Acum citește
EUROVISION 2023 ROMÂNIA | THEODOR ANDREI : „Cred că România are nevoie de ceva diferit, ceva altfel, ceva care să fie și catchy, și recognoscibil, și intrigant.”

EUROVISION 2023 ROMÂNIA | THEODOR ANDREI : „Cred că România are nevoie de ceva diferit, ceva altfel, ceva care să fie și catchy, și recognoscibil, și intrigant.”

Cu o piesă catchy, de factură pop-rock, un mesaj îndrăzneț și experiență scenică în festivalurile din România, Theodor Andrei propune pentru Selecția Națională Eurovision România un mesaj complet dezinhibat. Liverpool poate răsuna rock pentru România cu DGT (Off and On), iar pentru asta voi îl puteți vota cu indicativul 10 în finala din data de 11 februarie ce va avea loc în studiourile TVR.

Ce înseamnă concursul Eurovision pentru tine?

Eurovision înseamnă visul meu din copilărie. Îmi aduc aminte an de an uitam cu ai mei la Eurovision când eram mic și îmi tot spuneam o fiu și eu acolo. Și am încercat 3 ani la rând. Inițial toată lumea mi-a zis sunt nebun, nu știu în ce bag, o fie greu și o critice toată lumea. Acum sunt în Finala Selecției Naționale pentru Eurovision 2023, simt am făcut un pas mare înspre realizarea visului meu. Am încercat fac o piesă cum nu a mai trimis țara noastră în finala cea mare. Am încercat fac o fuziune de mai multe genuri care fie frumoasă și pentru români, și pentru străini, iar “D.G.T (Off And On)” – piesa pe care am scris-o alături de Luca De Mezzo, Mikail Jahed și Luca Udateanu – a ajuns fie foarte apreciată de publicul străin. Este prima piesă pe care o lansez în care cânt și în engleză și simt are ceva special, eu cred în magia pe care o crează, care o învăluie. Și mai presus de bariera lingvistică – piesa are o atmosferă a ei și faptul a ajuns la sufletele unor oameni atât din țară, cât și din străinătate, bucură enorm. Cred despre asta este arta de fapt – nu despre lucruri care se consumă rapid, valuri, trenduri și alte concepte efemere, ci despre mesaj, emoție, despre suflete, despre felul în care o partitură iți mișcă inima odată cu notele, despre felul în care iți poate schimba starea, despre ce trezește în tine. Muzica este despre oameni, nu despre influențe. Oamenii simt muzica în aceeași măsură în care muzica îi simte pe ei. Muzica e peste tot alături de tine, și da…piesele de moment sunt drăguțe și își au locul și rolul lor. Dar oamenii se întorc întotdeauna la piesele făcute din suflet pentru suflet și cred asta este misiunea mea și pentru oamenii care înțeleg mesajul piesei, le place cum sună, se regăsesc și merită  fac orice sacrificiu ca show-ul meu fie cât mai bun.

 

Ce te defineşte ca artist? Descrie-te în 3 piese Eurovisionistice celebre.

Sunt un artist cu o poveste” – asta e unul dintre versurile piesei mele “Artist” care face parte din albumul meu de debut “FRAGIL.” lansat în 2022 sub egida Electrecord. “Un boem reprezentat de piese / Un vesel în depresie”. În termeni Eurovisionistici, cred cel mai bine descrie motto-ul ediției din 2019 – “Dare to Dream”. Întotdeauna am ales fac ce simt în plan muzical, indiferent cât de nebunești au fost alăturările de instrumente, de cuvinte sau de genuri pe care le-am folosit uneori. Îmi place cred sunt un nebun frumos =)) și atât timp cât pot face niște oameni se simță mai bine sau își descarce emoțiile într-un loc prin muzica mea, sunt împlinit, oricât de nebun părea. Am copilărit cu Elvis Presley, Little Richard, Aerosmith, Kiss, Bon Jovi, Cargo, Iris, Compact, Holograf și cum a spus și Damiano David, solistul trupei Maneskin, în urma câștigării Eurovision-ului în 2021 – “Rock’N’Roll never dies!

 

Ce te motivează în a fi THE BEST şi ce crezi că te diferenţiază pentru a fi artistul reprezentant al României în 2023?

Felul în care văd cum dansează oamenii pe piesele mele ritmate. Felul în care văd emoțiile pe chipuri când cânt o baladă și oamenii se pot regăsi în versuri. Felul în care m-am simțit prima dată când am cântat undeva și publicul îmi știa versurile. Felul în care m-am simțit când am auzit de la o fată  muzica mea a ajutat-o treacă peste o perioadă foarte întunecată a vieții ei. Oamenii care te ascultă, fie puțini sau mulți, sunt o responsabilitate enormă. De mic am încercat cânt cât mai multe genuri muzicale – descopăr cât mai multe versiuni ale mele. Asta se întâmplă și pe albumul meu “FRAGIL.” Cred România are nevoie trimită ceva diferit, ceva ce nu a mai trimis până acum, ceva cu care iasă în evidență. Ar fi onoare pentru mine fiu eu acela și îmi dau seama e mult de muncă, dar asta nu m-a speriat niciodată, iar devotamentul meu este mai mare decât nivelul de muncă de care e nevoie. Vreau aduc în ochii întregii lumi faptul Rock’N’Roll-ul este aici! Vreau aduc ceva fresh și vreau arat noi contăm. Vreau dau țării mele cel puțin la fel de mult cât mi-a dăruit ea mie. Vreau fiu primul român care câștigă Eurovision-ul și vreau privesc mândru cum vin zeci de mii de turiști vadă Marea Finală la noi în țară. Poate sunt visător…poate…dar unde ar fi fost lumea asta fară vise? Ne complacem în probleme atât de mult și uităm putem fim copii și visăm indiferent cât de adulți vrem părem. Cred în mine. Cred în ce pot face pe scenă. Cred în momentul meu. Cred în visuri. Cred în risc. Cred în noi. Cred în România.

 

Care este povestea şi mesajul piesei tale?

Piesa “D.G.T (Off And On)” pune în scenă o poveste de dragoste unde rațiunea este în conflict cu instinctul, unde pasiunea și siguranța se duelează – o piesă despre o dragoste ce devine o dependență atât cu părțile bune și rele ale acesteia, cât și cu plăcerea de a te întoarce la ceva nociv, unde iubirea e pusă la pământ și adrenalina ia decizii, un rău necesar cu dragoste și tot ce înseamnă aceasta – pasiune, sex, lacrimi, zâmbete, copilărie, maturitate, încredere, riscuri, adevăruri și minciuni. “D.G.T (Off And On)” a început ca o joacă – am început fac instrumentalul piesei din plictiseală și apoi am început tot adaug elemente și începea îmi placă, iar după am început scriu linii pentru refren. Am înregistrat refrenul în forma în care era atunci și am trimis proiectul prietenului meu, Luca De Mezzo, alături de care am scris cele 2 pre-chorus-uri și part C-ul piesei. Am făcut toate astea 3 pe un apel video, iar apoi am scris singur prima strofă și am terminat în cursul unei săptămâni întregi instrumentalul piesei. Am trimis instrumentalul prietenilor mei Mikail Jahed și Luca Udateanu și am scris împreună cea de a 2-a strofă a piesei, în forma inițială – cea care este full în română – care se poate găsi pe albumul meu “FRAGIL” în duet cu Luca Udateanu. Pentru varianta de Eurovision am ales fac strofa a 2-a în limba engleză pentru am simțit  o dinamică frumoasă piesei și este printre puținele piese pe care le știu în care această combinație nu deranjează. Desigur, am fost inspirat de 2 piese care mie îmi plac foarte mult, anume “De La Capăt (All Over Again)” – piesa cu care trupa Voltaj ne-a reprezentat în 2015 – care folosea, de asemenea, atât limba română, cât și cea engleză, și “Pe-o Margine de Lume” – superba piesă a lui Andrei Tudor, pe care au cântat-o Nico și Vlad Mirita în română și italiană la ediția din 2008 a Eurovisionului – de asemenea asta e una dintre piesele preferate ale mamei mele =))) am și cântat-o la un moment dat când eram mai mic.

 

 

Cum priveşti faptul că în finala Eurovision România din acest an sunt doar newcomers ca finalişti? Ce contează, de fapt cel mai mult ca atuuri în această competiţie?

Piesele sunt toate interesante, cu unii dintre concurenți m-am mai întâlnit pe scene prin țară de-a lungul timpului. E o competiție strânsă și sunt extrem de recunoscător sunt în ea. Cred cele mai mari atuuri sunt recognoscibilitatea piesei – în sensul o piesă simplă, ca oricare alta, cum s-a mai auzit în zeci de alte ediții de Eurovision, sigur nu e soluția. Nu mai e suficient ca o piesă  fie catchy. E nevoie de o piesă care fie și catchy, aibă și personalitate și un show interesant. Piese de duzină, cu versuri simple cât faci un tik-tok pe ele sunt arhi-suficiente. Sau poate e doar părerea mea, pur subiectivă, eu cred Eurovisionul înseamnă ceva mai mult decât atât. Un artist versatil, o piesă altfel…un dans, un mesaj, o emoție. Astea sunt exemple de atuuri. Multe lucruri pot reprezenta atuuri, important e fie folosite avantajos. Cred este o aniversare a muzicii, în toate formele, genurile și felurile ei și cred e un loc în care niște artiști noi se pot întâlni și pot crea conexiuni și proiecte noi foarte frumoase as well as the benefit of exposure.

 

Ce detalii ne poţi dezvălui despre showul din finala naţională?

Show-ul meu din Finala Națională este ceva ce mi-am dorit demult fac. Cred , având în vedere piesele sunt altele în fiecare an, preferințele sunt altele în fiecare an, e nevoie de un acel “ceva” care rămână peste timp, iar eu cred am găsit, sau sunt aproape de a găsi exact “ceva-ul” de care e nevoie. Show-ul meu va fi pe atât de mult ce se așteaptă oamenii fac, cât și ce nu s-a gândit nimeni putea face. Vreau fac ceva complex, cu potențial de evergreen, așadar coregrafia, scenografia, costumele, decorul nu sunt punctul central al momentului – desi am pregătit unele cel puțin ieșite din comun – ci acestea rămân doar pretexte sau modalități de a livra mesajul, emoția, energia, starea. Momentul meu trebuie treacă de ochi și ajungă în suflet. E adevărat, pot spune de pe acum, că are niște elemente ce duc într-o zonă interpretativă, conceptuală, dar cu o valoare culturală inedită pentru cine descifrează metaforele momentului, iar și pentru cei care nu caută așa ceva, tot va rămâne un moment foarte cool. Mai mult se va vedea pe 11 Februarie și aștept și invit votați și votați diferitul, votați “altfel-ul” cu indicativul 10!

 

 

Vezi și

Piesa câştigătoare preferată din toţi anii de Eurovision Song Contest?

Îmi plac multe dintre piesele de câștigătoare. Mi-au plăcut mult “Heroes” (Mans Zelmerlow – Suedia 2015), Zitti e Buoni (Maneskin – Italia 2021), am savurat “Amar Pelos Dois” (Salvador Sobral – Portugalia 2017), daaar dacă ar fi am o piesă câștigătoare preferată ar fi “Hold Me Now” (Johnny Logan – Irlanda 1987).

 

De ce şi cum îndemni publicul să te voteze în finala naţională?

Cred România are nevoie de ceva diferit, ceva altfel, ceva care fie și catchy, și recognoscibil, și intrigant și am încredere show-ul pe care l-am pregătit eu îndeplinește calitățile necesare. Este visul meu din copilărie și cred în el orice ar fi. Cred ar trebui credem în diferit, nu ne fie frică de schimbare, alegem riscăm pentru doar riscând putem câștiga și cred ar trebui credem în tineri, credem în vise, credem în noi, credem într-o piesă cum nu am mai trimis. credem în spiritul contestatar, în metaforă, în concept, în abstract și totodată în rebeliune, libertate și Rock’N’Roll. Pentru un Eurovision cum nu a mai fost, pentru o piesă cum nu a mai fost, pentru un show cum nu va mai fi. Cred în oameni, cred în cetățenii romani și atât timp cât decizia stă în mâinile lor, las purtat de viitorul ce le stă în palme. iubesc, respect și vreau aduc acasă premiul pe care toți ni-l dorim și poate îl credem imposibil. Credeți în schimbare! Credeți în visuri! Nu vreau încerc conving din cuvinte, căci nu acesta este scopul. Daca place piesa mea, “D.G.T (Off And On)” și dacă veți aprecia momentul, invit votați indicativul 10 în Finala Selecției Naționale pentru Eurovision!

 

 

Ce va urma după Eurovision?

Am multe proiecte în plan, voi avea încă 7 premiere la teatru anul acesta printre care -“Amadeus” de Peter Shaffer, “Îmblânzirea Scorpiei” și “Hamlet” de William Shakespeare, “O Floare de Zăpadă” – adaptare de Theodor Andrei și Julia Moraru dupăZăpezile de Altădată” de Dumitru Solomon, “Fară Soare”- adaptare după “Azilul de Noapte” de Maxim Gorki). Se vor lansa cele 2 musicaluri scrise de mine și tânăra autoare Brianna Dociu – “Aripile Jos” – un musical inedit care pune în lumina problemele sistemului de învățământ din Romania și cum pot ele ucidă artiști ; “Aici Începe Viața” (unul poveste, muzică, versuri și orchestrații, iar în celălalt doar partea sonoră), voi lansa clipuri noi și piese noi de pe următorul meu album intitulat “ECHILIBRU.” care aduce în același univers muzica Rockabilly, Blues-ul și desigur piese Rock și Funk. Și între toate astea, cu puuuțin noroc, voi vedea cum vin zeci de mii de străini vadă Marea Finală Eurovision 2024 în România! Hai aducem înapoi Rock’n’Roll-ul la Eurovision și îi dăm locul pe care îl merită. Sper din suflet place piesa mea și ne-am mai apropiat acum, pe calea aceasta. Dacă vreți mai aflați chestii, aștept pe paginile mele de Social Media și puteți asculta albumul meu “FRAGIL.” pe toate platformele de streaming. Anul ăsta e rândul nostru! aștept cu câte un vot pe 11 Februarie în Finala Selecției Naționale cu indicativul de vot 10! mulțumesc și iubesc! Multă dragoste! <3

 

 

Care este reacția ta?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus