Acum citește
Simboluri explicate din cel mai nominalizat film la Oscar – Everything, everywhere, all at once

Simboluri explicate din cel mai nominalizat film la Oscar – Everything, everywhere, all at once

Acțiunea filmului Everything Everywhere All Once, filmul care a primit 11 nominalizări la Premiile Oscar 2023, se deplasează printr-un multivers larg, cuprinzând totul, de la un birou obișnuit IRS până la un vast pustiu, lipsit de viață, în timp ce urmărește călătoria lui Evelyn Wang, proprietara unei spălătorii care se luptă cu căsnicia ei eșuată, relația tensionată cu fiica ei, o vizită dezaprobatoare din partea tatăui său și un audit al afacerii sale. Însă filmul prezintă și un simbolism bogat care nu s-ar putea pierde în mijlocul haosului cosmic.

De la degetele hot dog până la simbolurile yin și yang și un covrig uriaș creat special – dispozitivul creat de ticălosul Jobu Tupaki pentru a prăbuși multiversul în sine, fiecare cadru este plin de imagini care oferă un punct focal pentru temele de bază ale filmului.

Simbolurile centrale ale Everything Everywhere All at Once sunt imaginile opuse ale ochilor googly vs covrigul uriaș. Acestea sunt cercuri complementare – ochii googly sunt albi cu interiorul negru, în timp ce „covrigul” este un cerc negru cu interiorul alb – evocând dualitatea yin și yang și servind drept simboluri pentru repetiția nesfârșită a vieții.

Ideea originală pentru covrig a venit din conceptul Schwarzschild: raza la care un obiect se prăbușește într-o gaură neagră. Destul de adecvat, Everything Everywhere All at Once se bazează, de asemenea, pe utilizarea „covrigului” drept metaforă pentru „nimic” sau „zero”.

Dar se dovedește că acest covrig nu a fost de fapt conceput pentru a distruge totul. În schimb, concentrează cu adevărat distrugerea în persoana lui Jobu Tupaki însuși, care este copleșit de percepția sa despre univers ca fiind în mod inerent lipsit de sens.

Nihilismul covrigilor este echilibrat de cercul alb al ochilor goggly, care are aceeași premisă și trage o concluzie inversă. Soțul lui Evelyn, Waymond, privește în mod constant lucrurile, iar ea le evită constant. Ca un obicei aparent inexplicabil, ochii reprezintă lipsa de respect a lui Evelyn pentru Waymond și sentimentul ei că i-ar fi fost mai bine dacă nu și-ar fi sfidat părinții și dacă nu s-ar fi căsătorit cu el.

Dar, deși, la început, par a fi frivole (și excursiile inițiale ale lui Evelyn în multivers par să confirme că viața ei ar fi fost mai bună fără Waymond), în cele din urmă, ea ajunge să vadă marea valoare a pozitivității lui Waymond în viața ei. Ochii googly vin să reprezinte capacitatea de a te bucura de viață și de a fi în momentul prezent. Ei sunt o afirmație că, deși accepți vastitatea cosmică a universului, este totuși posibil să găsești sens. Ochii googly o motivează pe Evelyn să-l urmărească pe Jobu Tupaki în formă de piatră, transformând o lume fără forme de viață într-una cu dragoste și căldură, influențată de angajamentul lui Waymond de a evita lupta.

Waymond: „Singurul lucru pe care îl știu este că trebuie să fim amabili.” – Everything everywhere all at once

Vezi și

Când Evelyn ajunge la puterea ei deplină spre sfârșitul filmului, își plasează unul dintre ochi pe cap, făcând referire în mod explicit la lunga tradiție a celui de-al treilea ochi „trezit” și iluminat – dar interpretând asta prin marca distinctă de ignoranță a filmului, așa cum este reprezentat, de exemplu, în scenele în care Waymond se luptă cu un rucsac.

În cele din urmă, calea de urmat a lui Evelyn este să echilibreze negativitatea covrigilor cu pozitivitatea ochilor goggly – așa că ideea că nimic din ceea ce facem nu contează cu adevărat (sau viețile noastre ar putea fi complet diferite dacă am face alte alegeri) nu trebuie să fie deprimantă, ci poate oferi și o libertate eliberatoare. Acest echilibru, în cele din urmă, le permite lui Evelyn și Joy să treacă prin impasul lor și să fie pur și simplu prezente una în viața celeilalte.

Filmul Everything Everywhere All at once va putea fi vizionat din luna februarie în cinematografele din toată țara. 

 

Care este reacția ta?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Aflați cum sunt procesate datele din comentariile dumneavoastră.

Derulați în partea de sus