foarte complexă și cu un pachet de exigențe care mi-au dat multe teme, care au adus provocări și uneori au stârnit furtuni dar care de fiecare dată au produs o creștere. De la colegii mei din spectacol am învățat că, deși suntem actori, când jucăm Chiritza în concert, putem să ne simțim ca niște staruri rock.

 

Ce aţi împrumutat/ ce aţi dăruit personajului dvs din spectacol?

I-am dărut un strop de nebunie și multă libertate.

 

Principalul motiv pentru care aţi cumpăra bilet la acest spectacol şi cu ce v-ar plăcea să rămână spectatorul după vizionare?

Aș cumpăra bilet ca să mă bucur și eu de el din sală :)) Și mi-ar plăcea ca spectatorii să plece acasă cu un zâmbet larg, fredonând una dintre piesele din spectacol.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top