Now Reading
3 MOTIVE CU…RĂZVAN OPREA : “Performanța în ceea ce privește musicalul este posibilă cu muzică și libret 100% românesc.”

3 MOTIVE CU…RĂZVAN OPREA : “Performanța în ceea ce privește musicalul este posibilă cu muzică și libret 100% românesc.”

Teatrul ideologic este opusul meu. Pentru că eu creez un teatru al adevărului, al omenescului. Pentru Răzvan Oprea  conceptul nu se poate transmite fără suportul extraordinar al performerului. Eu nu construiesc structuri care se susțin cu “oricine”. Filozofia mea, poetica mea este profund atentă și orientată către actor/performer.

După ce a creat o poveste expresivă, evoluționistă, modernistă a Pescărușului sau Stupid fucking bird la Teatrul Național BucureștiRăzvan Oprea își continuă în prezent periplul profesionist prin arta din România regizând unul dintre cele mai frumoase musicaluri autohtone pe care am avut bucuria să le vizionămVrăjitoarea Kera și cele 7 nestemate, producție a Teatrului Ambasadorii, spectacol care va avea avanpremiera pe 30 ianuarie, la Teatrul Național București. Bilete aici

Stăm de vorbă azi cu creatorul bijuteriei artistice reprezentată de acest musical, Răzvan Oprea, într-un interviu de complet dedicat frumosului. Așa că bucurați-vă cu sufletele deschise!

3 rezoluţii personale pentru noul an

Nu știu scriu acum trei rezoluții personale pentru noul an. Mi dori se mențină și chiar se intensifice ritmul proiectelor mele. vrea mai fac un musical, ideal ar fi în teatrul unde trăiesc și creez ca actor de 20 de ani, căci acel colectiv poate să susțină un astfel de proiect. Și împreună cu Cristi Faur, avem exact proiectul pentru asta speram vom reuși. TNB, venim!!! Dar nu doar musical, am și alte proiecte, în altfel de zone teatrale și, în general, sunt un tip care acceptă ușor provocări. Sunt un regizor deschis la orice tip de proiect. Ador teatrul și asta este cel mai important pentru mine ca artist: pot exprima ca regizor. O altă rezoluție” ar fi termin ceva ce scriu de ceva timpși apoi pot monta ce scriu…mai multe nu spun. Dar e un vis…nu o rezoluție!

3 moduri în care ţi-ai dori ca industria artistică să se îmbunătăţească în acest nou an

Industria artisticăasta dacă ne referim la o “industrie”, căci din păcate cred e mai mult o lume mică și de multe ori ermetică. Mai puțin de 6% din populația României a fost măcar o dată la teatru. Sunt orașe care nu au un cinema, ce mai vorbim de teatru sau program cultural. Iar cultura nu înseamnă doar piese clasice și nici doar propagandă progresistă. Cultura este, din păcate, tributara unei anume stări isterice perpetue. Dar mai mult decât alte zone culturale, teatrul e primul care o ține în isterie la noi. Și aici critica are un rost sau o vină. E prea “la modă” ceva și prea “prost” orice altceva care nu se închină unei ideologii…îmi pare foarte asemănătoare această situație cu cea din anii în care comunismul înfiera arta care grăia împotriva curentului de atunci.

3 provocări la care ai răspuns cu DA ca regizor şi s-au dovedit a fi un câştig

Prima provocare pe care am primit-o și care a fost un mare câștig, a fost “Kera și cele 7 nestemate”. Un musical pentru copii? Când directorul TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII m-a chemat stăm de vorbă, a spus o frază care m-a convins : “Vreau ca tu faci spectacolul ăsta, căci doar tu poți -l faci și pentru copii, și pentru părinți!” I-am mulțumit pentru cuvinte și am spus DA. Am știut din momentul când am citit dar, mai ales, când am ascultat muzica, faptul că acest musical poate bucure întreaga familie și “dublul sens” al multor replici vor reuși țină în priză continuă și părinții. Spectacolul a căpătat prin conceptul meu și o simbolistică importantă pentru cei care au capacitatea o citească și o pătrundă. Mai aștept, însă, încă două provocări, am trei câte cere întrebarea ta.

 

 

3 motive pentru care e frumos să rămâi în parte mereu copil

Cred că, de fapt, copilăria nu se termină niciodată. În momentul în care țiai pierdut candoarea, mica bucățică de inocență, atunci ești pierdut, mai ales ca artist. De asemenea, ura nu cred că intră în inima unui copil. Ura nu are ce căuta într-un artist. fii artist presupune poți avea uimirea și curiozitatea pe care copilul o manifestă în fața vieții. Eu sunt un tip extrem de infantil câteodată, actorii mei se simt foarte în siguranță cu un astfel de regizor. Joaca e o altă condiție esențială artistului și, de asemenea, un atribut al copilăriei. E VITAL RĂMÂI ÎN CONEXIUNE CU COPILUL DIN TINE.

 

3 ţeluri propuse cu musicalul Vrăjitoarea Kera şi cele 7 nestemate

KERA ȘI CELE 7 NESTEMATE trebuie ajungă fie văzut în toată țara. Copiii din România și părinții lor trebuie vadă performanța în ceea ce privește musicalul este posibilă cu muzică și libret 100% românesc. Kera trebuie ajungă neapărat la Diaspora românească din țările europene și SUA. Kera sper fie în FNT anul acesta, MERITĂ!

 

 

3 principale diferenţe sesizate de tine între a fi un regizor clasic şi a fi un regizor de musical

Ori ești regizor, ori nu ești. Dar, las gluma la o parte, pentru musical, e nevoie înțelegi muzica, ai o educație muzicală și, mai presus de orice, înțelegi cum legi acțiunea dramatică de momentele muzicale și, poate mai important decât asta chiar, ai un concept care lege totul într-un tot unitar fluid și viu.

 

3 motive pentru care publicul ar trebui să spună mereu DA musicalului, în genere şi în special producţiei tale

Musicalul are rădăcini adânci în teatrul grec, în opinia mea, e cea mai completă formă de teatru. Emoția pe care o crează muzica mixată cu trăirea și acțiunea personajelor și la care se adaugă extraordinarul impact al dansului, nu poate fi egalată de alte forme de teatru. Complexitatea spectacolului de musical face ca acest gen fie unul dintre genurile preferate pentru mine.

 

3 poveşti în care ţi-ar fi plăcut să fii eroul sau, de ce nu, antagonistul

Mi-ar fi plăcut plăcut mult fiu Popeye Marinarul, Bestia din Frumoasa și Bestia și Cenușăreasa din Cenușăreasa :)))

 

See Also

 

3 elemente de liant între ce aduci tu ca regizor şi Teatrul Muzical Ambasadorii

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII promovează cultura română cu precădere, către tineri și copii și eu sunt un mare iubitor al culturii naționale. Cred într-o lume unită și inter-conectată, dar cred și în identitate. Fetița mea are mama din Republica Democrată Congo. Dar a crescut în cultura română. Este româncă, cu origini congoleze. Cultura, tradițiaînseamnă ceva. Și asta trebuie păstrat și învățat.

 

3 citate în care îţi poţi descrie personalitatea artistică şi 3 lucruri care te definesc şi te diferenţiază, per total, de ceilalţi regizori din România

“Acum ori niciodată reprezintă total. Pentru mine azi e cel mai important, AZI-ACUM-AICI. “orice public are teatrul pe care-l merită” – extinde publicul va tinde legitimeze ce îl reprezintă. Eu, ca artist, ca regizor, sunt incomod, căci îl pun pe om în discuție! “ACȚIUNEA GENEREAZĂ EMOȚIA” Michael Chekov. reprezintă perfect acest citat. Pentru mine teatrul înseamnă ACȚIUNE. ACȚIUNEA CREAZĂ EMOȚIA ȘI TOT. Pentru mine teatrul este ACȚIUNE. Sau, și mai important de spus: OAMENI ÎN ACȚIUNE! Diferența importantă dintre mine și alți regizori, mulți alți regizori, este pentru mine nu e important pun mesajul meu regizoral în chenar și, cu subliniere,  se vadă eu vorbesc și ceea ce spun eu e important. Pentru mine ACTORUL-PERSONAJUL-OMUL este MIJLOCUL și SUBIECTUL cel mai important. Pentru mine conceptul nu se poate transmite fară suportul extraordinar al performerului. Eu nu construiesc structuri care se susțin cu “oricine”. Filozofia mea, poetica mea este profund atentă și orientată către actor/performer. Apoi o alta diferență este nu fac teatru didactic, tezist. Am participat toată tinerețea mea ca actor în slujba unui teatru profund tezist și denunțător. Un teatru al marii revoluții a drepturilor, care a sfârșit prin a fi nimic altceva decât un teatru tezist de tip comunist, un teatru al “omului nou”, așa cum îl numeau comuniștii. Teatrul ideologic e opusul meu. Eu fac un teatru al adevărului, al omenescului.

 

3 mesaje adresate publicului general român

NU MAI MERGEȚI DOAR LA COMEDII

MAI PUNEȚI MANA PE O CARTE

NU MAI CREDEȚI TOT CE SE SPUNE LA TV

 

 

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top