Now Reading
10 cărți la început de An Nou 2023

10 cărți la început de An Nou 2023

Suntem cu ultimele ore înainte de Noul An care ne și vă dorim încă de pe acum să fie un an al bucuriei, al proiectelor de anvergură și al oamenilor buni! Și pentru că e bine să începem acest nou an 2023, cu o evoluție a minții, în primul rând, Daily Magazine vă recomandă o listă de 10 cărți inspiraționale, motivaționale sau, de ce nu, de suflet. 

  1. Gabor MateMitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică. În cea mai recentă carte a sa, Maté își dirijează atenția către a deconstrui cele mai comune mituri despre ceea ce ne îmbolnăvește. El subliniază punctele comune ce apar între bolile indivizilor și declinul coeziunii sociale, oferindu-ne un ghid pentru sănătate și vindecare plin de compasiune. Scrisă alături de fiul său, Daniel, Mitul normalității este cea mai ambițioasă carte a lui Maté de până acum. O găsiți la Cărturești.
  2. Sophie KinsellaIubește-ți viața. Sophie Kinsella (n. 1969, Londra) este autoare a numeroase bestselleruri, aventurile Ellei și ale lui Mami-Zînă fiind subiectul primelor sale povești pentru copii. Cărţile scrise pentru adulţi s-au vândut în peste patruzeci și cinci de milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în mai mult de patruzeci de limbi. Romanele sale includ seria Shopaholic și titluri precum: Poţi să ţii un secret? (2003), Supermenajera (2006), În căutarea lui Audrey (2015), o carte pentru adolescenţi, Viaţa mea nu chiar perfectă (2017), Surprinde-mă (2018) și Rămîn datoare! (2019). În seria dedicată copiilor au mai apărut Eu și Mami-Zînă (2018), Eu și Mami-Zînă. Zîna-în-devenire (2018), Eu și Mami-Zînă. Dorinţe de unicorn (2019). O găsiți la Editura Polirom.
  3. Prințul HarryRezervă. După ce Diana, Prințesa de Wales, a fost condusă pe ultimul drum, miliarde de oameni s-au întrebat ce era în mintea și în sufletul lor – și cum avea să fie viața lor mai departe. Aceasta este povestea a ceea ce a urmat pentru Harry. Rezervă este o carte de o onestitate necruțătoare, plină de dezvăluiri, revelații și lecții de viață cu greu învățate despre eterna putere a iubirii de a învinge suferința. O găsiți la Editura Nemira.
  4. Florin ChirculescuSolomonarul. În literatura română de azi, Solomonarul este un obiect fascinant. Roman istoric și roman al actualității, roman despre Eminescu și roman despre zonele de turbulență ale lumii contemporane, roman despre obsesiile naționale și roman gândit la o scară planetară, roman plin de idei și roman traversat de aventuri și conspirații, roman realist și roman fantastic, roman cu o arhitectură riguroasă și roman deschis explorărilor ca o cutie misterioasă, Solomonarul activează portaluri pe care literatura română nu le-a cunoscut până la Florin Chirculescu.“ – Mihai Iovănel. O găsiți la Editura Nemira.
  5. Sosuke NatsukawaMotanul care voia să salveze cărțile. După moartea bunicului său, Rintarō se simte singur și deprimat. Și, din câte se pare, va fi nevoit să închidă anticariatul. Dar apoi se trezește în prăvălie cu un motan vorbitor pe nume Tigruț, care îi cere ajutorul. Motanul are nevoie de un iubitor de cărți care să-l însoțească într-o misiune. Bizarul cuplu va porni în trei aventuri palpitante, menite să salveze cărțile din mâinile oamenilor care le-au sechestrat, le-au maltratat sau le-au trădat. Iar la urmă, rămâne o ultimă misiune de salvare, în care Rintarō va trebui să pornească de unul singur. Motanul care voia să salveze cărțile este o poveste înduioșătoare despre găsirea curajului, despre compasiunea pe care le-o arătăm celor din jur – și despre puterea nemaipomenită a cărților. O găsiți la Editura Litera.
  6. James ClearAtomic Habits. Inspirându-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie și neuroștiințe, James Clear a conceput un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile. Indiferent dacă e vorba de o echipă care încearcă să câștige un campionat, o organizație care speră să redefinească o industrie sau pur și simplu un om care vrea să se lase de fumat, să slăbească, să reducă stresul ori să realizeze orice alt obiectiv, Atomic Habits este soluția. O găsiți la Cărturești.
  7. Annie Ernaux Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei. Anulând granițele dintre ficțiune și memorialistică, naratoarea anonimă din Pasiune simplă documentează reacțiile, dorințele, umilințele unei femei consumate timp de doi ani de pasiunea pentru un străin căsătorit. Fiecare cuvânt, întâmplare ori persoană ce-­i iese în cale îi prilejuiește o legătură cu cel iubit ori îi provoacă o indiferență glacială. Nu există cale de mijloc, așa cum luciditatea extremă nu oferă scăpare din fața acestei pasiuni mistuitoare. După 50 de ani, scriitoarea își dă seama că s-­ar putea întoarce la fata de atunci, pe care încercase din răsputeri s­-o uite. În cursul acestui proces, va descoperi că acea fată care fusese cândva este originea vitală, violentă și dureroasă a identității ei de scriitoare. O găsiți la Cărturești.
  8. Matthew PerryFriends, iubiri și marele lucru teribil. Un memoir autentic, scris cu un curaj uimitor. Matthew Perry ne deschide larg ușile vieții lui, vorbind onest despre dependență, boală și singurătatea lui paralizantă. Această carte este însă plină de speranță. Dacă vreți să aflați cine este Matthew Perry, stați departe de zvonuri și citiți acest memoir. Îndrăgitul star din Friends ne conduce în culisele acestui serial de succes și povestește despre lupta cu dependența în stilul său inconfundabil, amuzant și ingenuu, prin acest memoir plin de speranță. O găsiți la Cărturești.
  9. Lex CroucherReputație. O poveste de dragoste clasică, din epoca victoriană, pentru fanii serialului Bridgerton și ai cărților lui Jane Austen: aristocrați chipeși și frumoase din înalta societate, petreceri de lux agrementate nu numai cu băutură, dar și cu substanțe mult mai adictive, constituie lumea acestui roman scris într‑un stil plin de umor și cu o notă de feminism avant la lettre. Limbajul și cadrul istoric al cărții pot fi victoriene, dar natura umană a fost, este și va fi aceeași întotdeauna, cu dragostea, invidia, bârfa, prietenia și ura și toate cele omenești. O găsiți la Editura Univers.
  10. Bogdan OpreaFake news și dezinformare online : recunoaște și verifică. Cartea este o sinteză a dezbaterilor pe tema dezinformării și manipulării, dublată de analize de caz și de o sumă de tehnici de identificare a fake news. Ea se impune prin efortul de a face ordine într-o junglă a textelor referitoare la fake news, la dezinformare și la formele de influențare a publicurilor (persuasiune, propagandă, manipulare etc.), scoțând în evidență liniile de forță ale discuțiilor si controverselor. O găsiți la Editura Libris.

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top