Now Reading
EXCLUSIV | De vorbă cu…Yelena Popovic – regizoarea fascinantului film Man of God : “Fără pace, fără credință, viața este mai lipsită de sens și să transmiți acest lucru într-un mod onest, cred că poate ajuta oamenii.”

EXCLUSIV | De vorbă cu…Yelena Popovic – regizoarea fascinantului film Man of God : “Fără pace, fără credință, viața este mai lipsită de sens și să transmiți acest lucru într-un mod onest, cred că poate ajuta oamenii.”

Man of God nu este doar un film. Este o bucurie. O oportunitate ca, pe parcursul celor 109 minute, să fim cu noi înșine, cu sufletul nostru, cu credința noastră. Cred că tematica religiei este de nelipsit în artă. Mai ales în contemporan. Și cred că un astfel de film în cinematografe este un real eveniment.

Ce face regizoarea Yelena Popovic, actorul ce dă viață sfântului Nectarie, Aris Servetalis, și întreaga echipă, mai ales acum, aproape de Crăciun, sărbătoarea ce înseamnă bucurie, este, cu adevărat, minunat! Cu toții avem nevoie de timp și pentru sufletul nostru. Așa că nu ratați un film de impact personal care, măcar, vă va mai liniști puțin din goana nebună cotidiană.

Astăzi, în ajun de Crăciun, Daily Magazine are bucuria și privilegiul de a discuta deschis și onest, de la suflet la suflete, cu regizoarea acestui extraordinar film pentru noi toți, Yelena Popovic. Originară din Serbia, trăind în Statele Unite ale Americii și, în prezent, locuind în Grecia, Yelena Popovic este omul frumos de artă ce și-a dorit să apropie oamenii mai mult de Dumnezeu prin povestea Sfântului Nectarie scrisă și regizată de ea. Așa că bucurați-vă cu sufletele deschise! 

 

Bună, Yelena! O adevărată bucurie să vorbesc cu tine astăzi! Am avut bucuria de a-ți vedea filmul, Man of God, în cinematograf și a fost într-adevăr o experiență copleșitoare. Pentru început, spune-mi, ce te-a făcut să alegi povestea Sfântului Nectarie pentru acest film și dacă Sfântul a avut un anumit impact asupra ta ca om.

Mulțumesc pentru acest interviu și încântată de cunoștință! Răspunsul la această întrebare este simplu. Chiar dacă sunt creștin-ortodoxă și pot spune că în viața mea credința a jucat mereu un rol important, nu m-am gândit niciodată că voi face un film despre Sfântul Nectarie. Mi-am dorit, însă, dintotdeauna să fac filme, să inspir oamenii și a existat un moment în viața mea, decesul tatălui meu, care m-a determinat să mă apropii mai mult de Dumnezeu și să fac un film cu tematică religioasă, care să inspire oamenii să îl slăvească pe Dumnezeu. Un an după decesul tatălui meu, mă aflam în Belgrad și am mers la o mănăstire unde am găsit o carte despre Sfântul Nectarie. Pe atunci nu știam prea multe despre el. Auzisem despre el și știam că vreau să aflu mai multe despre povestea lui minunată.  A fost o experiență incredibilă pentru mine să-i citesc povestea, ca și cum lucrurile căpătau sens, a fost ca și cum aș fi fost străfulgerată, pentru că a fost o experiență personală la multe niveluri și așa am știut că ar putea ieși un film bun, că povestea trebuie spusă, în special în prezent. M-am simțit inspirată să fac acest film pentru a-L aduce pe Dumnezeu mai aproape de inimile oamenilor. A fost o necesitate în interiorul meu să exprim acest lucru. Și, 10 ani mai târziu, cu ajutorul lui Dumnezeu și al Sfântului Nectarie, lucrurile s-au întâmplat. 

 

Într-o lume cinematografică plină de efecte speciale și personaje hollywoodiene, care este locul pe care religia îl are sau ar trebui să-l ocupe, în opinia ta?

În lumea cinematografică, din păcate, cred că filmele ce au la bază o tematică religioasă nu sunt foarte bine primite. Fie că sunt percepute drept filme slabe sau un fel de propagandă. De aceea, atunci când am filmat această peliculă, mi-am dorit să spun adevărul cu privire la mai multe aspecte cu care cu toții, indiferent de religie sau etnie, ne confruntăm, ca ființe umane. Deși lumea mereu a fost complicată, simt că în contemporan, cu atât mai mult, cu toții ne dorim să vedem filme veridice și povești de genul acesta. Cred că fără pace, fără credință, viața este mai lipsită de sens. Oricum viața este dificilă, însă cu Dumnezeu aproape, este singurul mod în care poate avea sens, asta este opinia mea. Și să transmiți acest lucru într-un mod onest, cred că poate ajuta oamenii. 

 

 

Cât de dificil sau de ușor a fost pentru întreaga distribuție să lucreze la un film atât de semnificativ care este Man of God și ce poți spune că a reușit să vă unească pe toți pe platoul de filmare?

Am niște amintiri fantastice din întreg procesul de creație al acestui film. Unul dintre cele mai minunate lucruri a fost că oamenii au crezut cu adevărat în acest proiect și au fost foarte deschiși. Indiferent că erau oameni foarte credincioși sau oameni care știau mai puține lucruri despre religie, cu toții au crezut în poveste. Am fost foarte uniți în sensul că munca la acest film a fost o muncă a noastră, a tuturor, actori, director de imagine, designer de costume, oamenii de la machiaj, etc. A fost o energie comună foarte frumoasă pe platou. În general îmi place să lucrez cu actorii, fiind regizor de scenă și lucrând în teatru, însă la această producție uniunea energetică a fost foarte intensă și pot spune că, personal, îmi este dor de toți. 

 

Care este scopul acestui film și care sunt mesajele pe care ți-ai dorit să le transmiți întregului public cu acest film?

Sunt foarte bucuroasă că filmul a ajuns și în cinematografele din România, însă rulează deja în diferite părți ale lumii și pot să răspund la această întrebare din feedback-ul și mesajele primite de la oameni din diferite țări cu privire la experiența lor față de acest film. În general pot spune că pelicula Man of God are o menire vindecătoare și sunt bucuroasă să aud asta în diferite ocazii. Chiar înainte de a porni la realizarea filmului am simțit intuitiv că vreau să-i ajut pe cei în suferință. Și se pare că are un anumit impact la acest nivel, ceea ce mă bucură foarte mult. Și cred că acesta este cel mai important scop al acestui film.  Cred, de asemenea, că acest film și povestea Sfântului Nectarie are potențialul de a ne îmbuna. Pentru că oamenii răi sunt oamenii înrobiți. Oamenii liberi sunt oamenii care-și asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor, oamenii liberi sunt oamenii care pot ierta. Cu toții vorbim despre libertate în aceste vremuri, când ne luptăm și ne gândim cum să fim liberi. Iar adevărata libertate este când putem ierta și când ne putem trăi viața fără a ne lăsa prea mult afectați de situațiile care ne înconjoară. Adevărata libertate este ceea ce a trăit Sfântul care a avut o viață grea, a fost pe nedrept calomniat și persecutat până la final, dar a rămas un om liber în spirit și victorios în final, ceea ce este un aspect important.

 

 

Știm că ai o legătură specială cu România. Ce îți place cel mai mult aici și te gândești să alegi România drept locație pentru următorul film?

Prima dată când am venit în România a fost la premiera filmului Man of God, la începutul lunii decembrie, când am reușit să vizitez și biserica Sfântului Nectarie din București, și am simțit aici un fel de pace incredibilă, că oamenii sunt foarte amabili, mi-a plăcut orașul. Și, dacă se va ivi oportunitatea, mi-ar plăcea tare mult să realizez ceva în România. De fapt, de abia aștept să revin și să vizitez din nou țara voastră, pentru că m-am simțit foarte special în aceste locuri.

 

 

  • ÎNTREG INTERVIUL AUDIO AICI

 

 

 

Acum, vorbind despre tine ca regizor, ce te-a determinat să alegi această carieră de la început, cum poți descrie perspectiva femeii regizor în țara ta?

Înainte de acest film, am mai regizat o peliculă, a fost o producție mai redusă ca proporții, pe care am filmat-o cu o singură cameră, dar a fost o experiență foarte bună pentru mine. Când am scris acest scenariu, am spus din start << nu vreau ca altcineva să se atingă de acest scenariu, eu trebuie să-l regizez>>, pentru că a fost o poveste specială pentru mine prin care puteam transmite ceva special publicului. Totodată, am studiat actoria, de asemenea sunt scriitoare și, regizând acest film, cu toți oamenii care au avut încredere în mine, m-am simțit bine în postura de regizor. Dacă aș fi întrebată ce îți place să faci și la ce te pricepi cel mai bine, aș răspunde că simt că mă ocup decent de poziția de femeie regizor de film, care îmi aduce o reală satisfacție. 

Nu m-am simțit niciodată inferioară în postura de femeie regizor, poate și pentru că nu am fost niciodată pusă într-o poziție de inferioritate. Nivelul de superioritate exprimat fățiș cred că dă dovadă de o vibrație spirituală joasă indiferent de situație, este doar o altă formă de discriminare pe care nu am abordat-o și nu mi s-a expus niciodată. Cred că noi, femeile, suntem foarte capabile, foarte creative, și spun asta mereu să împuternicesc femeile – evident, dacă cineva te face să te simți neplăcut, nu trebuie să tolerezi asta, dar cred că sentimentul de inferioritate este majoritar o stare de spirit, o mentalitate. Simt asta, poate, și prin prisma faptului că am plecat de acasă pentru a-mi clădi viitorul de la o vârstă fragedă, a trebuit să fiu și am fost și femeie, și bărbat, o bună perioadă din viața mea, am simțit mereu că Iisus Hristos este cel mai bun prieten al meu, lucru care mereu mi-a dat putere. 

Sunt foarte bucuroasă de o prezență din ce în ce mai numeroasă a femeilor în lumea regiei, care crează lucruri minunate și îmi place foarte mult să lucrez cu femeile. De altfel, foarte multe femei au făcut parte din proiectul Man of God, am avut parte de o energie feminină incredibilă pe platoul de filmare. Sfântul Nectarie avea un respect foarte mare față de femei, în timpurile în care discriminarea despre care vorbești era foarte prezentă, el nu a avut niciodată aceste limitări. De altfel, nu i-a fost teamă să apere femeile și să se sacrifice pentru femeile din jurul său, la mănăstirea creată în Egina, unde era mereu pregătit să vegheze asupra lor, să le ajute și să le conducă pe calea corectă. 

See Also

 

 

 

 

Ce îți dorești de la tine, de la public și de la industrie pentru viitor?

Sper să am suficient de multă putere să continui, am câteva filme noi în minte, câteva scenarii pe care le-am scris. Îmi place să lucrez foarte mult la proiecte unde simt o conexiune reală, să fiu onestă în proiectele mele și să emoționez oamenii la un oarecare nivel. De asemenea, împreună cu soțul meu deținem o companie, prin care producem filme, astfel că nu îmi doresc să regizez mult, ci, mai degrabă, semnificativ pentru mine, însă am și ambiția de a ajuta alți artiști să își producă propriile proiecte. 

 

Suntem în pragul sărbătorii de Crăciun. Cum vei petrece Crăciunul de anul acesta și care ar fi cadoul perfect de la Moș Crăciun?

Cu voia Domnului, de Crăciun îmi voi revedea fiul cel mare, care locuiește în Statele Unite, Michael. Ne va vizita aici, în Grecia, și împreună cu soțul meu, Nikolai, îmi doresc o sărbătoare liniștită și cu bucurie. Și, pentru că nu apuc să-mi văd fiul atât de des pe cât mi-aș dori, reunirea familiei de Crăciun va fi cel mai mai frumos cadou de la Moș Crăciun. 

 

Pe final, ce mesaj dorești să transmiți pentru întregul public, în special pentru cel din România?

Vă transmit multă iubire și îi îndemn pe toți, în special publicul din România, să caute dragostea în interiorul lor și pacea pe care doar Dumnezeu ne-o poate da și să sperăm că toți ne vom putea găsi adevăratul sens în viețile noastre și să avem puterea de a face ceea ce ne-a fost dat. 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top