Now Reading
Somnul deficitar din anii adolescenței cauzează probleme de sănătate la maturitate

Somnul deficitar din anii adolescenței cauzează probleme de sănătate la maturitate

Cercetătorii spun că adolescenții care dorm în mod regulat mai puțin de 7 ore pe noapte au un risc mai mare de a dezvolta scleroză multiplă (SM) ca adulți.
Ei au adăugat că adolescenții care au în general o calitate slabă a somnului au, de asemenea, un risc mai mare de SM.
Experții spun că studiul este în conformitate cu cercetările anterioare care indică faptul că somnul și alți factori ai stilului de viață sunt legați de riscul de SM.

Riscul dezvoltării SM a fost cu 40% mai mare în rândul persoanelor care au raportat că au dormit mai puțin de 7 ore între 15 și 19 ani, comparativ cu cei care au dormit în mod regulat 7 până la 9 ore.

Participanții la studiu care au raportat o calitate slabă a somnului în aceeași categorie de vârstă au avut un risc cu 50% mai mare de a dezvolta SM.

Somnul insuficient și calitatea scăzută a somnului în timpul adolescenței par să crească riscul de a dezvolta SM ulterior. Somnul suficient de reparator, necesar pentru o funcționare imunitară adecvată, poate fi astfel un alt factor preventiv împotriva SM”, potrivit cercetătorilor suedezi conduși de dr. Torbjörn Åkerstedt de la Universitatea din Stockholm.

Studiul a comparat tiparele de somn în rândul a 2.075 de persoane cu SM și 3.164 fără afecțiune. Vârsta medie de diagnostic în rândul celor cu SM a fost de 34 de ani.

Subiecții care au dormit mai mult de 9 ore nu s-au dovedit a fi expuși unui risc crescut de SM. Cercetătorii au spus că au controlat alți factori de risc suspectați pentru dezvoltarea de SM, cum ar fi fumatul, supraponderalitatea, infecția cu virusul Epstein-Barr, expunerea inadecvată la soare și deficiența de vitamina D.

Dr. J. William Lindsey, directorul Diviziei de Scleroză Multiplă și Neuroimunologie de la UTHealth Houston’s McGovern Medical School, a declarat pentru Healthline că descoperirile „se potrivesc cu alte studii despre SM” care arată o legătură între factorii de stil de viață nesănătos și riscul crescut de SM.

De exemplu, s-a dovedit că ratele de SM sunt mai mari în rândul persoanelor angajate în munca în ture, „ceea ce vă perturbă ritmul circadian și vă dăunează cu adevărat sănătatea”.

„Ca majoritatea celorlalte boli autoimune, nu știm ce cauzează SM”, a spus Lindsey, dar studiul „subliniază că, comportamentul general sănătos și stilul de viață sunt importante pentru evitarea SM”.

Modul în care somnul de calitate este legat de o stare bună de sănătate

See Also

Dr. Achillefs Ntranos, un neurolog cu sediul în Beverly Hills, California, a declarat pentru Healthline că punctele forte ale studiului includ utilizarea unui design caz-control bazat pe populație.

El a spus că punctele sale slabe includ faptul că studiul observațional nu stabilește o relație cauză-efect între somn și riscul de SM.

Descoperirile studiului au rămas similare chiar și atunci când cei care au lucrat în ture au fost excluși, sugerând că asocierea dintre somn și riscul de SM nu se datorează exclusiv muncii în ture”, a menționat el. „Privarea de somn și desincronia circadiană cauzate de munca în ture au fost ambele sugerate ca factori potențiali de risc pentru SM.”

Somnul adecvat joacă un rol vital în bunăstarea noastră generală fizică și mentală, inclusiv în sănătatea sistemului nostru imunitar”, a declarat Tom Greenspan, expert în somn și co-fondator al VS Mattress, pentru Healthline. „Somnul de proasta calitate pe perioade îndelungate poate crește nivelul de stres și poate afecta capacitatea naturală a corpului de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor.”

Adolescenții ar trebui să practice o bună igienă a somnului pentru a se odihni suficient în fiecare noapte. Este esențial pentru adolescenți să mențină un program regulat de somn, să doarmă cel puțin 8 ore pe noapte, să limiteze timpul petrecut pe ecran înainte de culcare și să se asigure că dormitorul lor este întunecat, răcoros și liniștit pe timpul nopții”, a spus Greenspan. „Făcând aceste lucruri simple, îi poate ajuta pe adolescenți să se odihnească cât au nevoie și le reduce riscul de a dezvolta SM ulterior.”

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top