Now Reading
Personalitatea ne influențează rezultatele exercițiilor fizice

Personalitatea ne influențează rezultatele exercițiilor fizice

Rezultatele antrenamentelor fizice poate avea mai puțin de-a face cu capacitatea ta atletică și mai mult cu cine ești ca persoană. De fapt, studiile au descoperit că personalitatea unui individ este un predictor puternic al comportamentelor sale de activitate fizică.

Un aspect al personalității care influențează în mod deosebit modul în care oamenii se exercită este motivația.

Dacă intenția noastră este să facem ceva pe termen lung, avem nevoie de motivație intrinsecă, a spus Hayley Perlus, PhD, psiholog sportiv și performanță, pentru Healthline. „Avem nevoie de un sentiment de autonomie. Trebuie să facem asta pentru noi înșine.”

În plus față de faptul că cineva este sau nu auto-motivat, Brenley Shapiro, MSW, RSW, RP, antrenor de performanță mentală NHL pentru Arizona Coyotes, menționează „unitatea competitivă instinctuală, nivelurile de introversie/extroversie și potențialul de autogestionare” ca având roluri cheie în tipul de activități de care sunt atrași oamenii și cât de mult succes vor avea.

Cu alte cuvinte, tipul dvs. de personalitate poate influența nu numai tipul de exercițiu care vă place, ci și cât de probabil veți fi motivat să continuați.

Fie că vă gândiți să începeți o nouă rutină de fitness sau să o schimbați pe cea actuală, cunoașterea tipului dvs. de personalitate vă poate ajuta să determinați care antrenament vi se potrivește cel mai bine.

Numeroși oameni de știință și cercetători preferă să folosească Scala de Personalitate Big Five, care evaluează oamenii pe baza a cinci trăsături majore, toate care există de-a lungul unui continuum.

Aceste trăsături sunt:

deschidere
conştiinciozitate
extraversie/extroversie
agreabilitate
nevroticism (incapacitatea cuiva de a rezista la stres)

Un număr de site-uri web oferă versiuni ale testului de personalitate Big Five, o opțiune populară fiind inventarul Big Five. Acesta este un test scurt care folosește răspunsurile dvs. la 50 de întrebări cu răspunsuri multiple pentru a determina unde vă încadrați în spectru pentru fiecare trăsătură.

Puteți face testul aici.

Să știi unde te încadrezi în spectrul fiecărei trăsături de personalitate vă poate ajuta să determinați care dintre următoarele tipuri de exerciții vi se potrivesc cel mai bine sau pe care doriți să le evitați.

Drumețiile sunt o formă excelentă de exercițiu pentru cei care iubesc aventura și explorarea.
Deschiderea se corelează cu căutarea aventurii și cu dorința de a încerca lucruri noi.

Drumețiile sunt o modalitate excelentă de a arde calorii și o serie de studii au evidențiat și beneficiile pentru sănătatea mintală.

Un studiu din 2019 a descoperit că persoanele care au petrecut cel puțin două ore pe săptămână în drumeții, fie în natură, fie într-un cadru urban, au raportat o creștere a sănătății lor mentale și fizice.

Cercetări mai recente au descoperit, de asemenea, că și plimbările scurte de 5 minute la fiecare 30 de minute pe parcursul unei zile de lucru de 8 ore pot contribui la scăderea zahărului din sânge și a tensiunii arteriale.

Pentru persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate: Antrenamentul cu intervale de intensitate ridicată (HIIT)
Perlus a spus că oamenii care obțin scoruri mari în domeniul conștiinciozității sunt de obicei atrași de structură și ordine. Sunt de obicei orientați spre detalii și bine pregătiți.

Dacă ești o persoană cu această trăsătură de personalitate, antrenamentul cu intervale de mare intensitate (HIIT) poate fi pentru tine. Antrenamentele HIIT constau în perioade scurte de activitate intensă urmate de perioade de repaus de intensitate scăzută.

Deși antrenamentele HIIT pot varia foarte mult, cursurile sunt adesea programate cu ținte specifice în minte și oferă un plan clar pe care oamenii să-l urmeze.

Un antrenament tipic HIIT va dura 10-30 de minute. Cu toate acestea, în ciuda duratei scurte, studiile au descoperit că antrenamentele HIIT pot arde cu 25-30% mai multe calorii decât alte forme de exerciții fizice.

 


Persoanele care obțin un punctaj la capătul inferior al scalei de extraversie de obicei se reactivează petrecând timp singuri și găsesc interacțiunile sociale mai extenuante decât cei care au un punctaj mai aproape de capătul superior al acestei trăsături de personalitate.

Yoga este un antrenament grozav pentru tipurile de personalitate mai introvertite, deoarece întreaga practică este centrată pe îndreptarea atenției către interior și oferă numeroase activități fizice, mentale și beneficii pentru sănătatea spirituală.

În timp ce majoritatea oamenilor se pot gândi în mod obișnuit la yoga ca la o modalitate de a îmbunătăți forța și flexibilitatea, yoga include o gamă largă de practici. Unele dintre acestea s-ar putea să nu se concentreze asupra fizicului, ci în schimb urmăresc să vă îmbunătățească mintea și spiritul prin activități precum meditația sau respirația. Numeroase studii au descoperit că yoga poate ajuta, de asemenea, la reducerea anxietății, la îmbunătățirea somnului și la întărirea sistemului imunitar.

See Also

Pentru persoanele cu un nivel scăzut de Agreabilitate: CrossFit
Agreabilitatea este dorința de a te lăsa dus de val și de a-i lăsa pe alții să conducă. La capătul opus al acestei scale se află competitivitatea.

Dacă ești o persoană cu scoruri scăzute la o scară acceptabilă, probabil că ai obține rezultate mai bune într-un sport în care fie concurezi împotriva altcuiva, fie poți să practici antrenamentele concurând cu limitele tale personale.

CrossFit este o formă de antrenament cu un interval de mare intensitate care se concentrează pe forță și condiționare. Antrenamentele constau de obicei în mișcări funcționale, cum ar fi împingerea, tragerea și ghemuirea, toate efectuate la un nivel ridicat de intensitate.

În timp ce competitivitatea este foarte încurajată în rândul sportivilor de CrossFit, Perlus subliniază că acest lucru nu este neapărat negativ.

Competitivitatea nu este un cuvânt rău atunci când îl folosim în cooperare”, a spus ea. „Modul în care este formulat [CrossFit], te ajută să te concentrezi pe propria ta creștere într-un mediu competitiv.”

Antrenamentele CrossFit sunt, de asemenea, complet scalabile pentru a satisface nevoile oricui, de la începători la sportivi avansați.

 


Pentru persoanele cu un nivel ridicat de nevroticism: Ciclism
În timp ce cuvântul nevroticism poate avea conotații negative, studiile consideră că acesta este un comportament adaptativ care ajută la supraviețuirea speciilor.

Pentru cei care au un punctaj ridicat la scara nevroticismului, mersul pe bicicletă vă poate ajuta să vă simțiți confortabil în față diferitelor provocări, de la urcări abrupte până la împingerea împotriva creșterii rezistenței.

Ciclismul este un antrenament care poate fi efectuat fie la intensități mari sau scăzute. Poate ajuta la promovarea gestionării sănătoase a greutății, la întărirea mușchilor picioarelor și la îmbunătățirea funcției cognitive la adulții în vârstă.

De asemenea, studiile au descoperit că mersul pe bicicletă poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol și la scăderea șanselor de a avea un accident vascular cerebral sau un atac de cord prin îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top